≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučić: Tražićemo hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN, situacija na KiM

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zahtev će Srbija podneti u ponedeljak

  • 46
Aleksandar Vučić Printskrin: Tanjug, Privatna arhiva

Prdsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas tokom obraćanja u Palati Srbija da će tražiti posebnu sednicu Saveta bezbednosti UN.

- Mi znamo da ovo nije kraj i u ponedeljak će naš predstavnik podneti zahtev za hitnu sednicu UN - rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je istakao da Srbija neće odustati od međunarodnog prava.

- Srbija će u skladu sa Poveljom UN i Poslovnikom u ponedeljak podneti zahtev za održavanje hitne sednice SBUN povodom eskalatornih poteza Prištine. Nadam se da će većina glasati za to i da će se sednica održati, a mi nećemo odustati od međunarodno pravnih normi - kazao je predsednik Vučić.

Predsednik je kazao i da će u ponedeljak svi predstavnici država članica EU i intstitucija EU i predsednici i premijeri država članica SB UN uključujući Rusiju i Kinu dobiti pismo koje će on potpisi,  a u kom će da ukaže na akte kršenja međunarodno pravnih normi i eskaltorne poteze Prištine i šta je to što Srbija zahteva od međunarodne zajednice.

Situacija na KiM nije nimalo laka 

Predsednik je rekao i da  situacija na Kosovu i Metohiji nije laka, da su stvari komplikovane, ali da Beograd razgovara i razgovaraće sa međunarodnim partnerima, i izrazio uverenje da danas svi razumeju koliko je Srbija bila u pravu kada je govorila da samo jedna strana želi da izaziva haos, da provocira i eskalira stanje na KiM.

"Mislim da vlada ogromno nepoverenje prema Prištini i njenim potezima. Mislim da danas svi razumeju koliko smo bili u pravu kada smo govorili da samo jedna strana želi da izaziva haos, da provocira, da eskalira stanje u južnoj srpskoj pokrajini", rekao je Vučić u obraćanju javnosti iz Palate Srbija.

Predsednik je to rekao nakon ocene da situacija na Kosovu i Metohiji nije laka, kada je naglasio da će država Srbija pronalaziti metode i načine kako da se isplaćuje novac srpskom narodu na KiM.

"Samo hoću narodu da kažem da su stvari vrlo komplikovane. Istovremeno, ono što je za nas od presudnog značaja, radićemo sa međunarodnim partnerima. Razgovarali smo već. Nastavićemo da radimo", rekao je Vučić koji je govorio o odluci Prištine da ukine dinar, ali i više sinhronizovanih akcija Kurtijeve policije koja je upadala u privremene organe u Prištini, Peći, Goraždevcu i Istoku i napala sve srpske enklave u Metohiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ava

    2. februar 2024 | 14:03

    Skidanje zastave Srbije je čin agresije i neprijateljstva, koji treba osuditi na najjači mogući način.

  • ava

    2. februar 2024 | 14:04

    Pa upravo Kurti ima i podrsku Medjunarodne Zajednice za to sto radi

  • JACA 🍀

    2. februar 2024 | 13:40

    Naravno, tako treba.. uporno i dosledno insistirati na medjunarodnom pravu i institucijama UN! Pa, neće ovi zapadni krvoloci gospodariti zauvek, imamo Rusiju i Kinu uz sebe, a probudiće se i ostali.. ne može zauvek ostati "status kvo", istorija ne stoji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA