≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kancelarija za KiM: Petru Petkoviću za Vaskrs zabranjen ulazak na Kosovo

J. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Petković je planirao da za Vaskrs prisustvuje ponoćnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani

  • 33
Petar Petković Foto: Tanjug/ Tara Radovanović

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je vlast u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem zabranila direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću da za najveći pravoslavni praznik Vaskrs bude sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji.

Petković je planirao da za Vaskrs prisustvuje ponoćnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani, a da na Vaskršnje jutro prisustvuje vaskršnjoj službi u manastiru Gračanica, a potom i susretu i kucanju vaskršnjim jajima sa najmlađima u manastiru Draganac.

Kako se navodi, iako je poseta bila isključivo verskog karaktera i obuhvatala isključivo posete manastirima, svetinjama Srpske pravoslavne crkve, u duhu najvećeg praznika u Srba, bez ikakvih političkih intencija, vlasti u Prištini su bez ikakvog obrazloženja njegovu posetu zabranile.

"Kurti već više od godinu dana brani direktoru Petkoviću da poseti KiM i bude sa svojim narodom, a te zabrane ne samo da su bez ikakvog osnova, već predstavljaju i direktno kršenje sporazuma o slobodi kretanja i zvaničnim posetama, posebno kada je reč o glavnom pregovaraču srpske strane u Dijalogu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je oficir za vezu Beograda poslao privremenim institucijama u Prištini najavu o poseti direktora Petkovića na vreme i u skladu sa svim važećim dogovorima i sporazumima, ali da Priština nastavlja da jednostrano krši sporazume i poništava sve tekovine dijaloga u Briselu.

"Za sve svoje protivpravne i jednostrane akcije Priština je nagrađena procedurom za članstvo u Savetu Evrope i neka sada međunarodna zajednica odgovori, kako svakodnevno flagrantno urušavanje normalizacije odnosa sa Beogradom, preporučuje takozvano Kosovo za članstvo u ovoj organizaciji koja treba da počiva na poštovanju ljudskih prava i sloboda", navodi Kancelarija.

Ističe se da Priština svakodnevno krši prava Srba na KiM, sprovodi eskalatorne i nasilne poteze, institucionalno i pravno nasilje i jasno pokušava da prekine svaku vezu Srba sa Kosova i Metohije sa njihovom državom Srbijom.

"To nikada nećemo dozvoliti i nikakve Kurtijeve zabrane ne mogu sprečiti državu Srbiju da bude sa svojim narodom na KiM", ističe se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Армаггедон

    3. maj 2024 | 12:16

    Зашто сте им све предали и пустили да уђу на север и сад кукате?

  • Lw

    3. maj 2024 | 13:04

    Predstavnik Srba sa Kosova, a najmanje je na Kosovu jos se iznenadjuje kad mu ne daju da udje.

  • Dragan

    3. maj 2024 | 13:07

    31 ministar svi nek odu dole malo npr vanrednu sjednicu da održe naravno ako smeju na čelu sa vulinom i dacicem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA