Vreme čitanja: oko 1 min.

PSSE: Usvojena preporuka za članstvo tzv Kosova, ZSO da bude postpristupna obaveza

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

PSSE je ocenila da bi formiranje ZSO bio "važan korak" da se obezbedi zaštita prava Srba

  • 31

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

PSSE je ocenila da bi formiranje ZSO bio "važan korak" da se obezbedi zaštita prava Srba, dok je kao „veliki iskorak“ pozdravila sprovođenje presude tzv. ustavnog suda u Prištini u slučaju manastira Visoki Dečani.

Priznajući da je aplikacija podneta u "okolnostima bez presedana", s obzirom na to da jedan broj država članica SE ne priznaje tzv. Kosovo kao državu, PSSE je pozvala na "diplomatiju, dijalog i kompromis".

PSSE je pozvala Komitet ministara da obezbedi da članstvo tzv. Kosova bude "bez prejudiciranja stavova pojedinih država članica u pogledu državnosti Kosova".

U saopštenju se navodi i da bi članstvo u SE pomoglo tzv. Kosovu da se "pozabavi otvorenim izazovima i pitanjima koja izazivaju zabrinutost", kao što su jaz između normativnih standarda i njihove efektivne primene, potreba da se bolje zaštite prava nevećinskih zajednica i negovanje klime pogodne za poverenje, pomirenje i inkluziju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saja

    17. april 2024 | 00:42

    Nakon ove odluke Parlamentarne skupštine Saveta Evrope jasno je da Priština nikada neće formirati ZSO i da će još više kršiti prava Srba na KiM.

  • Kaća

    17. april 2024 | 01:07

    Po ko zna koji put je Srbiji naneta nepravda.

  • Tanja

    16. april 2024 | 23:06

    Međunarodno pravo je pogaženo i degradirano, ali se drugo i nije moglo očekivati od zapadnih sila koji podržavaju Kurtijev teror i uživljavanje na goloruki narod na Kosovu i Metohiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA