AKO GA HAG OSLOBODI: Haradinaj uskoro premijer Kosova?

Jedina prepreka je ako bude pravosnažno osuđen, rekao je neimenovani diplomata jedne od zemalja koje su priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova

  • 0

Ramuš Haradinaj će, ukoliko ga Haški sud ne osudi, po povratku na Kosovo vrlo brzo biti imenovan za premijera, što praktično znači da će doći do promena u dijalogu Beogada i Prištine jer će u Briselu umesto Hašima Tačija sedeti Haradinaj.

Ramuš Haradinaj će biti imenovan za premijera kroz proces rekonstrukcije Vlade, rekao je diplomata jedne od zemalja koje su priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova za "Blic", dodajući da je inicijativa potekla još ranije od Amerikanaca. Ova ponuda način je da se sačuva Hašim Tači i da opstane sadašnja kosovska vlast, jer u Skupštini on povremeno i nema potrebnu većinu.

- Jedina prepreka da Haradinaj, vrlo brzo, bude imenovan za premijera je ako u Hagu bude pravosnažno osuđen. On će verovatno biti pušten na slobodu, ali to ne znači da i neće biti pravosnažno osuđen jer će mu presudom biti uračunato vreme dosad provedeno u zatvoru kao kazneno. Samo u slučaju pravosnažne presude Haradinaj neće biti imenovan, jer bi mu zbog uredaba kosovskog zakona bilo zabranjeno bavljenje politikom - saopštio je neimenovani diplomata.

U slučaju rekonstrukcije Vlade sadašnji premijer Hašim Tači bi otišao na poziciju predsednika umesto Atifete Jahjage. U tom slučaju bi se proširila ovlašćenja predsednika. Izvor dodaje i da se zbog toga užurbano radi na izmenama kosovskog Ustava.

Većina Hašima Tačija već duže vreme je nestabilna, dok u redovima Ramuša Haradinaja vlada potpuni sklad, pa stoga da bi opstao na vlasti i imao većinu koju su mu Amerikanci obezbedili, Tači će morati da sarađuje u pregovorima sa Beogradom.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA