Vreme čitanja: oko 4 min.

Miloš Vučević za manje od godinu dana dao svoj lični pečat: "Nesumnjivo dorastao svim izazovima i borbama"

V. B.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Srpska Pravoslavna Crkva vrednovala je rad i ličnost Miloša Vučevića

  • 37
Miloš Vučević Printskrin: TV B92

- Smatram da Miloš Vučević poseduje profesionalne i lične kvalitete za obavljanje funkcije predsednika Vlade, a uverio me je da može da obezbedi izbor Vlade. Ukazujem svoje poverenje Milošu Vučeviću, imajući u vidu da je u prethodnom periodu obavljao odgovorne i zahtevne funkcije potpredsednika Vlade i ministra odbrane, čime je pokazao da poseduje posvećenost i stručnost koje su potrebne za obavljanje funkcije predsednika Vlade – reči su predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića iz odluke kojom je poverio Milošu Vučeviću mandat za sastav nove srpske vlade.

Ubrajam se u red onih analitičara i komentatora naše društvene stvarnosti, koje ovakva odluka šefa srpske države ne iznenađuje. Državotvorni rad Miloša Vučevića pratim, sa velikom pažnjom, od 2012. godine, kada je predvodio istorijsko političko oslobođenje Novog Sada od pogubnih ideoloških, političkih i interesnih stega lažne elite, čiji ostaci se danas grčevito bore za očuvanje poslednjih privilegija i uporišta. Razgradnja novosadske tvrđave autošovinizma i separatizma započela je dolaskom Vučevića na čelo Srpske Atine. Njegova rekordna tri mandata i njihove rezultate detaljno sam razmatrao tokom prethodnih nekoliko godina. Danas je važno istaći tu posvećenost i stručnost, koju je predsednik Vučić zapazio od izbora Miloša Vučevića za potpredsednika Vlade i ministra odbrane 2022, ali i predsednika Srpske napredne stranke, 2023. godine.

Kao prvi funkcioner najveće i najvažnije političke organizacije u Srbiji, Miloš Vučević je, za manje od godinu dana, dao svoj lični pečat i autentičan doprinos. Tokom kampanje za decembarske izbore 2023. SNS je uspeo da izvede nimalo jednostavan zadatak afirmisanja novog stranačkog lidera, pored veoma aktivnog prethodnika, koji je istovremeno i najpopularniji nacionalni lider u novijoj istoriji Srbije. Rezultat je impresivan. Ostvarena je sinergija i jedno prirodno nadovezivanje i sadejstvo političkih kapaciteta Aleksandra Vučića i Miloša Vučevića. Svedočili smo i svedočimo političkom mentorstvu prvog reda i ozbiljnom kontinuitetu u Srpskoj naprednoj stranci. Izbori su otkrili koliko neki drugi, do juče prividno snažni i u naletu, imaju ogroman problem sa harmoničnim uvođenjem nove generacije lidera, jer stranački prvaci i veterani nisu na vreme delili svoje znanje, resurse, pa ni najmanji deo svog autoriteta.

Srpska Pravoslavna Crkva vrednovala je rad i ličnost Miloša Vučevića

Potpuno suprotno takvom pristupu, Aleksandar Vučić je, promovišući prvog stranačkog saradnika iz kruga svog ličnog ali i najšireg stranačkog poverenja i poštovanja, učinio da njihov zajednički ulazak na stranačke mitinge deluje potpuno prirodno i da izaziva autentično oduševljenje članstva. Sada će se takva saradnja nastaviti i na najvišem državnom nivou, uz odobravanje mnogih važnih činilaca našeg društva. Kao što je njihova stranka želela da vidi najtešnju saradnju ova dva čoveka u vođenju zemlje, mesecima podršku ovakvom izboru šalju i mnogobrojni srpski intelektualci i državotvorno opredeljene organizacije, udruženja, novinari, mediji i javne ličnosti. Srpska Pravoslavna Crkva, vrednovala je rad i ličnost Miloša Vučevića dodelivši mu Orden Svetog Save II stepena, Orden Svetog Maksima Brankovića, Orden Svetog Stefana Štiljanovića, mnoge gramate i zahvalnice za odnos prema najstarijoj ustanovi srpskog naroda i dosledno zastupanje pravoslavnih vrednosti u javnom i privatnom životu.

Snažno branio interese svoje zemlje i vojske pred najvišim predstavnicima

Kao ministar odbrane mandatar Vučević je takođe ostvario velike rezultate. Kadrovski je osnažio kapacitete svog resora, naročito za međunarodnu saradnju, koja se posebno intenzivirala sa Kinom, Kiprom, Mađarskom, Španijom, SAD, Rumunijom, Slovenijom i drugim zemljama. Očuvana je, u gotovo nemogućim uslovima, i vojna saradnja sa Ruskom Federacijom. Miloš Vučević je snažno branio interese svoje zemlje i vojske pred najvišim predstavnicima KFOR-a, kao i nemačkih i turskih oružanih snaga, a uspešno je odbio i medijske klevete i laži Aljbina Kurtija. Prošireni su kapaciteti obaveštajnih i bezbednosnih i specijalnih službi Vojske Srbije i nastavljen je intenzivan razvoj namenske industrije. Ništa manje značajno nije bilo ni na simboličkom planu. Ustanovljena je, i prvi put obeležena, slava srpske vojske – Sveti despot Stefan Lazarević. Slavski kolač je sa patrijarhom i ministrom lomio i prvi samostalni Episkop vojni, gospodin Dositej. Ministarstvo odbrane je, sa Vučevićem na čelu, počelo da iskazuje najveće poštovanje junacima palim za otadžbinu tokom odbrane srpskog naroda devedesetih godina. Maksimalno je podržano uvođenje i dodela Boračke spomenice 1991 – 1999, kroz blisku saradnju sa ministrom za boračka pitanja Nikolom Selakovićem.

Vučević će postati tek dvanaesti koji na dužnost stupa sa prostora severno od Save i Dunava

Konačno, simbolika nije bez značaja u ovakvim trenucima. Miloš Vučević je po očevoj liniji iz znamenitog plemena Kuči, po majci ima poreklo iz Bačke, ali i iz Jagodine, pa se u njegovoj ličnosti susreću srpski planinski, ravničarski i pomoravski zavičaj i, rekao bih, najbolje odlike sva tri mentaliteta. On će takođe, po izboru u Narodnoj skupštini, biti prvi predsednik Vlade Republike Srbije rođen u Novom Sadu. Prethodni poznati Novosađanin na toj dužnosti, ipak rođen u Sirigu, bio je Radoslav Zelenović, davne 1991. godine. Po mojoj računici, od 96 ljudi koji su, od 1804. do danas, bili premijeri Srbije, Vučević će postati tek dvanaesti koji na tu dužnost stupa sa prostora severno od Save i Dunava. Ova činjenica, koja jača srpsko jedinstvo, kako državno, tako i narodno, potcrtava dodatno istorijski karakter njegovog mandata i Vlade koju će formirati. Mandatar Miloš Vučević nesumnjivo je dorastao svim izazovima i borbama koje očekuju njegov kabinet u vođenju politike koju je trasirao predsednik Vučić do 2027. godine, a koja počiva na razvoju i napretku, uz očuvanje nezavisnosti i suvereniteta Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viktor

    1. april 2024 | 14:56

    Svoju posvećenost i ljudske kvalitete,bezbroj puta pokazao.

  • Mirka

    1. april 2024 | 14:56

    Pravi izbor pokazao je Vučević da je spreman za ovakvu funkciju

  • Cile

    1. april 2024 | 14:57

    Njegova sposobnost da se nosi s izazovima i da brani interese zemlje, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu, obećava uspešno vođenje Vlade i ostvarivanje napretka za Srbiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA