Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministar Đurić čestitao gambijskom ministru povodom organizacije 15. OIC

A. G.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Samit OIC počeo je danas u Banjulu, glavnom gradu Gambije, a očekuje se da će skupu prisustvovati svetski lideri iz 57 zemalja članica OIC-a i šire.

  • 0
Skupština Srbije Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Marko Đurić uputio je danas ministru inostranih poslova, međunarodne saradnje i dijaspore Republike Gambije Mamaduu Tangari čestitku povodom uspešno organizovanog 15. samita Organizacije islamske konferencije (OIC).

„Republika Srbija podržava osnovne principe Organizacije kao jedna od republika nekadašnje SFRJ koja baštini politiku Pokreta nesvrstanih zemalja. Osnovu ove politike čini princip uvažavanja različitosti i zalaganje za svaki oblik borbe protiv kolonijalizma. Republika Srbija, kao osnivač Ujedinjenih nacija, zalaže se za očuvanje svetske sigurnosti, poštovanje međunarodnih odredaba i Povelje Ujedinjenih nacija, čiji principi su utkani u osnovu mirne koegzistencije“, navodi se u čestitki.

Ministar Đurić je poručio da je Srbija spremna da u saradnji sa članicama Organizacije islamske konferencije aktivno učestvuje u sprovođenju zajedničkih ciljeva, dodaje se u saopštenju srpskog ministarstva.

Samit OIC počeo je danas u Banjulu, glavnom gradu Gambije, a očekuje se da će skupu prisustvovati svetski lideri iz 57 zemalja članica OIC-a i šire.

Samit ima za cilj jačanje jedinstva "u zajedničkom rešavanju gorućih izazova s kojima se muslimanska zajednica suočava i širenje saradnje i solidarnosti među zemljama članicama u ostvarivanju zajedničkih ciljeva koji su sadržani u povelji“, prenosi Anadolija.

Iz OIC-a je navedeno da samit takođe ima za cilj da "proširi domaću ekonomiju i revitalizuje mala i srednja preduzeća".

Samit na temu "Jačanje jedinstva i solidarnosti kroz dijalog za održivi razvoj", baviće se globalnim pitanjima, posebno trenutnom situacijom u Palestini i izraelskim napadima na Pojas Gaze, u kojima je ubijeno više od 34.000 ljudi.

(Kraj) /gri

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA