Vreme čitanja: oko 2 min.

Starović: Srpski narod je narod stradalnika i mučenika koji se bezrezervno suprotstavio nacizmu i fašizmu

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemanja Starović je podsetio na stravične zločine koje su nacisti sprovodili zajedno sa ustašama, italijanskim, bugarskim, mađarskim i albanskim okupatorima

  • 0
Svečana akademija Dan pobede nad fašizmom Foto: Tanjug/Marko Đoković

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović istakao je danas da je srpski narod "narod stradalnika i mučenika koji se bezrezervno suprostavio nacizmu i fašizmu i u tome je pobedio".

Govoreći na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu, povodom obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, rekao je da je u periodu od 1941. do 1945. sproveden udruženi zločinački poduhvat protiv svega što je srpsko.

Podsetio je na stravične zločine koje su nacisti sprovodili zajedno sa ustašama, italijanskim, bugarskim, mađarskim i albanskim okupatorima, kao i na naredbu nemačkih snaga da za svakog ubijenog Nemca treba streljati stotinu Srba, a za svakog ranjenog, 50 Srba.

Napomenuo je da se srpski narod izborio za slobodu, a da je nju hteo ne samo za sebe, već i za druge narode.

"Odajemo poštu svim herojima antifašističke borbe. Njihovo delo treba da nam obasjava put", poručio je Starović.

General major u penziji Vidosav Kovačević napomenuo je da su Srbi rekli istorijsko "ne" nacizmu i da su zbog toga u četvorogodišnjoj borbi najviše stradali.

"Sa pobedom stigla je sloboda", rekao je Vidović, inače član SUBNOR-a i dodao da je tada pobeđeno najveće zlo u najkrvavijem ratu koji je svet ikada video.

Istakao je da iznova treba ponavljati ko je pobednik, a ko poraženi, ko je dželat, a ko stradalnik u Drugom svetskom ratu.

"Protiv fašista borili su se partizani i pripadnici Narodnooslobodilačke borbe koji su od golobradog naroda na početku došli do 800.000 boraca na kraju rata", rekao je Kovačević i podsetio da je slavna Crvena armija pred kraj rata pomogla u oslobađanju Jugoslavije.

Kaže da su Srbi koji su se borili na Kadinjači, Neretvi, Sutjesci, Drvaru sinovi očeva koji su se borili na Ceru, Kolubari, Kajmakčalanu i proboju Solunskog fronta, a da su oni koji su se borili protiv NATO agresije 1999. godine sinovi boraca Narodnooslobodilačkog rata.

U drugom delu svečane akademije priređen je muzičko-scenski program.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić svečanom primopredajom preuzeo je dužnost

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA