MRKIĆ U UN: Beograd za primenu sporazuma, ključna uloga Euleksa

Šef srpske diplomatije poručio je na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku da Beograd neće pristati na ukidanje srpskih institucija na Kosovu, kao ni na bilo kakve unilateralne akcije

  • 0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku da je Beograd spreman da primeni do sada postignute dogovore u dijalogu sa Prištinom i istakao da je u tome ključna izvršna uloga Euleksa.

On je istakao da je Beograd otvoren za razgovore o svim pitanjima izuzev ukidanja srpskih institucija na Kosovu i Metohiji. Prema njegovim rečima uloga Euleksa je u ovom trenutku posebno važna i ne sme se menjati. Takođe, Beograd će insistirati na primeni dogovorenih rešenja za integrisano upravljanje prelazima kroz prisustvo i izvršnu ulogu Misije EU na administrativnoj liniji.

- Izvršna uloga Euleksa je od ključnog značaja, posebno kada je reč o primeni sporazuma postignutih u dijalogu - istakao je šef srpske diplomatije.

Mrkić je ukazao da postizanje trajnog mira u regionu podrazumeva nalaženje obuhvatnog rešenja za Kosovo a da pomirenje između Srba i Albanaca nalaže donošenje teških odluka na obe strane. Kako je rekao, srpska strana nastavlja da sledi politiku nalaženja rešenja mirnim putem u konstruktivnom dijalogu sa Prištinom i spremna je da primeni postignute dogovore.

- Srbija vidi dijalog kao jedini način za prevazilaženje aktuelne krize i postizanje održivih rešenja za probleme sa kojima je svakodnevno suočeno stanovništvo na KIM - istakao je Mrkić.

On je podstio da je nova vlada Srbije nedavno nastavila dijalog u želji da učini konkretan napredak u odnosima Beograda i Prištine, a da je na sastanku premijera Dačića i kosovskog premijera Tačija u Briselu 7. novembra Beograd insistirao na izvršnoj ulozi Euleksa na prelazima na severu Kosova.

- Naši napori su usmerneni na mirno rešavanje problema u regionu, uključujcuhi pitanje Kosova i Metohije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN - rekao je on, istakavši da se Srbija protivi unilateralnim akcijama bilo koje strane i da neće prihvatiti unilateralno proglašenu nezavisnost Kosova.

- Još jednom: mi nećemo priznati na taj način proglašenu takozvanu Republiku Kosovo - rekao je on i izrazio zahvalnost većini članica UN koje i dalje poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije pozavši ih da "zadrže taj principijelni stav kao najznačajniji doprinos uspehu dijaloga."

"SRBI SA SEVERA VERUJU SAMO UNMIKU"

Mrkić je govorio i o ulozi misije UN u stabilizaciji situacije u regionu istakavši da je ona nezamenljiva i da uloga UNMIK-a mora ostati nepromenjena. Prema njegovim rečima, važno je da UNMIK nastavi da vrši svoj mandat kada je reč o predstavljanju Kosova u inostranstvu, sem kada je drugačije dogovoreno u okviru nekih regionalnih skupova.

- Pored toga UN treba da obezbede da misije na KIM deluju samo u stausno neutralnom okivru kao što je predviđeno rezolucijom 1244 - dodao je Mrkić.

Za Srbiju je posebno važno da se nastavi rad Kancelarije UN u Mitrovici i neprihvatljivo da se njene odgovornosti smanje zbog nedostatka sredstava kao i da odgovornost UNMIK-a preuzme paraleno telo sa sedištem u Prištini, ocenio je on.

- UNMIK je jedino legitimno međunarodno prisustvo u koje narod na severu Kosova još ima puno poverenje - naveo je ministar.

"STANJE LJUDSKIH PRAVA I SLOBODA JE ŽALOSNO"

Mrkić je ujedno ocenio da uprkos dugotrajnom prisustvu međunarodne zajednice u pokrajini nema poboljšanja situacije na terenu posebno kada je reč o položaju Srba i drugih nealbanaca.

- Životi i imovina Srba i drugih nealbanaca su i dalje ugroženi. Nema osnovih uslova bezbednosti niti slobode kretanja i zaposlenja. Još uvek nije omogućen bezbedan povratak srpskih izbeglica i raseljenih u njihove domove na KIM, nisu obnovljeni veći infrastrukturni objekti a nasilje albanskih separatista nad srpskim stanovništvom i njihovim kulturnim i verskim objektima se nastavlja - poručio je Mrkić.

On je ocenio da je situacija na planu ljudskih prava na KIM, naročito kada je reč o pravima Srba i drugih nealbanaca, i dalje žalosna. Mrkić je dodao da relativno smanjenje nasilja na nacionalnim osnovama "nije rezultat boljih međunacionalnih odnosa već rastuće izolacije srpskog stanovništva i povlačenja u enklave i izolovana sela".

- Prema informacijama kojima raspolažemo, u periodu od jula do oktobra 2012. više od 70 napada se može okarakterisati kao etnički motivisano. Rezultat toga je da sve manje Srba živi na teritoriji KIM - ukazao je ministar.

Prema njegovim rečima, dodatnu zabrinutost izaziva hapšenje članova srpske zajednice bez objašnjenja, čime se vrši dodatni pritisak na srpsku zajednicu na KIM kao i sistematsko uništavanje kuća koje su napustili Srbi i drugi nealbanci sa ciljem da se spreči njihov povratak.

- Ove godine na KIM se vratilo samo 285 Srba što pokazuje da broj povratnika opada - dodao je Mrkić.

Poseban problem je stalno sprečavanje poseta i slobode kretanja zvaničnika Srbije uprkos činjenici da je o njihovoj poseti obavešten Euleks u skladu sa uspostavljenom procedurom, kao i pokušaj da se srpsko kulurno nasljeđe zameni i preimenuje u albansko, vizantijsko, ilirsko i slično, istakao je on.

Mrkić je ponovo naglasio i značaj pune i efikasne istrage o tvrdnjama o ubistvima ljudi radi trgovine organima iz izvešaja Dika Martija i dodao da je Srbija spremna da nastavi saradnju sa istražnim timom Euleksa kako bi se ustanovila istina i zadovoljila pravda.

Srpski ministar, sa kojim u Njujorku boravi i šef Kancelarije Vlade Srbije za KIM Aleksandar Vulin, razgovaraće sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA