Vreme čitanja: oko 2 min.

Palma doveo na Svetu goru najbrojniju delegaciju: "Narod može bez poslanika, ali ne može bez crkve"

E. T.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iguman Amfilohije je pitao Markovića šta misli da li je teže biti poslanik ili monah

  • 3
Dragan Marković Palma u manastiru Hilandar Foto: Jedinstvena Srbija

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma na čelu je delegacije u poseti Svetoj Gori. Marković je obišao srpski manastir Hilandar, ruski manastir Sveti Pantelejmon i grčki manastir Dohijar.

On je na Svetu Goru jednu od najbrojnijih delegacija u istoriji Atosa, 70 građana Jagodine bilo je odjednom u ovoj poseti. Markovića je u grčkom manastiru Dohijar primio iguman Amfilohije.

Predsednik Jedinstvene Srbije je celivao jednu od najčudotvornijih ikona na Svetoj Gori, ikonu Brzopomoćnice, a kako je rekao arhimandrit Amfilohije, bilo je slučajeva da upravo na tom mestu nepokretni prohodaju, slepi progledaju, a gluvi počnu da čuju.

“Srbi i Grci su bratski pravoslavni narodi i Srbija i Grčka su bratske i prijateljske države. Mnogo toga nas vezuje, a posebno Sveta Gora i manastir Hilandar. Sveta Gora ima duhovnu moć i svako od muškaraca treba bar jednom u životu da dođe na Svetu Goru”, rekao je Marković.

Iguman Amfilohije je pitao Markovića šta misli da li je teže biti poslanik ili monah.

“Svaki posao i svaki poziv je na svoj način težak, ali jedno je sigurno, narod može bez poslanika, ali ne može bez crkve, patrijarha, sveštenika i monaha. Političari su prolazni, a crkve su večne”, odgovorio je Palma.

Prilikom posete ruskom manastiru Sveti Pantelejmon na Svetoj Gori, gde je Markovića dočekao starešina ruskog manastira arhimandrit Evlogis, Markoviću u čast zvonilo je jedno od najtežih zvona u pravoslavnoj crkvi uopšte teško 13 tona.

Ovaj manastir posetio je ruski predsednik Vladimir Putin 2016. godine prilikom obeležavanja 1000 godina prisustva ruskih monaha na Atosu, a danas se na istom mestu gde i Putin, slikao i predsednik Jedinstvene Srbije, koji je celivao glavu Svetog Pantelejmona, dok se deo moštiju nalazi u srpskom manastiru Hilandaru.

“Srbi i Rusi su braća i mi se molimo Bogu da se rat u Ukrajini što pre završi, Srbija voli Putina, a Rusija je naš veliki prijatelj”, rekao je Marković.

Iguman Evlogis uručio je Draganu Markoviću Palmi prigodne poklone za predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Patrijarha srpskog Porfirija, od kojih je zanimiljiv poklon za Vučića, hleb ispečen u ruskom manastiru na Svetoj Gori.

U poseti grčkom i ruskom manastiru bio je deo naše delegacije, a svih 70 članova bilo je u sprskom manastiru Hilandaru.

“Mi smo danas doveli delegaciju od 70 članova i to je, kako smo čuli, jedna od najbrojnijih delegacija odjednom u istoriji Svete Gore. Kada čovek dođe u srpski manastir Hilandar on se duhovno obogati. Ko ovde provede dva dana dobije duhovnu terapiju. O važnosti srpskog manastira Hilandar na Svetoj Gori, na kojoj ukupno ima 20 manastira, govori i podatak da trećina od 30 000 hektara zemlje, dakle 10 000 hektara pripada našem manastiru. Za nas Srbe, manastir Hilandar je naše rođeno”, poručio je Dragan Marković Palma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    19. februar 2024 | 12:33

    Sto se onda klanjas premijeru- sve veliki vernici ,al fotelja najdraza

  • Ramamti Ezer

    19. februar 2024 | 14:27

    'Bilo je slučajeva da upravo na tom mestu nepokretni prohodaju, slepi progledaju, a gluvi počnu da čuju'. Ne znam kakvo je čudo trebalo ovom zadriglom političaru - možda da se osvesti i dok ima vremena napusti vrzino kolo vlasti u koje je godinama upetljan. Gledam ove slike a to me podsetilo na stihove iz knjige proroka Osije koji je napisao da su sveštenici poput razbojničkih četa koje vrebaju ljude (Os. 6:9). Ta sprega lukavih i podmuklih političara i nominalnog sveštenstva je toliko transparentna da je to degutantno. Pod plaštom poniznosti i hinjene hrišćanske skromnosti i podložnosti, političari su poput onih osoba Isusovog vremena na koje je upozorio svoje učenike:,, Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčijem runu, a iznutra su grabljivi vukovi.'' (Mat. 7:15). Zanimljivo je da gosn. Palma ljubi ruku čudotvorne ikone, a uskoro će baš on sa ostalim političarima iz celog sveta pod vođstvom U.N. napujdati narod na nominalnu religiju, opljačkati je i devastirati. Možda baš ovaj manastir u kom je ugošćen (Otkr. 17, 18 pogl).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA