DAČIĆ PAJTIĆU: Vlada ne dira autonomiju Vojvodine (FOTO)

Želim da stavimo tačku na priče da ova Vlada želi da ograniči ili smanji autonomiju Vojvodine - poručio je premijer Srbije nakon sastanka sa predsednikom Vlade Vojvodine Bojanom Pajtićem

  • 0

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakao je da želi da stavi tačku na priče da Vlada Srbije želi da ograniči ili smanji autonomiju Vojvodine. On je, nakon sastanka sa predsednikom Vlade Vojvodine Bojanom Pajtićem, naglasio da će se Vlada pridržavati svega sto je definisano Ustavom, zakonima i Statutom Vojvodine, bez obzira na činjenicu što je vlast na pokrajinskom i republičkom nivou različita.

- Želim da stavimo tačku na priče da ova Vlada želi da ograniči ili smanji autonomiju Vojvodine. Neki političari su čak tražili internacionalizaciju ovog pitanja, a veoma je bitno da imamo pozitivnu atmosferu. Bilo bi kontaproduktivno da sami sebi dajemo autogolove - poručio je Dačić.

On je dodao da u saradnji Vlade Srbije i Vlade Vojvodine nisu i ne smeju biti važni lični ili stranački odnosi.

- Nismo mi ti koji odlučuju ko će biti na vlasti, već građani. To što bi možda moja politička grupacija volela da sruši Bojana Pajtića s vlasti, a njegova mene kao premijera i republičku Vladu u celini, odvojeno je pitanje od pitanja saradnje institucija i organa na sprovođenju onoga što previđaju Ustav, zakoni i Statut - istakao je premijer.

Sastanak Dačića i Pajtića zakazan je zbog nesuglasica republičke i pokrajinske vlasti po pitanju finansiranja Vojvodine, a prethodio mu je sastanak Pajtića i ministra finansija Mlađana Dinkića. Prema mišljenju Ivice Dačića, ovaj susret pokazuje državnu odgovornost i jedinstvo u pristupu tim pitanjima, dok će o specifičnim pitanjima raspravljati ministri iz nadležnih pokrajinskih i republičkih institucija.

- Autonomija i finansiranje Vojvodine su ozbiljna pitanja, čija bi zloupotreba proizvela teške posledice i po državu i po Vojvodinu - rekao je Dačić.

Srpski premijer je dodao da će Vlada učiniti sve da se sporovi rešavaju mirno, a da je, da do njih ne bi ni dolazilo, važno da postoji red i zakon i da se donesu sva zakonska rešenja vezana za pokrajinu koja do sada nisu doneta.

Dačić je novinarima u zgradi vojvođanske vlade pokazao fasciklu u kojoj, kako je rekao, stoje odgovori na sva pitanja otvorena tokom sastanka sa Pajtićem, koji je vođen sat i po vremena u četiri oka.

- Tu je Ustav RS, Statut vojvodine, odgovarajući zakoni i, naravno, uz sve to, odgovarajuća odluka Ustavnog suda, koja je izazvala reakcije nekih političara. Smatram da je neophodno da svi zajedno istupimo protiv zloupotrebe pitanja pokrajine i pokažemo da, bez obzira na to ko vrši vlast, postoji ozbiljnost i državno jedinstvo oko ovako ozbiljne teme - rekao je premijer.

AUTONOMIJA VOJVODINE U SRBIJI, A NE PROTIV SRBIJE

On je još jednom naglasio da zloupotrebe tog pitanja nanose tešku štetu i državi i pokrajini i istakao da autonomiju Vojvodine tumači kao autonomiju u Srbiji, a ne protiv Srbije.

- Mislim da delimo takve stavove -  napomenuo je premijer, navodeći da je tokom posete Mađarskoj od premijera te zemlje Viktora Orbana dobio pohvale za međunacionalne odnose u Vojvodini.

Prema njegovim rečima, Orban je veliki pobornik brzih integracija Srbije, između ostalog i zato što je u Vojvodini, kako je naveo, u poslednih nekoliko godina zabeležen najmanji broj međunacionalnih incidenata.

- Nama je cilj da takvu sliku razvijamo i dalje, i da sprečavamo u startu zloupotrebe pitanja o kojima zaista ne postoje različiti stavovi u Vladi i pokrajinskim organima. Nama je interes da se Vojvodina razvija i da to bude doprinos sveukupnom razvoju Srbije - poručio je Dačić.

(M. S.  / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA