Vreme čitanja: oko 3 min.

Dan Državnosti Srbije obeležen i u Njujorku: Srpska i američka zastava se zavijorile na Menhetnu

J. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čelnici Njujorka: Istorija odnosa dve zemlje Srbije i SAD impresivna

  • 0
Njujork Foto: Tanjug/Generealni konzulat Republike Srbije - Njujork

Prvim prijemom od obnove državnosti Srbije u organizaciji Generalnog konzulata u Njujorku, prisustvovalo je više od 250 zvanica, među kojima su bili predstavnici Grada Njujorka, Privredne komore Njujorka, poslovne zajednice, UN i diplomatsko-konzularnog kora, SPC i srpske dijaspore.

Na skupu su govorili generalni konzul Vladimir Božović i zamenik gradonačelnika i gradski sekretar za međunarodnu saradnju Edvard Mermelstajn, od koga se moglo čuti i da je istorija odnosa dve zemlje impresivna.

Prijemom, koji je organizovan nakon niza svečanosti, među kojima je i proglašenje Dana srpske baštine i u tu čast podizanje srpske i američke zastave na Menhetnu, obeležen je Dan Državnosti Srbije.

Božović je podsetio na istorijsku i simboličku važnost 15. februara - Sretenja - za uspostavljanje moderne državnosti Srbije i naglasio da obeležavanje tog važnog dana predstavlja odavanje počasti slobodarskom duhu i državotvornim pregnućima srpskog naroda.

"Zajedno sa proslavom Sretenja u srcu Njujorka slavimo i istorijsko savezništvo Srbije i SAD, kao i dostignuća srpske zajednice, posebno američkih Srba u Njujorku", rekao je Božović i podsetio je na primere istorijskog savezništva dve zemlje, kao i posebnost srpske zajednice u Njujorku.

"Posebno snažna potvrda istorijske utemeljenosti odnosa Srbije i SAD dogodila 28. jula 1918. godine, kada je predsednik Vudro Vilson proglasio Dan molitve za srpski narod i kada se srpska zastava vijorila iznad Bele kuće u čast žrtava srpskog naroda i savezništva SAD i Srbije tokom Prvog svetskog rata", rekao je on i podsetio na operaciju "Halijard", najveću spasilačku akciju u američkoj istoriji, uz pomoć Srba iz pranjanskog kraja.

Naglasio je i da mu posebnu čast čini što se ove nedelje odigralo novo značajno i istorijsko podsećanje na to prijateljstvo.

"Na ceremoniji podizanja zastave gradonačelnik Erik Adams, je 26. februara proglasio Dan srpske baštine", podsetio je Božović koji je proglašenje Dana srpske baštine u Njujorku i podizanje srpske trobojke u srcu Menhetna ocenio kao istorijski važne.

Gradonačelnik Adams i Grad Njujork su time, kako je dodao, iskazali duboko poštovanje Srbiji i srpskom narodu, kao i priznanje istorijskom doprinosu srpske zajednice društvenom, ekonomskom i kulturnom profilu Njujorka.

"Posvećenost Srbije negovanju prijateljstva i unapređenju partnerstva sa SAD i Njujorkom ostaje nepokolebljiva", rekao je Božović i dodao da je u skladu sa mandatom koji je dobio od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, iskazao ličnu posvećenost pružanju punog doprinosa unapređenja bilateralnih odnosa Srbije i SAD na strateški odgovarajući nivo, primeren zajedničkim vrednostima i obostranim interesima.

Najavio je dodatni angažman Generalnog konzulata u cilju afirmacije odnosa u svim oblastima, za šta, kako je dodao, postoje značajni potencijali - od ekonomske saradnje, preko kulturne razmene do sveobuhvatnijeg političkog razumevanja.

Srbija traži ekonomski angažman zasnovan na atraktivnim i održivim mogućnostima ulaganja, rekao je on i dodao da kredibilitet Srbije potvrđuje činjenica da je naša zemlja ubedljivi lider u regionu u privlačenju stranih ulaganja, kao i da je regulativno otvorena za američke investitore i prateće poslovne standarde.

Božović je napomenuo da je takav pristup integralni deo spoljne politike Srbije da se kroz saradnju sa SAD zajednički adresiraju otvorena pitanja i postojeći izazovi u regionu, na način koji odražava zajedničke vrednosti i aspiracije.

Zamenik gradonačelnika Njujorka i gradski sekretar za međunarodnu saradnju Mermelstajn ocenio je da je istorija odnosa dve zemlje impresivna, i dodao da su naročiti doprinos u tom pogledu imali američki Srbi, posebno srpska zajednica u Njujorku.

Na toj liniji, istakao je, da se tom prilikom ne slave samo izuzetne ličnosti, poput Nikole Tesle, već i svi srpski imigranti koji su pristizali u Njujork u poslednjih 200 godina.

Njujork je obogaćen njihovim doprinosom u svim sferama javnog života, zbog čega identitet ovog grada obuhvata i bogato srpsko nasleđe, rekao je čelnik grada.

Mermelstajn je naveo da se radi o odnosu međusobnog poverenja i poštovanja, zbog čega je gradsko rukovodstvo veoma entuzijastično u pogledu mogućnosti dalje komunikacije i saradnje sa predstavnicima Srbije i članovima lokalne srpske zajednice.

Na početku svečanosti u hotelu Kimberli Sofija Morel izvedela je srpsku i američku himnu. Prijem su uveličali članovi KUD "Opančići", kao i džez duet Vlada Dinić i Miloš Čekić. Pesmu "Tamo daleko" izvela je korejska umetnica Juhjun Li.

U repertoaru dueta bile su brojne tradicionalne srpske pesme, kojima je, kako navode iz konzulata, bila impresionirana poznata britansko-indijsko-američka glumica Tehmina Suni.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA