Vreme čitanja: oko 1 min.

Simptom novog talasa političke radikalizacije: Kancelarija za KiM o napadu na sveštenika u Prizrenu

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nema većeg greha od napada na ljude koji pronose hrišćanske poruke mira, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM

  • 19
Petar Petković Foto: Tanjug/ Tara Radovanović

Fizički nasrtaj na sveštenika Srpske pravoslavne crkve i pokušaj zastrašivanja grupe srpskih hodočasnika u Prizrenu direktna je posledica činjenice da se mržnja prema Srbima, pravoslavlju i svemu što je srpsko u poslednje dve i po decenije na Кosovu i Metohiji politički neguje i toleriše, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

- Prizren je grad od posebnog značaja za srpski narod i njegovu istoriju i duhovnost, i srpskom sveštenstvu, bogoslovima i hodočasnicima mora biti garantovan najviši nivo bezbednosti, jer poruka koju oni svi zajedno upućuju jeste poruka mira i tolerancije. Incidenti ove vrste u Prizrenu simptom su novog talasa političke radikalizacije na Кosovu i Metohiji i upozorenje da je akumulirana mržnja ekstremista već četvrt decenije konstantna i sveprisutna pretnja miru i bezbednosti - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi je nešto što albanski ekstremisti uopšte i ne poimaju kao krivično kažnjiv delikt, jer Priština nakon Kurtijevog dolaska na čelo privremenih institucija samouprave sasvim otvoreno sprovodi institucionalno nasilje nad srpskim narodom, dajući primer ekstremnim pojedincima, koji očito to doživljavaju kao zeleno svetlo da se i sami priključe napadima na Srbe.

- Nema većeg greha od napada na ljude koji pronose hrišćanske poruke mira, i zato se nadamo da će jučerašnji incident biti neka vrsta znaka za uzbunu čak i kod inostranih političkih sponzora Kurtijevog režima - kažu u Kancelariji za KiM.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ava

    26. februar 2024 | 09:59

    Zbog ovog napada na svestenike SPC Kurti nece dobro proci. Neko odozgo vidi sve.

  • ava

    26. februar 2024 | 10:01

    Sramno je da na KiM konstantno napadaju Srbi, pa sad čak i sveštenstvo. To stvarno nije normalno.

  • Mihailović

    26. februar 2024 | 10:02

    Zna se u koju zemlju kurti ide po savete...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA