Vreme čitanja: oko 2 min.

Fila: Konstitutivna sednica odložena za nedelju, kada ističe i rok

M. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Konstitutivna sednica odložena za nedelju, kada ističe i rok

  • 0
Najnovija vest Telegraf.rs Foto: Ricardo MONTERO / AFP / Profimedia

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda, koja je prvobitno trebalo da se održi 19. februara, danas je ponovo odložena i to za 3. mart.

Na dnevnom redu sednice je potvrđivanje mandata odbornika, izbor predsednika i zamenika predsednika Skupštine grada Beograda i postavljanje sekretara. Na konstitutivnu sednicu Skupštine grada Beograda danas nisu došli odbornici Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, pa je predsedavajući Toma Fila konstatovao da nema kvoruma i da se sednica odlaže.

Na sednicu je došao nosilac liste "Mi glas iz naroda" za republičke izbore Branimir Nestorović koji je rekao da su došli da bi ispoštovali ono što je njihova obaveza, i da će ako bude glasanja izaći iz sale.

Filu su dok je govorio odbornici opozicije zaklonili trasparentima na kojima je pisalo, između ostalog, "Beograd vas ne želi”.

Zakonski rok za konstituisanje Skupštine grada od 30 dana ističe 3. marta. Da bi ona bila konstituisana potrebno je da se verifikuju mandati odbornika, izaberu predsednik i sekretar Skupštine grada.

Predsednik skupštine grada se bira iz reda odbornika na predlog najmanje trećine odbornika, a da bi se izabrao neophodno je da za njega glasa većina od ukupnog broja odbornika, tajnim glasanjem.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, ukoliko se ne konstituiše skupština u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora (3. januara 2024. godine) imenuje se privremeni organ i raspisuju izbori.

To znači da ukoliko se do 3. marta ne izabere predsednik Skupštine grada i sekretar, Vlada imenuje privremeni organ, predsednik Narodne skupštine RS je dužan da raspiše nove izbore u roku od mesec dana. Ti izbori moraju da se održe u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja izbora.

To znači da bi novi izbori za odbornike Skupštine grada Beograda, ukoliko se ne napravi većina za izbor predsednika Skupštine grada i sekretara, mogli da se raspišu već 3. marta i održe 17. aprila, a potencijalno bi mogli da se raspišu najkasnije 2. aprila i održe najkasnije 2. juna.

Ukoliko u nedelju budu izabrani predsednik Skupštine grada i sekretar, postoji postoji rok od mesec dana da se izabere gradonačelnik Beograda.

Ukoliko se to ne desi, Skupština se raspušta, a predsednik Skupštine Srbije u roku od dva meseca treba da raspiše izbore, a od dana raspisvanja do dana održavanja treba da prođe od 45 do 60 dana.

Na izborima za odbornike održanim 17. decembra, lista "Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane" dobila je 49 mandata, lista "Srbija protiv nasilja - Dobrica Veselinović - prof. dr Vladimir Obradović" 43, a izborna lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Beograd" sedam mandata.

Izborna lista "Mi - Glas iz naroda, Aleksandar Jerković” ima šest odborničkih mesta, dok je lista "Ivica Dačić – premijer Srbije, Toma Fila - gradonačelnik Beograda" dobila pet mandata.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA