≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučić: Verujem da članstvom u EU možemo da ostvarimo važne rezultate

I. A.

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je uoči samita lidera Zapadnog Balkana i EU koji se u Kotoru održava pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija" rekao da teškim reformamam možemo da se probližimo tržištu EU, koje je značajno za Zapadni Balkan

  • 37
GOVOR RUSKI DOM VUČIĆ Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da veruje da članstvom u EU možemo da ostvarimo važne rezultate.

On je uoči samita lidera Zapadnog Balkana i EU koji se u Kotoru održava pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija" rekao da teškim reformamam možemo da se probližimo tržištu EU, koje je značajno za Zapadni Balkan.

"Verujem da članstvom u EU možemo važne rezultate da ostvarimo", rekao je on i napomenuo da tu ima "ne lakih zadataka".

Predsednik Vlade Crne Gore, Milojko Spajić, domaćin samita, dočekao je lidere regiona Zapadnog Balkana, koji učestvuju na ovom skupu.

Na samitu učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, predsednica Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, premijer Severne Makedonije Talat Džaferi, evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen, a po prvi put prisutan je i francuski predstavnik za Zapadni Balkan Rene Trocaz.

Samit se otvara panelom "Aktuelna situacija i planovi za budućnost - novi plan rasta", na kojem će govoriti i predsednik Vučić.

Na drugom panelu "Doprinos jačanju regionalne saradnje" govoriće generalni direktor za susedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Gert Jan Kopman.

Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvani i Savet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

Regionalni samit biće završen zajedničkom konferencijom za novinare na kojoj će se obratiti Spajić i Varhelji.

Tokom samita, predsednik Srbije će imati i niz važnih susreta sa evropskim i svetskim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija. U delegaciji sa predsednikom Vučićem su i ministar finansija Siniša Mali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Interesovanje medija iz celog regiona je ogromno, a bezbednosne mere su podignute na najviši nivo. Ovo je treći regionalni samit lidera Zapadnog Balkana koji se održava u poslednjih nekoliko meseci, prethodna dva održala su se u Tirani i Skoplju.

Inače, Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje.

Plan se odnosi na period od 2024.godine do 2027.godine i predvidja da svaka vlada zapadnobalkanske ssestorke dobije odredjenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jug Srbije

    16. maj 2024 | 09:51

    Podrška za Presednika

  • ava

    16. maj 2024 | 10:42

    Srbija nastavlja svoju borbu za svoj evropski put.

  • ava

    16. maj 2024 | 10:43

    Mislim da pripadamo Evropi, mislim da je Evropa naša kuća i činjenica je da je Srbija na Evropskom putu. Gazimo krupnim koracima napred!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA