FAJON ZA TELEGRAF: Vraćanje viza je moguće!

Opasnije je zatvoriti vrata i staviti region u izolaciju nego voditi dijalog i uložiti zajedničke napore sa svim stranama u borbi protiv problema, kaže za naš portal izvestilac EP za viznu liberalizaciju

  • 0

Poslanica Evropskog parlamenta i izvestilac tog tela za viznu liberalizaciju Tanja Fajon kaže da je situacija s ponovnim uvođenjem viza za zemlje Zapadnog Balkana veoma ozbiljna, ali ne i alarmantna.

Ona za Telegraf tvrdi da je EP pod pritiskom od pojedinih zemalja članica Evropske unije da izglasa mehanizam kojim bi vizna liberalizacija bila privremeno suspendovana, ali da taj korak nije ni jednostavan, a ni dobro rešenje. Takođe, Fajon ističe da su za problem s lažnim azilantima krive "matice", ali ništa manje i države "domaćini".

Fajon dodaje da neke članice Unije insistiraju da EP usvoji zaštitnu klauzulu, poznatu kao "mehanizam suspenzije", koju je Evropska komisija predložila u proleće ove godine. Ona ističe da su članovi EP uspeli da poboljšaju tekst ove klauzule, koji je prvobitno bio mnogo stroži i mogao je brže da dovede do ponovnog uvođenja viza za građane Zapadnog Balkana.

- Kada bi mehanizam o privremenoj obustavi bezviznog putovanja bio usvojen, države članice bi imale pravni osnov za privremeno suspendovanje slobodnog viznog putovanja za "problematične" zemlje. Međutim, države članice nisu u poziciji da usvoje takvu odluku. Jedina mogućnost je da zahtevaju promenu propisa i dodavanje neke zemlje na tzv. crnu šengen listu, ali i to je dugotrajan zakonodavni postupak - kaže Fajon za Telegraf.

Ona dodaje da bi ukidanje viza za građane Zapadnog Balkana bio korak unazad u integraciji zemalja. Prema njenim rečima, broj tražilaca azila i lažnih azilanata jeste mnogo povećan, ali to nije situacija koju je nemoguće kontrolisati.

Tražioci azila, uglavnom iz manjinskih zajednica, idu u zemlje članice EU, gde su standardi visoki i postupak dobijanja azila je dug. S druge strane, neke zemlje, među kojima su Belgija, Luksemburg i Austrija, dodale su zemlje Zapadnog Balkana na listu "sigurnih država" i smanjili su dužinu postupka azila, pa samim tim nemaju takvih problema. I ostale zemlje koje imaju problem treba da reaguju na sličan način - ističe Fajon.

Izvestilac EP za viznu liberalizaciju poziva sve odgovorne i kompetentne političare u regionu da daju svoj doprinos kako sloboda građana da slobodno putuju po zemljama Šengena ne bi bila ugrožena.

- Moramo da uradimo sve što je u našoj moći da vizna liberalizacija ne bude ukinuta! Slobodno putovanje je najopipljivije dostignuće za zemlje na njihovom putu ka EU. Opasnije je zatvoriti vrata i staviti region u izolaciju nego voditi dijalog i uložiti zajedničke napore sa svim stranama u borbi protiv problema - ekonomske situacije, koja je primoravala ljude da napuste zemlje - poručila je Fajon.

(M. Stojanović)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA