Vreme čitanja: oko 3 min.

Vučić: Lista "Srbija ne sme da stane" ima većinu, ime mandatara za nekoliko dana, izbori u Beogradu 2. juna

T. I.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Biće odložena sednica parlamenta za sedam dana da bi se tada do kraja konstitusala, a svi izbori će biti u zakonskom i ustavnom roku i neće biti leks specijalisa

  • 32
Aleksandar Vućić Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u zgradi Predsedništva sa liderima vladajućih stranaka kako bi doneli važne odluke u vezi sa organizovanjem lokalnih izbora, funkcionisanjem Narodne skupštine i buduće izvršne vlasti.

On je istakao da će lista "Srbija ne sme da stane" u narednih nekoliko dana dostaviti ime mandatara za sastav nove vlade.

"Kao što znate posle uspešno okončanih izbora 17. decembra u skladu sa Ustavom i Zakonom o predsedniku održao sam konsultacije sa svim političkim strankama i listama koje su učestvovale i koje su to želele", rekao je Vučić.

Aleksandar Vućić Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nažalost tri izborne liste od kojih je jedna manjinska nisu želele da učestvuju, dok sam sa svima ostalim obavio konsultacije i u skladu sa tim prihvatio infromaciju liste "Srbija ne sme da stane", koja ima većinu dovoljnu za formiranje skupštinske većine i vlade, te da će mi u narednih nekoliko dana dostaviti ime mandatara za sastav nove vlade, naveo je predsednik.

Predsednik je dodao da se Srbija nalazi u ozbiljnoj političkoj situaciji, pre svega zbog geopolitičkih prilika na istoku Evrope.

"Zbog nemoći da se problemi reše mirnim putem, i zbog toga Srbija kao zemlja koja je vojno neutralna, i u potpunom je okruženju NATO zemalja i aspiranata, i kao jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, nalazi se pod jasnim pritiskom", kazao je.

Predsednik kaže da će konstitutivna sednica Skupštine biti odložena za sedam dana.

"To ima i svoje posledice, a što se tiče izbora, svi će biti u zakonskom roku. Nema nikakvog lex specialisa, pošto ga niko nije ni tražio. Ja sam napravio jednu formalnu grešku, kada sam rekao da će izbori biti održani 5. maja na Vaskrs. Mislio sam da će svi hteti da se vidi volja naroda, međutim to nije bilo zakonski sasvim precizno. Zakonski precizno je sledeće: Najkasniji datum za raspisivanje izbora je 3. april. I to mora da raspiše predsednik Skupštine, koji do tada mora biti izabran", rekao je Vučić.

Moguće je da bude, pošto je rok kampanje 45-60 dana, od 28. do 2. juna, rekao je on.

Aleksandar Vučić Printskrin: TV Pink

"Svi ljudi sa kojima sam se konsultovao iz vladajuće većine su za to da izbori budu 28. aprila, a razume se svi drugi lokalni izbori da budu u ustavnim i zakonskim rokovima", kazao je predsednik.

Vučić dodaje da su svi prihvatili njegovu ideju, i izložio je: "Moja ideja je da izbori budu 2. juna".

"Moje ideja je sledeća, da imamo beogradske izbore 2. juna i ti izbori će biti održani 2. juna, jer su se moji prijatelji sa tom idejom saglasili, a ja ću vam reći zašto. Svi ostali izbori biće održani u skladu sa ustavnim i zakonskim rokovima, jer niko ne želi da podnosi bilo kakve ostavke bilo kome za bilo šta i to je bilo jednoglasno odbijeno od strane svih prisutnih", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je naveo da će te izbore raspisati Ana Brnabić, kao izabrana predsednica skupštine, 3. aprila da bi bio maksimalan rok 60 dana.

U zgradu Predsedništva među prvima su ušli predsednik SNS Miloš Vučević, predsednik izvršnog odbora SNS Darko Glišić, poverenica SNS za Beograd Ana Brnabić, Dejan Đurđević.

Zatim predsednik SPS Ivica Dačić, predsednik JS Dragan Marković Palma, doskorašnji predsednik Narodne sku Vladimir Orlić, prvi čovek SDPS Rasim Ljajić, doskorašnji direktor BIA I osnivač Pokreta Socijalista Aleksandar Vulin, Milan Krkobabić iz PUPS-a, kao i predsednik "Zdrave Srbije" Milan Stamatović.

Ranije danas Vučić je rekao da će večeras biti donete važne odluke oko lokalnih izbora, jer je važno da se formiraju svi organi i da se završe svi izborni ciklusi kako bi se rešavali problemi građana i nastavili važni poslovi.

Lokalni izbori treba da se održe u više od 40 gradova i opština među kojima su Niš i Novi Sad.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vučić stigao na Regionalni samit u Tirani o Planu rasta za Zapadni Balkan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    10. mart 2024 | 21:16

    Gde to ima da opozicija bojkotuje i želi da spreči izbore??????????????????????????? Najgora opozicija u istoriji Srbije !!!!!!!!!!!!!!

  • Dejan

    10. mart 2024 | 21:47

    Svaka normalna opozicija želi izbore što češće - da bi došla na vlast !!!??? A ovi " borci protiv nasilja" ???

  • Miki

    10. mart 2024 | 18:32

    Večerašnji sastanak na Andrićevom vencu od krucijalnog značaja za sve nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA