Vreme čitanja: oko 1 min.

Grupe građana predale zahtev za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM, zahtevi odbijeni

T. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U opštini Zvečan, u naselju Lipa iz opština su poslali policiju koja je legitimisala građane

  • 1

Grupe građana pokušale su danas u četiri opštine na severu KiM da predaju zahtev za razrešenje gradonačelnika, ali su njihovi zahtevi u sve četiri opštine odbijeni. Zahteve su predali građani u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potoku jer smatraju da su gradonačelnici izabrani nelegitimno i nelegalno.

Kako javlja dopisnik Tanjuga, u opštini Zvečan, u naselju Lipa iz opština su poslali policiju koja je legitimisala građane.

Prilikom predaje zahteva, grupe građana su se pozvale na Zakon o lokalnoj samoupravi, administrativno uputstvo o minimalnim standardima, administrativno uputstvo o transparentnom radu opštine i planu učešća građana.

Takozvani gradonačelnici opština na severu KiM izabrani su na lokalnim izborima održanim 23. aprila, koje su bojkotovali Srbi, a na birališta je tada izašlo oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, odnosno glasačko pravo je iskoristilo njih 1.567, od kojih 13 Srba.

Od tada se na čelu te četiri opštine, u kojima Srbi čine 95 stanovništva nalaze gradonačelnici Albanci.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA