Vreme čitanja: oko 4 min.

"Rezolucijom o Srebrenici se otvara Pandorina kutija, pritisak na Srbiju": Analitičari ocenjuju situaciju

E. T.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Naše državno rukovodstvo kaže da je Srbija dobila zvaničan stav da će najdominantije svetske zemlje da lobiraju za rezoluciju u Srebrenici

  • 5
Potočari, komemoracija Foto: Tanjug/AP

Usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici bila bi otvorena Pandorina kutija, ocenjuju analitičari za Tanjug i dodaju da se ovakavi potezi mogu posmatrati kao još jedan vid pritiska na Srbiju.

U Ujedinjenim nacijama za dva dana, tačnije 17. aprila grupa tzv. prijatelja Srebrenice bi trebalo da predstavi predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici, a predstaviće je zemlje koje stoje iza ove inicijative – Nemačka i Ruanda, uz podršku misija još 15 zemalja.

Predsednik Instituta za promociju vladavine prava Veljko Rakić smatra da je reč o opasnom presedanu.

"Kao i u svakoj situaciji, kad se napravi neki presedan, postoji mogućnost i postoji potencijalna opasnost da se na osnovu toga neka druga mesta tako kvalifikuju i da to otvori Pandorinu kutiju", rekao je Rakić.

Rakić kaže da se može govoriti o dve vrste reperkusija na državu ukoliko dođe do usvajanja, odnosno može se posmatrati iz pravnog i političkog ugla.

"Iz pravnog ugla mislim da nećemo imati neki veliki problem u smislu da su određene odluke već donete. Međunarodni sud pravde je doneo odluku da tadašnja SR Jugoslavija, pa potom naslednica Srbija i Crna Gora, a u konačnom i Srbija, nisu odgovorne za počinjeni genocid u Srebrenici, već da je utvrđena tzv. pojedinačna odgovornost, a ne kolektivna odgovornost od strane države", rekao je Rakić za Tanjug.

Kako je zaključio, Srbija nije počinila genocid u Srebrenici, niti je bila saučesnik u istom, niti je podstrekavala na isti.

"Što se tiče onoga što smo čuli, da postoji mogućnost eventualnog traženja nove tužbe ili ratne odštete od strane BiH, mislim i da tu dobro stojimo i da od toga neće biti ništa. 2017. godine BiH iskoristila je poslednji pravni lek. Ta revizija je odbačena i po tom osnovu oni više ne mogu zahtevati od države Srbije bilo kakvu ratnu oštetu", rekao je Rakić.

Kada je reč o političkom aspektu, kako kaže Rakić, ukoliko rezolucija bude usvojena u UN, to će na neki način biti politički pritisak na Srbiju u smislu kako će da se odredi prema tome.

Naše državno rukovodstvo kaže da je Srbija dobila zvaničan stav da će najdominantije svetske zemlje da lobiraju za rezoluciju u Srebrenici.

Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković kaže za Tanjug da se ne radi o borbi na osnovu kvaliteta argumenata, podsetivši i da se prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski "požalio" da više nije moguće u UN civilizovano lobiranje, odnosno da se zemlje opredeljuju prema pritisku i za one koje su im na neki način srodne i podržavaju njihove stavove i da ne slušaju dovoljno pažljivo ono što zemlje imaju da kažu i suštinu problema.

"Sa stanovišta Srbije i njenih interesa sporan je i cilj zbog kojeg se rezolucija donosi, sporno je i vreme i način na koji se donosi. Smatram da ta rezolucija, pogotovo na ovaj način na koji se donosi, ne doprinosi miru i pomirenju u regionu. Ne možemo je doživeti drugačije nego kao pritisak na Srbiju i slabljenje njenog reputacionog potencijala", rekao je Vuković.

Kako kaže, namera je da se oslabi reputacioni potencijal i sposobnost Srbije da se pregovorima izbori za rešavanje svojih pitanja kao što je KiM, ali i kretanje ka evropskim integracijama.

"Uvek kada politički zapad treba da uteši islamski svet ili da mu da neku političku izjavu ljubavi, zanemarujući pri tome i Bliski Istok i druga mesta gde stradaju muslimani, najbolje je da se to uradi na Balkanu i da se na taj način pokaže da je zapad tolerantan prema islamskom svetu i da ima razumevanja, i uvek nekako Srbija bude žrtva", naveo je Vuković.

Ranije danas, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će se Srbija boriti za istinu i istakao da će se oni koji je zagovaraju, suočiti sa tim da neće biti doneta jednoglasno.

"Na silu to uradite kao što ste uvek radili na silu, ali ćete ovog puta se suočiti sa činjenicom da neće biti jednoglasno. A svaki put je do sada bilo jednoglasno. Mi čujemo, nama i ruski prijatelji kažu, otvorili su Pandorinu kutiju. Pa svake godine će da imaju samo predloge rezolucije o genocidu počinjenih nad sovjetskim narodom. Pa kako ćete da objasnite da nije genocid da ubijete preko 20 miliona sovjetskih građana?”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao i da nam nisu veliki izgledi po pitanju rezolucije o Srebrenici u UN jer protiv sebe imamo najdominantnije svetske sile sa Zapada i poručio da ćemo se boriti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • moki

    16. april 2024 | 05:57

    Hirosima i Nagasaki su isto genocid!!!!!!

  • Nikolas

    16. april 2024 | 09:03

    OSVETA KRVAVIH NATO FASISTA!!! SMRT NATO FASISTIMA !!!

  • Wilson

    16. april 2024 | 10:26

    A šta je ili kako bi nazvali stradanje Srpskog naroda 3500 pre Srebrenice?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA