ODBRANA: Marković pred odborom Agencije za borbu protiv korupcije

- Odbor je pokrenuo razrešenje direktorke, a ona će na osnovu onoga što joj je Odbor naveo kao razlog za pokretanje postupka pružiti, ili ne, argumentaciju - rekao je član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić

  • 0

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković trebalo bi da na sastanku Odbora te agencije pruži argumente u vezi sa postupkom za njeno razrešenje. Ovaj odbor je protiv ove direktorke pokrenuo postupak zbog sumnje da nesavesno obavlja funkciju, da je narušila ugled Agencije i povredila odredbe Zakona.

- Odbor je pokrenuo razrešenje direktorke, a ona će na osnovu onoga što joj je Odbor naveo kao razlog za pokretanje postupka pružiti, ili ne, argumentaciju - rekao je član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić.

Ukazujući da će nakon tog sastanak Odbor doneti konačnu odluku o tome da li će Markovićeva biti razrešena ili ne, on je istakao da ne može ništa unapred da se kaže. Čupić je naveo da će Odboru trebati vremena da razmotri argumente koje iznese direktorka, kao i da očekuje da konačna odluka bude doneta iduće sedmice.

Podsetimo, Markovićeva je nedavno izjavila da "nema razloga da mirno čeka da bude smenjena".

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije pokrenuo je postupak za razrešenje direktorke Zorane Marković zbog sumnje da je narušila ugled Agencije, povredila odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i nesavesno obavlja funkciju.

Čupić je istakao da za tako nešto ima više razloga, ali da je prvi povezan sa dodelom stanova koje je direktorka tražila od Vlade po Uredbi o dodeli stanova imenovanim, postavljenim i izabranim licima i zaposlenima u državnim organima, a da to Odbor nije znao. On je kao drugi razlog za pokretanje postupka naveo i to što nije raspisan konkurs za zamenika direktora.

Čupić smatra da čitav postupak nije uticao na Agenciju i da jedna institucija pokazuje svoj kvalitet kada je u stanju da se obračuna unutar svojih redova. On je naglasio da niko u Agenciji nije nedodirljiv i da članovi Odbora mogu da podlegnu procediri razrešenja ako se dokaže da zloupotrbljavaju svoju funkciju, reaguju neprimereno i ugled agencije dovode u pitanje.

Prema zakonu, direktor Agencije se razrešava ako nesavesno obavlja funkciju, ako postane član političke stranke, narušava ugled ili političku nepristrasnost Agencije, ako bude osuđen za krivično delo koje ga čini nedostojnim funkcije ili ako se utvrdi da je povredio zakon.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA