≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Dačić iz Njujorka: Srbija razočarana što je sprečeno da se čuje istina o NATO agresiji

J. V.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Dačić je zahvalio Rusiji, Kini i Alžiru koji su podržali inicijativu da se u Savetu bezbednosti razgovara o bombardovanju SRJ

  • 5

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je Srbija razočarana zbog toga što je danas sprečeno da se, kako je naveo, čuje istina o NATO agresiji SR Jugoslavije 1999. godine u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Došli smo ovde na poziv SB UN. Smatramo da je tema izuzetno važna za međunarodno pravni poredak i da se danas, kao što je bombardovanje Srbije bilo izvedeno kao presedan, dogodio jedan presedan na proceduralnom glasanju", rekao je Dačić na konferenciji za medije u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

On je zahvalio Rusiji, Kini i Alžiru koji su podržali inicijativu da se u Savetu bezbednosti razgovara o bombardovanju SRJ.

Zahvalio je i zemljama koje nisu glasale za, rekavši da su mnoge zemlje bile uzdržane jer nisu želele da se razgovaraju o temi u kojoj "očigledno postoje dvostruki standardi".

Dačić je, komentarišući to što je NATO bombardovanje izvedeno zbog navodnih humanitarnih razloga, upitao o kojim humanitarnim razlozima je reč, s obzirom na to da je izvršeno "gotovo potpuno etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije".

"Da li je sada potrebna humanitarna intervencija protiv Prištine kada se vrše zločini nad srpskim narodom, kada je 14 odsto Srba proterano u poslednjih nekoliko meseci, kad Priština ne želi da formira Zajednicu srpskih opština, ali zato se nagrađuje članstvom u raznim međunarodnim organizacijama", rekao je šef srpske diplomatije.

NATO agresija nelegalna sa aspekta međunarodnog prava

Dačić je poručio večeras da NATO i njegove članice nisu imale osnov utemeljen u međunarodnom pravu za agresiju na Jugoslaviju pre 25 godina i dodao da je cinično da danas Srbija u Savetu bezbednosti nije mogla ni da govori o tome.

"Upotreba sile u međunarodnim odnosima je nelegalna i predstavlja predstavlja kršenje temeljnih principa i pravila međunarodnog prava. To su i same članice NATO-a govorile, kvalifikujući tu akciju kao nelegalnu ali legitimnu upotrebu sile u cilju zaustavljanja navodne humanitarne katastrofe", rekao je Dačić.

Dodao je da je cinično što danas Srbija u Savetu bezbednosti nije mogla da govori o tome, a pre 25 godina nisu ni pitali Savet bezbednosti da li će da bombarduju Srbiju.

"Pored bombi ne možete još ni da kažete o svemu tome e to govori o međunarodnom pravnom poretku i međunarodnom pravu.To govori o tome da li UN i Savet bezbednosti i dalje postoje", rekao je Dačić za Tanjug.

Naveo je da samovoljna upotreba oružane sile nije dopuštena, jedino je moguća u strogo definisanim uslovima koji su predviđeni poveljom UN.

"NATO i njegove članice nisu imale osnov utemeljen u međunarodnom pravu za agresiju na Jugoslavuiju. Zato što je u pitanju svih ovih godina i decenija bila nelegalna borba za ocepljenje Kosova od Srbije i Jugoslavije", rekao je on.

On je naveo da su svi svedoci da u Savetu bezbednosti svi govore o teritorijalnom integritetu, a jedino niko ne govoiri o teritorijalnom integritetu Srbije..

"Moguće je da se digne OVK koja je bila na liniji terorističkih organizacija, oni povedu borbu za ocepljenje Kosova ne od Miloševića, već i pre njega.. Nekoliko vekova se vodi borba za ocepljenje Kosova od Srbije i rušenje našeg teritorijalnog integriteta", rekao je Dačić.

Frapantno je što neko ne želi da čuje istinu o događajima od pre 25 godina

Dačić navodi da mu je žao što Srbija nije učestvovala na sednici Saveta bezbednosti UN o godišnjici NATO bombardovanja SRJ i da je zapanjujuće to što neko ne želi da čuje istinu o događajima od pre 25 godina.

Dačić je nakon konferencije u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku rekao novinarima da je Srbija došla na poziv Saveta bezbednosti da učestvuje na sednici, ali da nije dobila priliku da kaže istinu o onome što se dešavalo pre 25 godina.

"Za nas je frapantno to što neko ne želi da čuje istinu o događajima od pre 25 godina. Tada je vladalo jedno mišljenje da se može izbeći Savet bezbednosti zato što se ne može doneti odluka o bombardovanju u Srbiji. Evo i sada otprilike to je slično. Evo, može da se izbegne rasprava, kada se nije raspravljalo o bombardovanju, što da se raspravlja, kada se nije donela odluka o bombardovanju pre 25 godina, što da se raspravlja i posle 25 godina. Znači, to je neki nastavak, inercija nečega što se tada desilo", rekao je Dačić, prenosi Tanjug.

On je dodao da mnoge zemlje nisu htele da ulaze u konflikte na sednici i iskazao zahvalnost Rusiji, Kini i Alžiru što su bili principijelni tokom večerašnjeg glasanja.

"Naravno, većina je presudila. Očigledno nijedan i drugi predlog nije imao potrebnu većinu jer je većina zemalja bila suzdržana. Ono što je za nas bitno, to je da, bez obzira da li sednica je bila održana ili ne, istorijska je istina o kojoj govore i oni sami, a to je da nije bilo pravnog osnova za bombardovanje Srbije, da je ta odluka bila nelegalna, ali po njihovom mišljenju legitimna, zato što je bila humanitarna katastrofa, takozvana na Kosovu i Metohiji", naveo je on.

Podsetio je da bi sednice Saveta bezbednosti trebalo da se održavaju kad god neka od članica zatraži i istakao da se u poslednjih pet godina nije dogodilo da se ne održi, sve do večeras.

"U poslednjih 5 godina nikada se ovo nije desilo. Prvi put se ovo desilo. I ako ste čuli šta je rečeno, znači Rusija rekla da će ona od sad stalno zatražiti proceduralno glasanje, znači sad više ni jedna sednica neće biti tako lako zakazivana. S druge strane, čuli ste da je i Kina rekla, pošto nije bila rasprava, ona je iskoristila priliku da osudi bombardovanje, tamo su ubijeni i njihovi državljani u ambasadi kineskoj u Beogradu, ali je rekla, tačno, jasno, glasno, da neće nikad više dozvoliti da se desi to tako da neka uradi bez odluke Savjeta bezbednosti", rekao je Dačić.

(Telegraf.rs)

Video: "Srbija je pod Milošem Obrenovićem bila jedna od dvadesetak zemalja koja je donela moderni ustav"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    25. mart 2024 | 21:44

    Nesposobni ste. Niko vas ne sluša. Ne značite ništa u UN. Vreme je da posle 30 godina odete i pustite druge da rade za Srbiju.

  • Đuro

    25. mart 2024 | 21:30

    Vrlo ste uticajni u svetu,boranijo obična.

  • Dend

    25. mart 2024 | 22:31

    Gospodine Dačiću čemu ovo zaluđivanje Srbije kad ste znali unapred da sednice neće biti jer odlučuju oni koi su nas i bombardovali ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA