≫ 

Vreme čitanja: oko 36 min.

Skupština Srbije završila sednicu na kojoj se bira NOVA VLADA: Miloš Vučević izložio ekspoze, nastavak sutra

Vreme čitanja: oko 36 min.

Vladu čine predsednik Vlade, jedan ili više potpredsednika i ministri, a može imati i ministre bez portfelja

  • 58
Miloš Vučević Foto-kolaž: Milos Tesic/ATAImages

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić sazvala je za danas posebnu sednicu na čijem dnevnom redu je izbor vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade Srbije.

Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević izneo je ekspoze i predložio sastav Vlade. Predsednica Skupštine Ana Brnabić u 21.20 časova obavestila je poslanike da će sednica biti nastavljena sutra u 9 ujutru.

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je ponosan što će njegova vlada biti deo kontinuiteta politike koja razvija Srbiju i podiže životni i ekonomski standard njenih građana.

SKUPŠTINA SEDNICA VUČEVIĆ Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Mi nismo pravili diskontinuitet. Nismo to nijednog trenutka prikrivali ili na bilo koji drugi način prikazivali u drugom kontekstu. Mi od toga ne bežimo. Naravno da svaka vlada donosi neku određenu novu energiju i nove izazove, ali suštinski ovo jeste vlada kontinuiteta u odnosu na prethodne vlade", rekao je Vučević na sednici Skupštine Srbije odgovarajući Branku Pavloviću iz poslaničke grupe "Mi-Glas iz naroda".

Odgovarajući na kritiku Pavlovića da fiksni kurs dinara uništava srpsku privredu, mandatar je rekao da je ponosan što je kurs dinara stabilan od leta 2012. do danas.

"Stabilan kurs je sidro makroekonomske stabilnosti i sigurnosti jedne države. Da nemamo stabilan kurs dinara ne bi bili atraktivni za toliki broj investicija koje imamo, i stranih ali i domaćih. Upravo ta predvidivost kursa dinara je nešto što garantuje stabilnost i isplativost svake investicije. To je nešto što investitori očekuju", rekao je Vučević.

Dodao je i da je to dobro za građane, jer im nudi izvesnost koja se reflektuje na makroekonomsku stabilnost.

Što se tiče Pavlovićevih tvrdnji da je rast BDP-a bio veći od 2000-2012, a zaduživanje manje, mandatar je rekao da ga činjenice demantuju, pošto su, kako je rekao, u periodu posle 5. oktobra 2000. godine, svi prihodi suštinski bili privatizacioni prihodi, jer je rasprodato sve što je valjalo.

"A sve ono što ste prikazivali kao rast, jeste zasnovano na rastu potrošnje. 2012. godine, kada je došlo do promene u politici naše države, zemlja je bila u bankrotstvu, pred bankrotstvom, bez dovoljno sredstava da isplati prvu narednu penziju, što najbolje pokazuje ozbiljnost situacije u kojoj je zemlja bila", naveo je Vučević odgovarajuchi na primedbe Pavlovića da je za njih problem to što je nova vlada - vlada kontinuiteta.

Šef poslaničke grupe PUPS-a Stefan Krkobabić pohvalio je ekspoze koji je Vučević predstavio u tročasovnom govoru i istakao da ga pre svega karakteriše odgovornost.

"Pažljivo sam slušao ekspoze, koji ima punih 65 strana i moram da vam kažem da u svakoj stranici mogu samo da prepoznam jednu reč koja je najbitnija - odgovornost. Odgovornost u nacionalnoj politici, bezbednosnoj politici, u zaštiti manjinskih i ljudskih prava, u socijalnoj politici i naravno odgovornost u kulturi i svemu onome što je bitno za srpski narod i državu u celini", rekao je Krkobabić.

Dodao je da je za Srbiju najvažnije da pokaže jedinstvo jer se država suočava sa raspravom u UN povodom rezolucije o Srebrenici, ali i potencijalnom članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope.

SKUPŠTINA SEDNICA VUČEVIĆ Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučević je tokom rasprave rekao da se Srbija nalazi na evropskom putu i da je u njenom intresu da nastavi sa evropskim integracijama, ali da će čuvati svoj interes.

Vučević je to rekao odgovarajući narodnom poslaniku Bojanu Torbici iz Pokreta socijalista koji je podržao ekspoze koji je predstavljen, navodeći da je saglasan sa svim planovima koji su izneti, sem dela o evropskim integracijama i predložio da Vlada Srbije uspostavi zvanične kontakte sa BRIKS-om kao, kako je rekao, trenutno najaktuelnijim globalnim integrativnim procesom.

Vučević je rekao da nije ni evrofanatik, ni evropesimista, već evrorealista, te da je interes Srbije da nastavi sa evropskim integracijama, iako je svestan da one ne zavise samo od naše države.

"Prirodno je da je Srbija deo zajednice evropskih porodica, što se geografski, kulturološki, privredno, u svakom smislu nalazi na ovom prostoru i niko nema bilo kakvu zabludu u tom kontekstu, ali mi pažljivo pratimo šta se dešava i na drugim meridijanima", rekao je Vučević.

On je naveo i da će sve ono što je u interesu Srbije, biti deo političke i međunarodne političke agende naše zemlje, a da BRIKS tek treba da se pokaže koliko će biti od intergrativnog karaktera, odnosno kapaciteta i kako će države koje su deo BRIKS-a i one koje su podnele zahtev da budu članice, ponašati i voditi tu svoju organizaciju u narednom periodu.

Dodao je da će se u narednom periodu videti da li će i kada Evropska unija primati nove države kandidate.

"Nisam optimista da je to moguće da se desi u ovom mandatu, to nisam ni rekao u ekspozeu, zato što je očigledno da EU ima unutrašnje procese koji te stvari zaustavljaju ili osporavaju. Vrlo sam precizno rekao da tri godine za redom Srbija dobija pozitivnu ocenu od Eropske komisije, a onda Evropski savet ne da tzv. zeleno svetlo za otvaranje novih klastera Srbiji. Mi ćemo čuvati naš srpski interes i apsolutno sedimo posle dugo vremena na jednoj stolici, srpskoj stolici. I vodimo se isključivo srpskim interesom", rekao je Vučević.

Novi poslanici položili zakletvu u Skupštini Srbije

Novi poslanici kojima je danas potvrđen mandat položili su zakletvu u Skupštini Srbije.

Zakletvu su položili Staša Stojanović, Nataša Ivanović, Nikola Lazić, Igor Jakšić, Dane Stanojčić, Tatjana Petrović Stojković, Mladen Grujić, Nikola Bokan, Branko Vujković, Ilo Mihajlovski, Dragan Ninković, Jelena Bogdanović, Dušan Radosavljević, Igor Braunović, Nataša Bogunović i Rejhan Kurtović.

Oni su došli na upražnjena mesta poslanika koji su zbog prelaska na novu funkciju podneli ostavke.

Vidim i razumem Kosovo i Metohiju kao neotuđivi deo Srbije

Miloš Vučević je rekao je da vidi i razume Kosovo i Metohiju (KiM) kao neotuđivi deo Srbije, da Vlada Srbije nikada neće odustati od KiM i da je to jasno naglasio u ekspozeu.

"Nisam pobegao ni od jedne teme, ni od jedne tačke i vrlo jasno sam pričao o onome što nam se dešava i onome što nas čeka i vrlo jasno podvukao da ne odustajemo od KiM", rekao je Vučević, odgovarajući na izlaganje zamenice predsednika poslaničke grupe "Mi snaga naroda Branimir Nestorović" Jelene Pavlović, koja je kritikovala ekspoze mandatara i predstavljeni plan politike prema KiM i EU.

Vučević je rekao da je precizno govorio o planovima Srbije kada su u pitanju odnosi sa EU.

"Kao neko ko nije fanatik nego neko ko je realno sagledavao svoje okolnosti, reći ću vam koja je najveća vrednost Evropske unije, koja bi mogla da bude za Srbiju najznačajnija. To je mir. Najveća vrednost EU jeste mir. Jer se nije dogodio ni jedan sukob na teritoriji zemalja članica koja su deo EU. A nisam ni zaljubljen ni zaslepljen i ne mislim da je tamo sve idealno i perfektno", rekao je Vučević.

On je dodao da EU nije nikakva utopija niti apstraktna tvorevina.

"Niko nije ušao u EU iz ljubavi. Već iz praktičnih i političkih i ekonomskih razloga. To su interesi koji bi trebalo da i nas opredeljuju", naglasio je Vučević.

Miloš Vučević Foto: Milos Tesic/ATAImages

Odgovarajući na kritike o poljoprivredi, Vučević je rekao da je tokom izlaganja ekspozea istakao značaj poljoprivrede kao nečeg što je deo srpskog ambijenta i srpske tradicije.

"Poljoprivredni budžet danas je 118 milijardi dinara - rekordan. Teško da možete da bilo koga ubedite da je to lošije nego kad imate budžet od 42 milijarde", rekao je Vučević.

Vučević je naglasio da je Srbija za njega iznad svega i da je to više puta pokazao.

"Ne idem nigde van Srbije i niti ću otići iz Srbije. Jer Srbiju najviše volim. I ovog posla sam se prihvatio jer volim Srbiju, jer sam odgovoran za Srbiju. Jer moji sinovi sutra treba da žive u Srbiji, i njihova deca treba da žive u Srbiji", rekao je Vučević.

Skupština potvrdila mandate poslanicima koji dolaze na upražnjena mesta

Skupština Srbije potvrdila je mandate narodnim poslanicima koji će zauzeti poslanička mesta u parlamentu, umesto onih koji su ranije podneli ostavke zbog odlaska na ministarske funkcije.

Predsednica Skupstine Ana Brnabić navela je da su mandati potvrđeni narodnim poslanicima Staši Stojanović, Nataši Ivanović, Nikoli Laziću, Igoru Jakšiću, Danu Stanojčiću, Tatjani Petrović Stojković, Mladenu Grujiću, Nikoli Bokanu, Branku Vujkoviću, Ilu Mihajlovskom, Draganu Ninkoviću, Jeleni Bogdanović, Dušanu Radosavljeviću, Igoru Braunoviću, Nataši Bogunoviću i Rejhanu Kurtoviću.

Poslaniku Đorđu Milićeviću konstatovan je prestanak poslaničkog mandata pošto je podneo ostavku.

Novaković udaljen sa sednice

Poslanik opozicije Bora Novaković stao je ispred govornice za kojom je mandatar Miloš Vučević izlagao ekspoze, sa slikom u ruci. Predsednica Skupštine Ana Brnabić mu je izrekla opomenu, a poslanik SNS Radoslav Milojičić Kena prišao mu je i pocepao fotografiju.

Ubrzo je i opozicioni poslanik Đorđe Stanković iz Narodnog pokreta Srbije prišao Novakoviću i udaljio ga. Nakon toga mu je izrečna i mera udaljenja sa sednice.

- Nemate nikakvo pravo da prilazite mandataru, izričem vam meru udaljenja sa sednice. Doviđenja za vas - rekla je Brnabić.

Nova vlada će sa pažnjom čuvati versku toleranciju

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da će vlada koju će predvoditi sa pažnjom čuvati versku toleranciju i da će u njemu svaki velikodostojnik tradicionalnih hrišćanskih, islamskih i jevrejskih verskih zajednica imati adekvatnog sagovornika.

"Crkva i država su razdvojene. Srbija je sekularna država i u njoj sve tradicionalne verske zajednice uživaju jednaka prava. Razumem potrebu verskih zajednica da javno iznose stavove po pitanjima koje se tiču njihove pastve i uvek ću ih sa pažnjom slušati", rekao je Vučević tokom izlaganja ekspozea u Narodnoj skupštini.

On je dodao da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) važna institucija srpskog naroda, koja je u velikoj meri gradila identitet srpskog naroda.

"Ona je opismenila naš narod i opstajala u onim krajevima naše zemlje gde državne vlasti više nije bilo i čuvala narod i stradala zajedno sa njim", rekao je Vučević.

SKUPŠTINA SEDNICA VUČEVIĆ Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je dodao da SPC zaslužuje duboko poštovanje i da će Srbija uvek obraćati pažnju na njene stvarne potrebe i boriti se za njena legitimna prava u svim državama u kojima postoje njene parohije.

"Kao vernik i kao pravnik mogu jasno da podvučem - sekularizam nikada neće biti ugrožen odnosom države i crkve. Baš kao što ni prava crkava nikada neće biti narušena zbog sekularnog karaktera države. Kako nas i srpski grb uči, narod je uvek imao dve vlasti, svetovnu i duhovnu. One su razdvojene, ali se međusobno uvažavaju, poštuju i slušaju. I na posletku svaka na svoj način donosi sveto jedinstvo naroda, države i crkve i nosi naše narodno breme", rekao je Vučević.

Srbija je pravna država

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da će se zalagati za pravnu državu, za veće kažnjavanje onih koji čine zločine i veću brigu prema žrtvama zločina, naglasivši da je Srbija pravna država koja svojim građanima obezbeđuje pravo, pravdu i sigurnost i u kojoj zločini neće moći da se isplate.

"Pravda drži zemlju i gradove. Ovo je nasušna misao koja nam uvek mora biti zvezda vodilja koja će nas inspirisati da se žrtvujemo, ali i učiniti da pobeđujemo kako bismo svom narodu obezbedili pravo, pravdu i bezbednost", rekao je Vučević izlažući ekspoze u Skupštini Srbije.

On je istakao da svi znamo da je sudska grana vlasti nezavisna od preostale dve, izvršne i zakonodavne, ali da isto tako mora biti jasno da je na nosiocima sudskih funkcija velika odgovornost.

"Oni moraju u svojim presudama uvek uzimati u obzir opšti interes, tako i interes oštećenog, čega nam je neretko nedostajalo i zbog čega su građani sa pravom dizali glas i postavljali pitanja", naglasio je Vučević.

On je podsetio da je skupštinska većina 2019. godine donele izmene Krivičnog zakonika, kojim je u naš pravni sistem vraćena kazna doživotnog zatvora bez prava na uslovni otpust.

"Izmenama iz te godine uvećani su brojni posebni minimumi, kada je reč o kaznama zatvora za različita krivična dela. Da nije bilo tako, bojim se da mnogi ne bi osetili mač pravde, koji uvek mora stajati u ruci nosioca pravosudne vlasti. Ne da bi se bilo ko ugnjetavao, već naprotiv, da bi se ugnjeteni zaštitili i da bi se ukazalo neophodno zadovoljenje u vidu izrečene kazne onima koji su im naneli zlo", rekao je Vučević.

Dodao je da bez straha od pravične kazne neće biti ni uzdržavanja kod onih koji su delikatima skloni i koji bi nasiljem da postignu sve ono što ne mogu radom ili blagim delovanjem.

"Zato i stručno-pravna javnost mora imati više sluha za one koji su ugnjeteni, za one koji su povređeni i za one koji se smatraju nedovoljno zaštićeni", naglasio je Vučević.

Istakao je da, kao advokat, zna sa kakvim se problemima suočavaju advokati, tužioci i sudije, ali i naglasio da je siguran da imamo kvalitetne i čestite ljude u sudovima.

"Želim da i oni znaju da će u meni uvek imati čoveka koji će biti spreman da ih sasluša, da im pomogne da uradi ono što je posao izvršne vlasti. Da omogućava uslove za nesmetan rad i delovanje od kojeg će korist imati čitava država, jer će narod videti da živi u pravnoj državi i da ovde zločini nikada neće moći da se isplate", rekao je Vučević.

SKUPŠTINA SEDNICA VUČEVIĆ Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dodao je da je sudstvo nezavisno, a tužilaštvo samostalno u svom radu i da tako i treba da bude, ali da to ne znači da je bilo ko neodgovoran za svoj rad.

"Svi smo konačnici odgovorni narodu, jer zbog naroda i radimo, a od naroda i dobijamo platu. I nije to samo pitanje puko profesionalizma. Reč je o istinskom i dubinskom rodoljublju, jer imali išta svetije od pravde. Kakva je uopšte smisao postojanja države u kojoj nema pravde? Srbija jeste zemlja pravičnih ljudi i jeste pravna država. Tako će biti i ubuduće", poručio je manadatar.

On je posebno naglasio da država mora da bude uvek budna, beskompromisna i oštra u zaštiti žena.

"Žene će u Srbiji imati ista prava i iste početne pozicije kao i muškarci", rekao je Vučević.

Takođe, on je istakao da stvaramo društvo jednakih u pravdi, jednakih u pristupu i društvo jednakih šansi.

"I u tom društvu nema, nije bilo i neće biti mesta za bilo kakvu vrstu verske, rasne, nacionalne ili etničke netrpeljivosti. Braniću pravo pripadnika svake nacionalnosti da slobodno koristi svoj jezik, svoje pismo, da ispoveda svoju veru, čuva svoju tradiciju, običaj i kulturu i izjašnjava se kako on to želi, bez ikakvog straha ili bilo kakve primisli da bi zbog toga na bilo koji način mogao biti diskriminisan", poručio je Vučević.

Jačamo odbrambenu industriju

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da će ciljevi vlade koju će on predvoditi u oblasti odbrane i bezbednosti u narednom periodu biti jačanje odbrambene industrije i unapređenje razvoja vojske, kao i poboljšanje standarda profesionalnih pripadnika Vojske Srbije.

Vučević je rekao da će biti predloženo služenje vojnog roka od četiri meseca i da će se donošenje odluke o ponovnom aktiviranju obaveze služenja vojnog roka pozitivno odraziti na jačanju ratnih organizacionih kapaciteta i popunjavanje rezervnog sastava vojske.

"Biće predložen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka u periodu od najviše do četiri meseca. Za to vreme mogli bismo da dobijemo obučenog vojnika i svakako bezbedniju i sigurniju državu", rekao je Vučević.

Naglasio je da vraćanje obaveznog služenja vojnog roka nije priprema za rat, već da je to priprema da se sačuva država, kako bi Srbija imala generacije koje znaju da brane svoju zemlju, porodice, majke, očeve, supruge i decu.

"Uvođenje obaveze služenja vojnog roka je od koristi za celu državu, za celo društvo i za sve koji će sutra služiti vojni rok, jer će se sigurno bolje osećati i biti na ponos cele otadžbine i njihovih porodica", rekao je Vučević.

On je rekao da su stub nacionalne bezbednosti naše zemlje Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, koji su u prethodnoj, izuzetnoj teškoj godini pokazali visok novi nivo spremnosti i sposobnosti, da u kratkom vremenu stave na raspolaganje sve kapacitete za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje.

On je dodao da je zahvaljujući velikim ulaganjima države, Vojska Srbije održala i značajno unapredila svoju operativnu sposobnost, a Ministarstvo odbrane uspešno pripremilo i organizovalo sve subjekte od značaja za odbranu zemlje.

"Ministarstvo odbrane je značajno doprinelo i konsolidaciji domaće odbrambene industrije, a namenska industrija je postala jedan od motora razvoja industrije i sveukupne privrede Srbije", naglasio je Vučević.

Vučević je dodao da je Srbija često opredeljena za mir, jačanje i stvaranje partnerskih odnosa sa svim zemljama, ali da je u današnjem vrlo složenom geopolitičkom okruženju, neophodno pojačati odbrambene kapacitete.

"Prepoznajući značaj sposobnosti prihvatanja i kapitalizacije novih tehnologija, buduća vlada će nastaviti sa intenzivnim ulaganjem u Vojsku Srbije", rekao je Vučević.

SKUPŠTINA SEDNICA VUČEVIĆ Foto: Tanjug/Rade Prelić

Naglasio je da će nova vlada preduzeti aktivnosti za izradu novih strategijskih dokumenata i planiranju razvoja sistema odbrane.

"Novi dugoročni plan razvoja sistema odbrane Srbije daće ambicioznu, ali i realističnu viziju Vojske Srbije koja ima visok kredibilitet da zaštiti i odbrani interese Republike Srbije i učestvuje u izgradnji mira u svetu", rekao je on.

Dodao je da će taj dokument predstavljati vodič za razvoj optimalnih, delotvornih i održivih vojnih sposobnosti za izvođenje sveobuhvatnih dejstava do polovine naredne decenije.

"Posebna pažnja u narednom periodu biće posvećena primeni koncepta totalne odbrane koji je usvojen prošle godine u cilju stvaranja neophodnih uslova za integralno angažovanje svih subjekata sistema odbrane i oslanjanja na sopstvene snage i potencijale povećanje broja građana obučenih za odbranu zemlje - pri čemu služenje vojnog roka sa oružjem predstavlja najznačajniji i najpotpuniji oblik pripreme građana za odbranu", rekao je Vučević.

Vučević je istakao da će Srbija ostati posvećena izgradnji mira u svetu kroz angažovanje svojih kapaciteta u multinacionalnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije, čime, kako je naglasio, pokazuje da je aktivan činilac u očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti, potvrđuje sopstveni ugled i jača poverenje u Vojsku Srbije u međunarodnom okruženju, kao i vlastite odbrambene kapacitete i nacionalnu bezbednost.

"Politika odbrane biće čvrsto usmerena na unapređenje odbrambene saradnje, prvenstveno u neposrednom okruženju, kroz učešće u regionalnim inicijativama koja imaju značaj za jačanje poverenja, a time i uticaj na mir i stabilnost", rekao je Vučević.

On je ocenio da je jedan pokazatelja dobrog rada vlade u prethodnom periodu konstantan uspeh Srbije na listi "Global Firepower", gde je u poslednje dve godine zabeležen napredak od pet pozicija, a tokom poslednjih sedam godina pomak od čak 33 mesta.

"Odbrambena politika buduće vlade obezbediće da se ovaj pozitivan trend nastavi i Republika Srbija bolje pozicionira u globalnoj vojnoj areni", ocenio je Vučević.

Dodao je da su privredna društva iz grupacija odbrambene industrije Srbije u poslednjih nekoliko godina uspela da samostalno investiraju značajna sredstva u revitalizaciju, modernizaciju i unapređenje dela svojih proizvodnih kapaciteta.

"Tokom 2023. godine obezbeđen je potsticaj preduzećima odbrambene industrije Srbije u vidu investicionog programa za unapređenje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta od vrednosti od 11,6 milijarde dinara, a novi investicioni program planiran je u narednom periodu s obzirom na povećani obim potražnje za proizvodima naše namenske industrije na domaćem i svetskom tržištu", rekao je Vučević.

Vučević je ocenio da je ulaganje u razvoj novih tehnologija dovelo do porasta proizvodnje savremenih sredstava.

SKUPŠTINA SEDNICA VUČEVIĆ Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Uvode se novi tipovi naoružanja sa boljim karakteristikama koji su konkurentniji i profitabilniji na svetskom tržištu, što je naročito bitno sa pozicije očekivanih kompleksnih uslova izvoza i poslovanja uzrokovanim novim izazovima, rizicima i pretnjama", rekao je Vučević.

Dodao je da je zahvaljujući povećanim sposobnostima i naporima Vojno-tehničkog instituta i odbrambene industrije Srbije, od oktobra 2022. godine u arsenal Vojske Srbije uvedeno 57 novih tipova naoružanja, čime je nastavljen kontinuitet višestrukog, ubrzanog razvoja naoružanja vojne opreme tokom poslednjih 10 godina.

"Vojsci je u istom periodu iz preduzeća odbrambene industrije Srbije isporučeno više od 100 složenih borbenih sistema i tehnike, novoproizvedenih i modernizovanih, više hiljada streljačkog naoružanja nove generacije, više stotina savremenih optičkih i optoelektronskih nišanskih izviđačkih sistema, velika količina municije poboljšanih karakteristika raznih kalibara i više hiljada kompleta zaštitno-balističke, telekomunikacione i razne druge opreme, kao i više hiljada terenskih uniformnih čizama", rekao je Vučević.

Naglasio je da su infrastrukturni projekti bili usmereni na izgradnju objekata za smeštaj, održavanje, nabavljene tehnike, a da su intenzivirani i radovi na izgradnji objekata predviđenih za razmeštaj novoformiranih jedinica.

"Prema zaključenim ugovorima sa preduzećima odbrambene industrije Srbije, finansirana je proizvodnja i modernizacija preko 270 složenih borbenih sistema oblasta i artiljerije, PVO sistemi, oklopnih vozila, komando-izviđačkih i terenskih vozila, robotizovanih vazduhoplovnih i zemaljskih platformi, modernizovanih aviona kao i dodatne količine novog streljačkog naoružanja sa savremenim optičkim nišanima i municije poboljšanih karakteristika raznih kalibara, čija isporuka je u toku", rekao je Vučević.

Vučević je istakao i da su u toku ubrzane aktivnosti na razvoju i proizvodnji više vrsta dronova, koje će, kako je naglasio, osim izviđačkih moći da realizuju i složene borbene zadatke.

"Sa novonabavljenim sistemima bespilotnih letelica, kao i onima koji se trenutno nalaze u serijskoj proizvodnji u Srbiji, stvorene su sposobnosti jedinstvene u regionu, a u pojedinim segmentima se možemo meriti i sa drugim, mnogo većim zemljama", ocenio je Vučević.

Naglasio je da su pomenute nabavke naoružanja vojne opreme kako od domaće industrije, tako i iz inostranstva, višestruko uvećale sposobnosti vojske i omogućuju da premosti višedecenijsko zaostajanje u odnosu na okruženje.

"U skladu sa direktivama i smernicama predsednika Republike (Aleksandra Vučića) za razvoj operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije, u narednom periodu je za potrebe dodatnog jačanja opremanja vojske planirano zaključenje ugovora i sukcesivne isporuke još 850 složenih borbenih sistema iz domaće i odbrambene industrije, novoproizvedenih i modernizovanih, do kraja 2027. godine", rekao je Vučević.

Kako je rekao, da bi se to ostvarilo, kao prvi korak planirana je realizacija projekta P300 za opremanje Vojske Srbije sistemima naoružanja iz domaće industrije, kod kojih je završen razvoj i uspostavljena serijska proizvodnja kako bi se na najbrži način dodate količine naoružanja isporučile vojsci.

"U okviru ovog projekta pripremljen je predlog trećeg investicionog ciklusa, čiji fokus je na razvoju novih tehnologija i povećanju sposobnosti fabrika, namenske industrije i remontnih zavoda za proizvodnju novih, kao i remontnih modernizacija postojećih sredstava naoružanja vojne opreme", rekao je Vučević.

On je istakao i da će se nastaviti i opremanje vojske modernizovanim tankovima i borbenim vozilima pešadije, sistemima klasične i raketne artiljerije, domaćim i uvoznim sistemima PVO, novim i modernizovanim radarima.

"U skladu sa izgradnjom strategije robotizacije Vojske Srbije, posebna pažnja biće posvećena bespilotnim vazduhoplovnim i zemaljskim platformama. Realizovaće se opremanje kiler donovima taktičkog i operativnog radjusa, naoružanim i izviđačkim donovima i bespilotnim letelicama i zemaljskim platformama", istakao je Vučević.

Vučević: Čuvaćemo dobre odnose sa susedima

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević poručio je danas da će njegova vlada biti vlada kontinuiteta i da će održavati dobre odnose sa svim susedima, kao i da će njena politika biti politika mira.

Izlažući ekspoze u Skupštini Srbije, Vučević je istakao da je Srbija, posle Nemačke, jedina država u Evropi koja se graniči sa toliko suseda, što je po mnogo čemu određuje.

"Više od svega nam je potrebna ideja novog, nacionalnog optimizma, 21. vek za Srbe mora biti vek pobeda, vek rađanja i vek mira. Mi Srbi smo preskupo platili svoju slobodu. U prošlom veku smo izgubili milione života, u pretprošlom smo ginuli gotovo u svakoj generaciji. Pa to su rane koje ne bi mogle da zacele ni daleko brojniji narodi. Zato naša politika mora biti politika mira", poručio je Vučević.

Dodao je da može jedan svetski sukob da prođe bez nas, Srba, jer, kako je rekao, niti smo zavadili velike, niti ih možemo miriti i nikada više nećemo da stradamo za tuđi račun i u tuđem interesu.

"Podosta smo toga u našoj prošlosti imali i siguran sam da je ova generacija političara svesna tog iskustva. Srbija mora sačuvati svoju biološku masu, a to je nemoguće ukoliko svakih nekoliko decenija stradamo i to je tako bolno, kao da smo zaključani u nekoj antičkoj tragediji", naglasio je Vučević.

Govoreći o susednim zemljlama, Vučević je rekao da je Crna Gora država koja kroz istoriju nije imala nikog bližeg od Srbije i nema razloga da tako ne bude ponovo.

"Iza nas su godine veštački kreiranih podela, a ispred nas su dani zajedničke pobede", poručio je Vučević i dodao da Srbija nikada nije, niti će osporavati crnogorsku državnost.

"To su podmetanja onih koji ne žele da vide slogu Beograda i Podgorice. Mi ćemo uvek insistirati na poštovanju prava srpskog naroda i srpske crkve u Crnoj Gori u skladu sa evropskim standardima, kao što to radimo i u komunikaciji sa drugim državama", naglasio je mandatar.

SKUPŠTINA SEDNICA VUČEVIĆ Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dodao je da veruje da će odnosi između naše dve zemlje ići samo uzlaznom putanjom.

Govoreći o BiH, istakao je da je to država tri konstitutivna naroda, među kojima je srpski.

"To je država čiji integritet mi poštujemo i koji nikada nismo doveli u pitanje. Niti ćemo to činiti. Svako će uvek u Srbiji imati sagovornika ukoliko želi da radi na jačanju dejtonske BiH. Države u kojoj će se poštovati slovo, a ne proizvoljni duh Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. Država u kojoj će Republika Srpska moći da ostvaruje sva ona prava koja sleduju i koje srpski narod želi da ostvare", poručio je Vučević.

Dodao je da nam niko ne može zabraniti da volimo Republiku Srpsku, niti nametnuti krivicu i stigmu genocidnog naroda.

"Nikada više Drina neće biti reka na kojoj se uspostavlja embargo Srba protiv Srba. Republiku Srpsku ćemo pomagati, štititi i voleti kao niko drugi i kao nikoga drugog, svidelo se to nekom u međunarodnoj zajednici ili ne", istakao je mandatar.

On je naglasio da duboko veruje da je istorijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć i da Bošnjacima želi sve najbolje.

"Ne mislim da je moguće, a ni da je potrebno graditi nekakve nove saveze po ugledu na tvorevine koje nisu izdržale test vremena, poput Jugoslavije ili raznih balkanskih saveza. Izvući pouke je jedno, ali živeti u prošlosti je nešto sasvim drugo. Ja želim da srpski narod gleda u budućnost i okrene se pobedama", rekao je Vučević.

Istakao je da je Hrvatska država s kojom imamo kompleksno istorijsko nasleđe.

"Svesni smo brojnih izazova koji stoje na putu poravka naših međusobnih odnosa. Niko ne treba da očekuje da ćemo zarad popravljanja relacija sa Zagrebom odustati od svog prava na istinu, tugu i pravdu. Ukoliko to druga strana iskreno želi, neka zna. Mi da razgovaramo uvek hoćemo. Mi da popravljamo odnose želimo. A ukoliko bude obostrane volje, verujem da to i možemo", rekao je Vučević.

Naglasio je da će Srbija uvek pomagati Srbe u Hrvatskoj ne samo finansijski, nego i kulturno i tako onemogućiti njihovu asimilaciju i nestanak tog mnogostradalnog dela našeg naroda.

"Srbija mora da traži prijatelje. Od postojećih izazova da pravi prilike, od manje naklonjenih subjekata da pravi prijatelje, a od prijatelja saveznike. Znam da to nije lako", ocenio je mandatar.

Što se tiče Severne Makedonije, istakao je da je to država koja u Srbiji uvek može pronaći partnera, ali i više od toga.

"Srbi i Makedonci više nemaju ni jednu temu koja nas udaljava. Ne postoji ni jedno pitanje oko koga bi se mogli razdvojiti, odnosno gde bi moglo biti poseban razdor. Projekat Otvorenog Balkana nas je dodatno zbližio, a razrešenje crkvenog spora uklonilo i poslednju prepreku na putu izgradnje međusobnog poverenja i zajedničkog rada kakav nije viđen od raspada bivše Jugoslavije", smatra Vučević.

Za Albaniju je rekao da je država sa kojom smo kroz projekat Otvorenog Balkana verovatno uspeli da dosegnemo maksimum odnosa u zadatim okolnostima.

"Nastojaću da se taj nivo održi i u narednom periodu. Znam da se Albanija i Srbija verovatno nikada neće složiti kada je reč o statusu Kosova i Metohije, ali isto tako verujem da možemo imati zajedničke interese", rekao je Vučević.

Govoreći o odnosima sa Mađarskom, Vučević je rekao da smo zahvaljujući viziji i jasnoj politici našeg državnog rukovodstva uspeli mnogo toga što je nekada delovalo nemoguće.

"Jedan od takvih podviga bio je kreiranje u istoriji nikad boljih odnosa sa Mađarskom. Mađarska danas nije samo partner, ona je saveznik. Srbi i Mađari nikada u istoriji nisu bili bliže da se međusobno nazivaju braćom, nego što su to danas. Koliko je to važno, najbolje znaju i Srbi i Mađari u severnoj srpskoj pokrajini u Vojvodini", rekao je Vučević.

Naglasio je da će Srbija i Mađarska biti primer svima u ratom zahvaćenoj Evropi kako se istorijske razlike mogu ostaviti po strani i zajedno koračati u budućnost.

Što se tiče Rumunije, mandatar je naglasio da je to jedina država sa kojom nikada nismo bili u nikakvom sukobu.

"Ne zaboravimo to da je Rumunija uz Bosnu i Hercegovinu naš jedini sused, koji uprkos brojnim pritiscima nije priznao nelegalnu i jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova", poručio je Vučević.

Za Bugarska je rekao da je država koja po mnogu čemu liči na Srbiju.

"Bili smo u našoj zajedničkoj prošlosti neretko i na istim, ali i na suprostavljenim stranama. Moramo zajedno da spojimo snage kako bismo prevazišle one traume, koje sigurno i dalje postoje kod oba naroda zbog brojnih sukoba i koji su neretko bili inicirani voljom trećih strana. Moramo, jer je to u interesu i srpskih i bugarskih generacija koje tek dolaze", zaključio je Vučevih.

Dijalog Beograd - Priština

Beograd će ostati posvećen dijalogu sa Prištinom ako iz tog procesa može da proistekne išta produktivno što bi doprinelo miru i stabilnosti u regionu, rekao je mandatar Vučević, iznoseći svoj ekspoze.

- Ali, međunarodna zajednica glasnom tišinom povodom Kurtijevog nasilja i progona Srba dijalog pretvorila u okvir za legalizaciju jednostranih i protivpravnih poteza Prištine, rekao je on.

Vučević: Naš najveći izazov biće odbrana suvereniteta

Mandatar Miloš Vučević izjavio je danas da će se ova vlada, od prvih dana svog mandata, suočiti sa ozbiljnim i dalekosežnim spoljnopolitičkim izazovima, dodajući da će u tom smislu, najveći izazov u predstojećem periodu biti, bez sumnje, odbrana suvereniteta i teritorijalne celovitosti zemlje, odnosno borba za Kosovo i Metohiju.

"Ovih dana postoji sasvim očigledna namera da se još jednom pogazi međunarodno pravo i suverenitet Srbije i da se Priština uvede u članstvo Saveta Evrope. Takvim postupanjem prema našoj zemlji se još jednom potvrdilo da nema nikakvog jedinstvenog slučaja kada je u pitanju jednostrano proglašena lažna država na prostoru naše južne pokrajine", rekao je Vučević u parlamentu.

Taj termin "jedinstveni slučaj" još od 2007. godine do danas naširoko koriste oni koji pokušavaju da nam zemlju cepaju i otimaju, rekao je Vučević.

"Postavlja se pitanje - zašto? Verujem da korišćenje reči jedinstven slučaj za Kosovo i Metohiju zapravo želi da se sakrije ono što je u njihovim normama međunarodnog prava uspostavljen čvrst princip da za Srbiju i Srbe ne važi ni jedna norma ili ni jedan princip tog njihovog međunarodnog prava. Jer samo tako i dalje mogu da se prave nevešti i da tvrde da su principijelni, iako Srbima na jednoj teritoriji osporavaju i oduzimaju isto ona prava koja priznaju i štite za sve druge narode na toj istoj ili neposredno susednoj teritoriji", rekao je Vučević.

Osim novog brutalnog kršenja međunarodnog prava, secesionisti bi prijemom u Savet Evrope bili de facto nagrađeni za progon, sistematsko obespravljivanje i tlačenje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, rekao je Vučević i dodao da su nedavno u tom pravcu načinjeni značajni koraci izjašnjavanjem unutar parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

"Nastavak rada na tom sramotnom procesu biće ne samo čin ponižavanja Srbije, već i napad protiv svih vrednosti temelja te međunarodne organizacije čije je Srbija posvećen član", rekao je Vučević.

Vučević je kazao da će Vlada Srbije biti prinuđena da adekvatno reaguje ako članstvo Prištine u Savetu Evrope postane izvesno.

"Sasvim je jasno da je u ovoj situaciji Srbija žrtva političkog odgovora, dela kolektivnog zapada na situaciju u Ukrajini, ali time se i Srbiji kao kandidatu za punopravno članstvo u EU šalju jasne poruke o perspektivama njene evrointegracije, što će vlada Srbije takođe morati da tretira kao jednu novu činjenicu", rekao je Vučević.

Sednica, Zgrada Vlade i Vučević Printskrin: Tanjug.rs

On je istakao da će vlada u skladu sa nedavnim dogovorom predsednika Republike i vlade u tehničkom mandatu učiniti sve da se spreči prijem samoproglašenog Kosova u članstvo Saveta Evrope, iako šanse nisu velike.

"Navodne sankcije koje povremeno Zapad uvodi Prištini samo su kozmetičke mere koje za cilj imaju fingiranje uobičajene političke ili diplomatske prakse što potvrđuje činjenica da je navodno ukorena i sankcionisana Priština u proteklih godinu dana učestvovala na svim međunarodnim forumima koje su organizovali ti što su ih kazneli", rekao je Vučević.

Podsetio je i da je Priština dobila viznu liberalizaciju, a nedavno je "kažnjena" i otvaranjem vrata za pristup u Savet Evrope.

"Imajući sve navedeno u vidu, Beograd će ostati posvećen dijalogu sa Prištinom ukoliko se pokaže da iz tog procesa može da proistekne išta produktivno što bi doprinelo miru i stabilnosti u regionu", poručio je Vučević.

Vučević je podsetio da je Priština gotovo od prvog dana po dolasku Kurtija na vlast 2021. godine neprestano preduzimala eskalatorne poteze, dodajući da je tim postupcima kontinuirano vršila dobro isplanirano, sistematsko i široko rasprostranjeno nasilje protiv Srba i manje-više otvarala staza da za njih stvori nepodnošljive uslove za život.

"Činjenica da su od 2021. godine registrovana čak 494 etnički motivisana napada na Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu, dok je za celih 9 godina pre Kurtijevog dolaska na vlast zabeleženo ukupno 669 takvih napada. Ove činjenice o položaju srpskog naroda čude samo podržavaoce Prištine, iako je njima samima Kurti od početka govorio da ga dijalog ne zanima, da su Srbi kriminaci i da ne može da garantuje da neće pasti krv Srba na mirnim protestima koje su držali da bi zaštitili svoja osnovna prava", rekao je Vučević.

Spoljna politika Vlade biće utemeljena na odbrani nacionalnih interesa

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da će spoljna politika vlade koju će predvoditi imati utemeljenje u odbrani nacionalnih interesa Srbije, koji podrazumevaju odbranu teritorijalnog integritet, ali i čuvanje svih razvojnih potencijala zemlje.

Vučević je to rekao u ekspozeu koji podnosi u Skupštini Srbije i dodao da su to dva lica na istoj medalji, bez kojih nema izgradnje prosperiteta i bolje budućnosti za decu Srbije i naraštaje koji dolaze.

"Posebno bih istakao značaj strateškog partnerstva Republike Srbije sa Narodom Republikom Kinom, koja će tokom ove godine biti krunisana ratifikacijom i stupanjem na snagu Sporazumom o slobodnoj trgovini, čime će našim privrednicima biti otvorena vrata velikog kineskog tržišta", rekao je Vučević.

Dodao je da je uprkos suprotnim stavovima mnogih na zapadu, za Srbiju Kina prijateljska država, partner i pouzdani saveznik u odbrani teritorijalnog integriteta, i dodao da se srpska pozicija prema politici jedne Kine neće menjati.

"Veoma se radujem skoroj poseti predsednika Sija (Đinpinga) Beogradu i siguran sam da će ona značiti novo poglavlje u razvoju čeličnog prijateljstva Srbije i Kine", rekao je Vučević.

On je naglasio i da se Srbija ne može i neće odreći prijateljstva sa Rusijom, čiji narod Srbija smatra bratskim i dodao da je isti slučaj i sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom.

"Prijateljstvo se prikazuje i dokazuje u teškim vremenima. Iako danas možda nismo u mogućnosti da u praktičnom smislu pomognemo našim ruskim prijateljima, sasvim sigurno im nećemo ničim odmoći", naglasio je Vučević.

Sednica, Zgrada Vlade i Vučević Printskrin: Tanjug.rs

On je dodao da je Savet za nacionalnu bezbednost Srbije dan nakon što je počeo rat u Ukrajini usvojio zaključak u 15 tačaka koji je potom potvrdila Vlada Srbije.

"Tim zaključkom je definisana principijelna pozicija Srbije. Mi smo jasno osudili napad Rusije na Ukrajinu, ali isto tako smo izrazili svoje neslaganje sa politikom sankcija protiv Ruske Federacije, kojima ne želimo i nećemo se pridružiti", rekao je Vučević.

On je istakao da Srbija neće podleći pritiscima da promeni svoju politiku prema tom ratnom sukobu i da će Vlada Srbije nastaviti sa istom politikom, budući da je ona izdržala test vremena tokom dugih 26 meseci rata.

Vučević je naglasio da su SAD svetska sila i da je u interesu Srbije da sa njima gradi što je moguće bolji odnos.

"Tamo gde postoje fundamentalna neslaganja, kao kada je reč o statusu Kosova i Metohije, mi ćemo neumorno ponavljati naš stav i nikad od njega nećemo odstupati. Radićemo koliko god je potrebno da nas naši američki partneri čuju i što je više moguće razumeju, odnosno uvažavaju naše argumente", rekao je Vučević.

Dodao je da će u onim sferama u kojima srpski i američki interesi poklapaju, Vlada raditi vredno i posvećeno na tome da stepen saradnje bude još bolji, a korist za Srbiju još veća.

"Čvrsto verujem da naši odnosi ponovo mogu biti na visokom nivou, a da period koji je otpočeo 1991. godine, oko čije interpretacije se politički verovatno nikada nećemo složiti, može napokon preći na polje istorije", rekao je Vučević.

 O vojnom roku

Biće predložen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka od najviše četiri meseca, za to vreme mogli bismo da dobijemo obučenog vojnika i bezbedniju i sigurniju državu, rekao je Vučević.

Punopravno članstvo u EU ostaje strateški prioritet Srbije

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da punopravno članstvo u EU ostaje strateški prioritet Srbije.

" Punopravno članstva u EU ostaje strateški cilj Republike Srbije i vlada koju ću predvoditi nastaviće se posvećenim radom na ispunjavanju svih postojećih kriterijuma kroz provođenje reformskih procesa koji su, u krajnjoj liniji, pre svega korisni za naše građane i našu privredu", rekao je Vučević izlažući ekspoze u Skupštini Srbije.

Istakako je da, međutim, ne možemo ignorisati činjenicu da se iz godine u godinu proces pristupanja EU sve više opterećuje novim političkim kriterijumima koji ranije nisu postavljeni.

"Šta će nam bolji dokaz ovoga o čemu govorimo od toga da je Evropska komisija, ceneći naš napredak u reformskim procesima, već tri godine zaredom preporučuje otvaranje novog klastera pregovaračkih poglavlja sa našom zemljom, ali da se takva odluka blokira na sednicama Evropskog saveta. Jer Srbija ne ispunjava očekivanja pojedinih velikih i moćnih država članica", rekao je Vučević.

On je dodao da i EU treba da otvori vrata za nove članice kad prevaziđu tzv. zamor od proširenja i sprovedu unutrašnje reforme u procesu odlučivanja.

"To je nešto što se ne reflektuje samo na Srbiju, pošto vidim da su ta vrata još uvek zatvorena iza one dobre đake u našem regionu koji ispunjavaju kriterijume i nenapisana očekivanja, pa ipak ne napreduju na putu ka članstvu brže od Srbije. I verujte mi kad kažem, niko od njih i neće stupiti u članstvo EU pre nas", poručio je Vučević.

Kako je rekao, kada se pređe sa pravila koja su važila za sve, na nekakva očekivanja koja nisu definisana niti Kopenhagenskim kriterijumima, niti uslovnim pregovaračkim okvirom, jasno je da se time ulazi na teren suštinske politike.

"U pitanju je želja nekih da se Srbija ponizi priznavanjem nezavisnosti tzv. Kosova, kao i da se pridružimo režimu sankcija prema Ruskoj Federaciji, što bi na kraju vodilo ka istom rezultatu. Odgovor Srbije na sve to mora se bazirati na dugom istorijskom iskustvu našeg naroda, koji nas uči tome da nas veliki i moćni ponekad mogu poraziti, ali nas ne mogu poniziti. Poniziti možemo jedino sami sebe, a to nikako nećemo učiniti", poručio je Vučević.

Mandatar je posebno istakao značaj strateškog partnerstva Srbije sa Narodom Republikom Kinom, koja će tokom ove godine biti krunisana ratifikacijom i stupanjem na snagu Sporazumom o slobodnoj trgovini, čime će našim privrednicima biti otvorena vrata velikog kineskog tržišta.

"Uprkos suprotnim stavovima mnogih na Zapadu, za nas Kina predstavlja prijateljsku državu i pouzdanog saveznika odbrane našeg teritorijalnog integriteta, a naša pozicija prema politici jedne Kine neće se menjati. Veoma se radujem skoroj poseti predsednika Sija Beogradu i siguran sam da će ona značiti novo poglavlje u razvoju čeličnog prijateljstva Srbije i Kine", zaključio je Vučević.

Mandatar iznosi ekspoze

Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević iznosi program i predložite sastav vlade.

- Vlada koju ću predvoditi biće vlada kontinuiteta, rekao je na početku.

Sednica, Zgrada Vlade i Vučević Printskrin: Tanjug.rs

On je u ekspozeu koji podnosi na posebnoj sednici Skupštine Srbije istakao da je naša država nakon fiskalne konsolidacije 2014. ušla u fazu razvoja bez premca u svojoj novijoj istoriji. Vlada će nastaviti da vodi spoljnu politiku koja će biti zansovana na političkoj i vojnoj neutralnosti, a punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj, rekao je Vučević.

Mandatar je stavio naglasak na stabilnu i funkcionalnu vladu koja će predviđati opasnosti, te dodao da nije lako da zbog bura i oluja, spojna politika naše zemlje mora počivati na dva ugaona kamena - politička nezavisnost i vojna neutralnost. Dodao je da vlada koju će voditi neće odstupati od ova dva principa.

- Mir za nas nema cenu i uvek ćemo davati podršku u njegovom dostizanju tamo gde ga danas nažalost nema, odnosno u njegovom očuvanju tamo gde je ugroženo. Kada su u pitanju neki od nas udaljeni delovi sveta, to podrazumeva našu spremnost da uvek pružimo svoje dobre usluge zavađenim stranama, ukoliko same smatraju da takvu ulogu Srbija može da da ili da bude od koristi, kao što je bio slučaj više puta u skorijoj prošlosti, rekao je on.

On je dodao da, kada je u pitanju region, doprinos Srbije u očuvanju mira i stabilnosti biće aktivan i kontinuiran.

- Kada govorimo o našem zalaganju za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, to nije nešto što pristiže samo iz vrednosti i principa kojima se vodimo, već predstavlja i izraz naših veoma praktičnih interesa. Naime, svakome bi moralo biti jasno da sve ono što smo postigli u prethodnih deset godina, od razvoja infrastrukture pa do rasta plata i penzija, da ništa od toga ne bi zapravo bilo moguće da nismo imali mirno i stabilno okruženje u prethodnoj deceniji - rekao je Vučević.

- Za nas Kina predstavlja velikog prijatelja a princip jedne Kine za nas ostaje nepromenjiv. Srbija se neće odreći prijateljstva sa Rusijom, a ako ne možemo da im pomognemo sigurno im ničim nećemo odmoći - dodao je Vučević koji je govorio i o odnosima sa SAD u smislu da ćemo u temama u kojima se slažemo nastaviti zajednički predani rad, a u onim gde se mišljenja razlikuju trudićemo se da američki partneri čuju naše argumente.

Kako je istakao, buduća vlada nastaviće ulaganja u Vojsku Srbije i namensku industriju a razviće i nove strategije.

Počela sednica Skupštine Srbije

U Skupstini Srbije danas nešto posle 12.00 časova počela je posebna sednica na kojoj će se razmatrati izbor nove Vlade Srbije.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić na početku zasedanja je konstatovala ostavke 11 poslanika koje je prethodno razmotrio Odbor za za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

Konstatovane su ostavke poslanika Dejana Ristića, Zlatibora Lončara, Jelene Žarić Kovačević, Tatjane Macure, Petra Petkovića, Anro Gujona, Milana Krkobabića, Ivice Dačić, Novice Tončev, Slavice Đukić Dejanović i Usame Zukorlić.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla je da će parlament raditi i posle 18 časova.

Zajednička poruka da budu jedinstveni

Vučević je juče saopštio imena 31 člana svog kabineta koje će predložiti parlamentu, a među kojima ima osam novih ličnosti, dok će troje ponovo biti u vladi. Vučević je predložio i da nova vlada ima četiri potpredsednika i pet ministara bez portfelja.

Nestranačkih ličnosti je četiri, a žena ima 10, rekao je Vučević i dodao da je učešće SNS još veće, i da je najviše novih ministara predložila SNS, kao i najveći broj žena.

"Vodili smo računa koliko je novih i starih, pitanje je bilo ko može da odgovori na izazove i zadatke, ko može da bude deo jedinstvenog tima, jer ne sme da bude konfederacija ministara", kazao je Vučević.

Zajednička poruka je, kako je istakao, da budu jedinstveni u očuvanju državnih i nacionalnih interesa.

Kako je predviđeno Ustavom Srbije, Narodna skupština glasa u celini o programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade.

Vlada je izabrana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja, odnosno većina od 250 narodnih poslanika.

Vladu čine predsednik Vlade, jedan ili više potpredsednika i ministri, a može imati i ministre bez portfelja. Broj potpredsednika Vlade i ministara bez portfelja određuje Narodna skupština pri svakom izboru Vlade, na predlog kandidata za predsednika Vlade.

Mandat Vlade teče od dana polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, a traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala.

Zakletva glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

NOVA VLADA

Predsednik vlade - Miloš Vučević

Ministar spoljnih poslova i zamenik predsednika vlade - Marko Đurić

Potpredsednik vlade i ministar odbrane - Bratislav Gašić

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija - Siniša Mali

Ministar unutrašnjih poslova - Ivica Dačić

Ministar za nauku i inovacije i tehnološki razvoj - Jelena Begović

Ministar zdravlja - Zlatibor Lončar

Ministar prosvete - Slavica Đukić Dejanović

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine - Tomislav Momirović

Ministar privrede - Adrijana Mesarović

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Aleksandar Martinović

Potpredsednik Vlade, ministar za zaštitu životne sredine - Irena Vujović

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - Goran Vesić

Ministar rudarstva i energetike - Dubravka Đedović Handanović

Ministar pravde - Maja Popović

Ministar sporta - Zoran Gajić

Ministar kulture - Nikola Selaković

Ministar za upravu i lokalnu samoupravu - Jelena Žarić Kovačević

Ministar informisanja i telekomunikacija - Dejan Ristić

Ministar za nauku i inovacije i tehnološki razvoj - Jelena Begović

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog - Tomislav Žigmanov

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja - Nemanja Starović

Ministar za brigu o selu - Milan Krkobabić

Ministar za turizam i omladinu - Husein Memić

Ministar za javna ulaganja - Darko Glišić

Ministar za evropske interacije - Tanja Miščević

Ministar za brigu o porodici i demografiju - Milica Đurđević Stamenkovski

Potpredsednik Vlade - Aleksandar Vulin

Ministri bez portfelja: Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović, Tatjana Macura

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA