JEREMIĆ NE ODUSTAJE: Hag na dnevnom redu u UN

Nesporna je činjenica da je oko četvrt miliona Srba prognano sa svojih ognjišta u svega nekoliko dana, a da je sud koji je osnovan da bi istražio ovakva nedela praktično odlučio da za ovaj čin nije bilo ni krivaca niti odgovornih - poručio je predsednik GS UN, a sednicu o ad hok tribunalima zakazao za 10. april 2013. godine

  • 1

Predsednik Generalne skupštine UN i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zakazao je za 10. april 2013. javnu raspravu u tom telu o ulozi međunarodnih ad hok krivičnih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda. Jeremić smatra da je ugledu Ujedinjenih nacija nanet udarac oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Saopštenje Vuka Jeremića prenosimo u celosti. 

"Odluka Žalbenog veća Haškog tribunala u vezi sa operacijom 'Oluja' izazvala je razumljivo ogorčenje u mnogim delovima sveta. Nesporna je činjenica da je oko četvrt miliona Srba prognano sa svojih ognjišta u svega nekoliko dana, a da je sud koji je osnovan da bi istražio ovakva nedela praktično odlučio da za ovaj čin nije bilo ni krivaca niti odgovornih.

Iz toga bi moglo da se zaključi da zločina zapravo nije ni bilo, što je u evidentnoj suprotnosti sa realnošću. Smatram da puno razumevanje rada Haškog tribunala i njegovih posledica mora biti dostupno širokoj međunarodnoj javnosti, kako bi se omogućilo da istorija o tome donese konačni sud, i kako se više nikada i nigde ne bi desilo da zlodelo bude amnestirano i proglašeno za vrednost.

Zbog toga sam odlučio da iskoristim svoja ovlašćenja, i kao izabrani predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u njoj zakažem javnu raspravu o ulozi međunarodnih ad hok krivičnih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda. Imajući u vidu da su upravo UN bile osnivač takvih sudova, smatram da je prirodno da se ovde raspravlja o njihovom učinku, kao i o stepenu ispunjenosti njihove izvorne svrhe.

Moje lično mišljenje je da je odlukom Žalbenog veća Haškog tribunala nanesen udarac ugledu Ujedinjenih nacija, ali dozvoljavam mogućnost da sam, kao pripadnik naroda čije je proterivanje iz svojih domova ovim činom legalizovano, po ovom pitanju donekle subjektivan.

Zbog toga ću debatu u GS UN otvoriti za široku javnost, i u njoj dozvoliti učešće ne samo državama, već i akademskoj zajednici, istaknutim pojedincima i građanskim udruženjima.

Čvrsto sam uveren da istinsko pomirenje i okretanje nove stranice u odnosima između zavađenih naroda nije moguće zasnivati na negaciji i veličanju zločina, jer to u suštini predstavlja podsticaj na njihovo ponavljanje. Zato debatu, pod nazivom 'Uloga međunarodnog pravosuđa u ostvarivanju pomirenja', zakazujem za 10. april 2013. godine u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku."

Inače, Jeremić je neposredno po objavljivanju oslobađajuće presude Gotovini i Markaču vrlo oštro reagovao na društvenoj mreži Tvter.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    19. novembar 2012 | 13:55

    Sjetite se kolektivnog ludila pocetkom 90ih.Stoljecima ugnjetavana nacija likuje od srece,izmedju sebe se nadmecete tko je veci srbin.Djecu saljete u rat da se junace,cvijecem ispracate tenkove,ni sankcije ne mogu pokvariti radost dok na RTS-u svaki dan slusate o novim km oslobodjene srpske zemlje,Srpskog Vukovara,Srpske Srebrenice,o stotinama ubijenh drogiranih ustasa,balija,placenika.Kao razjarena masa u koloseumu dizete palceve i trazite jos,jos,jos.Bahato se uveseljavate vicevima Srbija do Tokija.Sreci nigdje kraja,tko vam moze ista.Medjutim kad se koloseum srusio,Car otisao,nastaje konfuzija,zbunjeni ste,niste predvidjali da ce jednog dana drogirane ustase u tenisicama postati vojnici u uniformama i obraniti svoju obitelj i dom.Odjednom su se svi urotili protiv vas,te vam podmecu neka silovanja,pljacke,izmisljaju neki genocid,etnicko ciscenje,neku Ovcaru,Manjacu,Srebrenicu,Skabrnju,Sarajevo,a vama nista nije jasno jer tako nesto u stanju su napraviti samo ustase i balije.Ali mudro zakljucujete da vas svi mrze zato sto ste srbi,pravoslavci,da je sve to zavjera katolicke EU,nacisticke Njem,imperijalisticke USA.Ljudi moji da nije smijesno bilo bi zalosno.Tvrdim da vas nitko ne mrzi,dapace smatram da vam svi zele dobro, ocito svi osim vas samih.Sto da vam kazem,promjenite se za vase dobro.Shvatite da vas NATO nije bombardirao zato sto ste srbi,trazio je da se promjenite,da ustanete protiv zla,da zaustavite tenkove,pokolj,stradanja.Shvatite da je vasa politika stvorila Gotovinu koji bi danas lovio ribu,nitko ne bi znao za njega,za Haag bismo mislili da je neka svedska pop grupa i svi bismo zivjeli bolje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA