≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nisam zločinac, samo sam Srbin koji želi da se pokloni žrtvama: Ministar Milićević nakon skandala u Hrvatskoj

N. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Policijski službenik, koji se nije predstavio, naredio je da kombi sa ministrom i njegovim saradnicima odmah napusti Jasenovac

  • 5

"Mi ovde govorimo o dvostrukim standardima i aršinima. Nama ne dozvoljavaju da se poklonimo srpskim žrtvama i da pritom ne kažemo ništa loše, a drugi sve vreme pokušavaju da proture tezu da smo mi genocidan narod". Ovim rečima je ministrar u Vladi Republike Srbije Đorđe Milićević za Telegraf.rs prokomentarisao današnje dešavanje u Jasenovcu. Naime, njemu je bilo zabranjeno da položi cveće i zapali sveću na spomenik žrtvama ustaškog logora Jasenovac.

Ministar Milićević boravio je u radnoj poseti Srbima u okolini Novske, na njihov poziv. Nakon završenih sastanaka sa predstavnicima Srba iz lokalnog kulturno-umetničkog društva i seoskih mesnih zajednica, ministar se sa saradnicima uputio ka spomen parku u Jasenovcu, kako bi odao poštu Srbima ubijenim u zloglasnom logoru NDH.

- Razgovarali smo sa rukovodstvom mesne zajednice u smislu unapređenja uslova života u lokalnoj zajednici. Nijednog trenutka se nisam bavio unutrašnjim političkim prilikama, niti to činitm ikada, niti sam spomenuo ijednog zvaničnika ijedne države. Razgovarali smo o onome što je sfera interesovanja našeg naroda i naših sunarodnika koji žive van Srbije. Dogovorili se oko konkretnih ciljeva koje želimo zajedno da realizujemo u dogovoru sa predsednikom u narednom periodu i nakon toga hteli naravno da se poklonimo našim žrtvama - rekao je ministar Milićević.

Potom se, kaže, uputio ka Jasenovcu koji je pet kilometara udaljen od Novske kako bi se poklonio srpskim žrtvama. Međutim, na samom ulazu u spomen kompleks kombi u kom se nalazio zaustavili su hrvatski policajci.

- Tri policijska automobila su nas dočekala ispred Jasenovca. Nama nije bila namera ni da vodimo novinarske ekipe, niti da dajemo izjave. Moja namer kao ministra je bila da se poklonim našim žrtvama i da položim cveće i ništa više i da nakon toga napustimo stratište i krenemo ka Srbiji. Rekli su nam da moramo da se vrtimo na granični prelaz Bajakovo. Pitao sam ih za razlog, rekli su da je to naređenje sa vrha. Rekao sam im: "Kada dođete kod nas u Beograd, u Srbiju, svaki zvaničnik Hrvatske može da prošeta bilo gde i ne mora da bude zaštićemo lice. Ni ja nisam tražio da budem štićeno lice jer su navodno instirali da sam štićeno lice i da moraju da me zaštite do graničnog prelaza Bajakovo - objasnio je ministar u razgovoru za Telegraf.rs.

Upitao ih je da bar travom poršeta, da pogleda spomen obeležje, ali ni to mu nisu dozvolili i rekli da mora odmah da se vrati, da je to naredba.

- Ja sam rekao pa čekajte vi nas gledate kao zločince. Ja nisam zločinac. Ja sam samo Srbin koji je došao da se pokloni srpskim žrtvama.

Kako je ministar rekao, nikakvo objašnjenje nije dobio. Kako kaže, on uvek poštuje procedure i nije želeo ništa da politizuje, niti je govorio o unutrašnjim političkim prilikama niti o regionalnim odnosima i dodao da je samo želeo da položi cveće i pokloni se žrtvama.

- Interesantno je kada vam kažu da ste vi ste štićeno lice. Ja sam bio u mesnoj zajednici Paklenica i nisam primetio da me je tamo neko štitio i da je imao potrebe, a odjednom se pojavljuju kad dođemo do Jasenovca. Voleo bih da se to desilo kada je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić želeo u Potočarima da se pokloni žrtvama, da su se tako pojavile policijske snage i da su sprečile pokušaj linča i ubistva predsednika. Mi ovde govorimo o dvostrukim standardima i aršinima. Nama  ne dozvoljavaju da se poklonimo srpskim žrtvama i da pritom ne kažemo ništa loše, samo da izrazimo pietet prema žrtvama, a drugi sve vreme pokušavaju da proture tezu, pa evo i danas, da smo mi genocidan narod i genocidna država - zaključio je ministar Đorđe Milićević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    14. april 2024 | 20:44

    Sto se dole ne mangupirate kao po Srbiji 🤣🤣🤣

  • LO

    14. april 2024 | 20:52

    Trajaće ovi problemi još dugo jer pravog pomirenja nema a obe strane uvek traže dlake u jajetu ,preko nećega iz prošlosti mora se i zažmuriti i graditi neka budučnost.

  • Али

    15. april 2024 | 06:15

    Си и службено лице постоји процедура ??!Ниси испоштовао процедуру а ниси навео на граници да улазиш као цивилно лице??!Неке ствари се у другој држави морају испоштовати није то дивља Србија!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA