≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije! Vučić: Sa O'Brajanom sam razgovarao o svim važnijim pitanjima

Vreme čitanja: oko 4 min.

On je uoči samita lidera Zapadnog Balkana i EU koji se u Kotoru održava pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija" rekao da teškim reformamam možemo da se probližimo tržištu EU, koje je značajno za Zapadni Balkan

  • 29

Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija" održava se danas u Kotoru. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učesnik je na panelu i ima niz važnih susreta sa zvaničnicima.

Kako je poručio, Srbija podržava Plan rasta EU za region, jer je ovakva vrsta promene pristupa Evropske unije donela priliku za sve na Zapadnom Balkanu.

Vučić je danas razgovarao na marginama Samita EU Zapadni Balkan u Kotoru sa pomoćnikom državnog sekretara za evro-azijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O'Brajanom o aktuelnoj regionalnoj i geopolitičkoj situaciji, napretku u procesu približavanja Zapadnog Balkana, mogućnostima za dalje jačanje odnosa i širenje saradnje Srbije i EU.

- Razgovarali smo o svim važnim pitanjima, od evropskog puta Srbije do odnosa sa Prištinom. I razume se o svemu što sledi posle usvajanja rezolucije o Srebrenici u sledeći četvrtak, rekao je on.

On je naveo da je iskoristio priliku da američkom zvaničniku, još jednom, ukaže na izazove i pritiske sa kojima se Srbija suočava ponovivši da se Srbija iskreno i bezrezervno zalaže za očuvanje mira, stabilnosti i saradnje, ali i da nikada neće odustati od borbe za istinu, pravdu i odbranu nacionalnih i državnih interesa.

Naveo je, i da je zahvalio SAD na podršci reformskom i evropskom putu celog regiona koji će se, prvenstveno, odraziti na nove mogućnosti i bolji život za sve naše građane.

Istakao je da su na Samitu razgovarali o Planu rasta EU za ZB koji će doneti dobar rezultat za naše građane i u smislu veće stope ekonomskog rasta, kao i ubrzanju trgovine, usluga i kapitala, ne samo u regionu, već i u celoj Evropi. Kako je naglasio, taj Plan će  posebno otvoriti nove mogućnosti za privlačenje investicija.

- I to je ono što u stvari donosi ogromnu korist za ceo region i za svakoga od nas, naveo je Vučić.

Kotor - Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/ Vlada Crne Gore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da dogovor o prometu radne snage ima izuzetno pozitivan efekat po Srbiju, dodajući da je 3.300 osoba iskoristilo tu mogućnost i zaposlila se u našoj zemlji.

- Mi imamo nedostatak radne snage, iako i dalje formalno imamo 8,9 ili 9 odsto stopu nezaposlenosti, ali moraćemo da uvozimo radnu snagu iz svih delova sveta što je više moguće u narednom periodu, ukoliko želimo da stopom rasta čuvamo našu ekonomsku perspektivu i da brže napredujemo", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Kotoru.

Vučić: Sam odlučujem koji jezik govorim

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu je tokom jučerašnjeg obraćanja u Ruskom domu bilo prikladno da deo izlaganja govori na ruskom, deo na srpskom jeziku kao i da ga baš briga šta će ko da mu zameri.

On je to rekao novinarima u Kotoru, na pitanje da li očekuje zamerke od Evropske komisije zbog govora na ruskom jeziku.

- Sam ću odlučivati koji jezik ću da koristim, uvek onaj najsvrsishodniji za datu priliku i uz poštovanje činjenice da predstavljam građane Srbije i Srbiju, rekao je on.

Govoreći o Danu Evrope, on je rekao da su Šumanova deklaracija i Dan Evrope važno nasleđe, da ga poštujemo, ali da nikada nećemo zaboraviti da 9. maja slavimo Dan pobede nad fašizmom.

- Bez toga ne bismo imali ni zemlju ni ljude i pitanje je gde bismo se danas nalazili, rekao je Vučić.

Javni dug

Što se tiče stope javnog duga, kako je rekao, danas je 47,8 odsto što je najmanje u regionu.

- Dogovor o slobodnom prometu radne snage ima pozitivan efekat. Imamo nedostatak radne snage. Moraćemo da uvozimo radnu snagu iz svih delova sveta u narednom periodu, pojasnio je.

O Ficu

Osim uobičajenog, želim da kažem da sam izuzetno potresen, istakao je.

- Verujem da ću u danima pred nama dobiti dozvolu da ga posetim. Nadam se da će sve ovo da prevaziđe, on je borac, snažan lider u mentalnom smislu. Verujem da će mu to pomoći. Oni koji su govorili da sam ja sledeći, sa njima se postupa u skladu sa zakonom, rekao je Vučić.

Nešto ranije danas, Vučić je izjavio da veruje da članstvom u EU možemo da ostvarimo važne rezultate.

Takođe, on je uoči samita lidera Kotoru rekao da teškim reformama možemo da se probližimo tržištu EU, koje je značajno za Zapadni Balkan.

Na samitu učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, predsednica Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, premijer Severne Makedonije Talat Džaferi, evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen, a po prvi put prisutan je i francuski predstavnik za Zapadni Balkan Rene Trocaz.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daca

    16. maj 2024 | 13:36

    Srbija zeli u EU i to nedvosmisleno sprovodi u delo.

  • Daca

    16. maj 2024 | 13:34

    Ovaj samit je vaoma vazan za nasu zemlju i za resavanje pitanja KiM! Bice naporno, ali nadam se uspesno!

  • Daca

    16. maj 2024 | 13:36

    Predsednik odlično vodi Srbiju, samo neka tako nastavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA