≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Vučić se obratio na Svetosavskoj akademiji u Skoplju: Imamo obavezu da stvorimo bolje generacije

E. S.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Svečana akademija u Skoplju počela je u 19 časova

  • 42

Centralna svečana akademija povodom obeležavanja nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji, Dana Svetog Save, održava se večeras u Makedonskom narodnom pozorištu, a prvi put prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečanost je počela intoniranjem himne Srbije "Bože pravde" i himne Severne Makedonije "Denes nad Makedonija".

Vučić: Sveti Sava je sa pravom zvan ocem crkve i škole.

Predsednik Vučić je prilikom izlaska na binu pozdravljen aplauzom, i poručio je da je veoma srećan što je večeras u Skoplju.

- Ja sam prvi predsednik koji vam se obraća na ovakav način, i to mi je dodatna obaveza i još veća odgovornost. Želim pre govora da se zahvalim čoveku koji je uvek bio sa nama, čoveku koji nije ni profesor ni predsednik, ali je uvek bio i uz srpski i uz makedonski narod. Znam da je čvrst kao stena, i zato želim da pozdravite Peru Antića, proslavljenog košarkaškog asa - rekao je Vučić.

Predsednik kaže da je Sveti Sava sa pravom zvan ocem crkve i škole.

- I danas naš put zavisi od izbora - da li ćemo izabrati slobodu, ili sizerenstvo. Nezavisnost ili vazalstvo. Suverenitet ili podaništvo.

Vučić ističe da poput Svetog Save biramo način na koji ostvarujemo svoje ciljeve.

- Jasno nam je kao i njemu da su mir i jedinstvo jedini način opstanka. Baš kao što je znao i da je politika veština mogućeg, pa je krunu tražio na zapadu, a arhiepiskopiju na istoku. Izabrao je školu, zakone, učenje i red. Budućnost svih nas nije moguća bez 800 godina ovih postulata. Ropstvo se danas zasniva na neznanju, na zaostajanju. To je znao i Sveti Sava, zato je učio i prevodio. Ostavio je u amanet svojim učenicima da podučavaju druge - rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da moramo postaviti jasna pravila za one koji dolaze posle nas, i podsetio i da je Sveti Sava svoje najvažnije delo nazvao "Zakonopravilom".

- Godinama sam se pitao kako je Sveti Sava ostao najvažnija ličnost naše istorije. Zahvaljujući Domentijanu, video sam da je proputovao ceo svet, da je stvorio neprevaziđeni zakon u Srba. Tom njegovom "Krmčijom" mi krmarimo burnim morima, i nadam se ne činimo greške. Vladika Nikolaj piše da je Sveti Sava, kada je kao mladić došao u manastir Vatoped, video veličanstvenost Vizantije. On postaje renesansni um pre renesanse. On je naš prvi pisac, diplomata, prosvetitelj, prvi zakonopisac. On je temelj naše civilizacije - kazao je Vučić.

Mi Srbi, uz majku i Boga, prizivamo i duh Svetog Save, kazao je predsednik, citirajuću Dučića.

- Sledeći misao naših velikana mi vraćamo svoj dug Svetom Savi, gradeći škole, univerzitete. Ja bih dodao samo još nekoliko reči, o dobrim ljudima koji žive u Severnoj Makedoniji, i našoj braći Makedoncima. Ovo mi nisu pisali, sam ću reći to. Predsednik sam Srbije i ne plašim se da kažem. Nama su Makedonci najbliži narod, mi bliže od Makedonaca nemamo. To neskriveno i jasno kažem svima, i ništa ne tražimo od vaše zemlje - kazao je on.

Predsednik dodaje da nikada neće tražiti ni promene Ustava Severne Makedonije, niti nametati bilo kakve uslove.

- Mi od vas očekujemo jedino da prihvatite našu bratski ispruženu ruku, nijedan problem nemamo. Kada igra vaša reprezentacija, da imate mnogo više navijača van Severne Makedonije, samo malo severno od vas, i znajte da smo uvek uz vas. Rekao sam da bližih od vas nemamo, ali moramo to postaviti na racionalne noge - rekao je Vučić.

On kaže da smo pre nekoliko dana postavili velike ciljeve, u želji da izgradimo Srbiju.

- Verujem da ćemo do 2027. imati BDP veći od 100 milijardi evra. Više nego tri puta više ćemo stvoriti za tih nekoliko godina. Ali to možemo samo uz vašu pomoć. Pozivam našu braću i prijatelje Makedonce da učestvuju u velikom projektu EXPO 2027. Trebaće nam izvođači, projektanti, radnici... Pozivam da to zajednički pripremimo, pa da imate najveći i najlepši štand - kazao je predsednik.

Dodaje da nikada neće nagovarati Skoplje na bilo šta, i samo moli sve da čuvamo sjajne odnose.

- Umorio sam vas večeras, a sada je vreme da svi zajedno uskliknemo s ljubavlju. Srećan vam praznik, živela Srbija - rekao je na kraju govora predsednik.

Kovačevski: Odnosi Srbije i Makedonije su čvršći nego ikad

Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je čestitao dan jednog od najvećih Srba u istoriji.

- On je bio duhovni tvorac ideje o srpskoj državnosti. Sveti Sava, nacionalni dan srpske zajednice u Makedoniji, nas obavezuje na zajedništvo, na širenje ljubavi. Slavljenjem Svetog Save slavimo trajne vrednosti, one koje će opstati generacijama - rekao je on.

Kovačevski je rekao da je Severna Makedonija siguran dom za sve koji žive u njoj, i dodaje da su odnosi naše dve zemlje čvršći nego ikada.

- Sa mojim prijateljom Aleksandrom smo razvili mnoge sjajne ideje, poput inicijative Otvoreni Balkan. To nam je dalo impuls da se jače povezujemo. Mi zavisimo jedni od drugih - kazao je on.

Predsednik Vlade Severne Makedonije kaže da je njegova prababa ostavila amanet njegovoj babi, da svaki put na dan Svetog Save ode u crkvu da osveti kolač, koji onda mora da podeli deci.

- Ima neka sila u Svetom Savi, koju je moja baba Veronika ostavila u amanet i svojoj deci, i mi ćemo preneti taj amanet na naše potomke. Srećan vam dan srpske zajednice u Makedoniji - zaključio je Kovačevski.

Pendarovski: Srpska zajednica je nerazdvojni deo makedonskog društva

Predsednik Severne Makedonije je pozdravio sve prisutne, i rekao je da nas svaki praznik podseća na prošla vremena.

- Ovaj važan dan je posvećen velikom duhovniku i prosvetitelju Svetom Savi, koji je stvorio trajne vrednosti. Veliki prioritet makedonske države je negovanje zajedničkog života svih manjina. Srpska zajednica je nerazdvojni deo makedonskog društva - kazao je on.

Pendarovski se zahvalio Srbima što doprinose mnogo makedonskom društvu.

- Primera za saradnju ima mnogo, i simboličnih i praktičnih. Republika Srbija i Srpska pravoslavna crkva imaju praktičan stav, za šta je dokaz davanje tomosa MPC-OA - kazao je predsednik Severne Makedonije.

Pendarovski je podsetio na pomoć Srbije tokom vakcinacije, kada je veliki broj građana Severne Makedonije dolazio u Srbiju.

- Ova Svetosavska akademija je dobar primer građenja mostova između naših naroda. Dozvolite mi da čestitam nacionalni dan Srba, i da vam poželim mnogo radosti i sreće - kazao je on.

On je dodao da je ova Akademija cenjena širom dijaspore, kao i da ima veliku podršku države Srbije.

Istakao je da se nada da će se posle zajedničke Akademije organizovati i zajednička vlada dve države.

Prisutnima se prvi obratio predsednik organizacionog odbora Svetosavske akademije Ivan Stoilković.

Predsednik Demokratkse pratije Srba u Severnoj Makedonije Ivan Stoilković rekao je večeras da predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi put prisustvuje na obeležavanju Svetosavske akademije u Skoplju, što je, kako je istakao, od istorijskog značaja.

On je za Tanjug, uoči obeležavanja Svetosavske akademije u Skoplju, rekao da su, posle truda i uloženih emocija i ljubavi, došli u situaciji da je vrh sprske države prepoznao sve što radi srpski narod u Severnoj Makedoniji i da je upravo predsednik Vučić pokrovitelj manifestacije.

"Ovo je pokazatelj da smo na pravom putu, zato sto prvi put dolazi u Skoplje predsednik Vučić na obeležavanje Svetosavske akademije. Ovo ima istorijski značaj", rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ava

    27. januar 2024 | 20:20

    Važno je ojačati saradnju sa zemljama u regionu, a predsednik Vučić to čini na izuzetan način.

  • ava

    27. januar 2024 | 20:21

    Srbija nikada neće biti za vazalstvo već za nezavisnost.

  • ava

    27. januar 2024 | 20:18

    I ovim putem se jačaju odnosi sa zemljama u regionu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA