NOVA SRAMOTA U HAGU: Oslobođen Ramuš Haradinaj! (VIDEO)

Sudsko veće Haškog tribunala oslobodilo je bivšeg komandanta OVK po svim tačkama optužnice za zločine nad albanskim, srpskim i romskim civilima u Jablanici 1998. i naložilo da odmah bude pušten na slobodu

  • 31

Haški tribunal oslobodio je nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuša Haradinaja, Idriza Baljaja i Ljahi Brahimaja po svim tačkama optužnice

Protiv njih je, na ponovljenom suđenju, postupak vođen zbog zločina nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru OVK u Jablanici 1998. godine.

Presudu je donelo veće kojim predsedava Džastis Bakone Moloto iz Južne Afrike, a članovi veća su Barton Hol sa Bahama i belgijski sudija Gi Delova, a koje je naložilo da Haradinaj, Baljaj i Brahimaj odmah budu pušteni na slobodu.

Sudsko veće je navelo da Tužilaštvo nije izvelo nikakve neposredne dokaze da su trojica optuženih učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu, kao i da nije iznelo dokaze da je Haradinaj uopšte znao za dela koja su počinjena u Jablanici.

Na početku izricanja presude, odbačeni su navodi o mučenju trojice Crnogoraca, a dokazano je da je Skender Kuči preminuo od posledica batinanja u logoru Jablanica.

Haško tužilaštvo je u završnoj reči, u junu ove godine, zatražilo kaznu od najmanje 20 godina zatvora za svakog od optuženih, dok su odbrane tražile oslobađajuće presude.

Budući da se radi o prvostepenoj presudi, na nju je moguće uložiti žalbu.

Po okončanju prvog suđenja, po optužnici za zločine na širem području zapadnog Kosova, Haradinaj i Baljaj su oslobođeni optužbi i pušteni na slobodu, dok je Brahimaj bio osuđen na šest godina zatvora.

Žalbeno veće je u julu 2010. ukinulo oslobađajuće presude, potvrdilo kaznu od šest godina zatvora za Brahimaja i naložilo da se proces ponovi po šest tačaka optužnice - za zločine u logoru Jablanica.

Pred današnje izricanje presude bivšim komandantima OVK, kosovski Albanci spremaju svečani doček i najavljuju novi politički angažman haškog optuženika, dok vlasti u Srbiji upozoravaju da njegovo oslobađanje mogže da ugrozi politički dijalog koji se vodi u Briselu.

ADVOKAT HARADINAJA: DA SE IZVINI KARLA DEL PONTE!

Advokat Ramuša Haradinaja Ben Emerson izjavio je da se Ramuš Haradinaj večeras vraća u Pristinu.

- On će nastaviti da radi kao lider Kosova, na funkciji na kojoj je bio pre suđenja - rekao je Emerson.

On je takođe pozvao bivšu glavnu hašku tužiteljku Karlu del Ponte da se javno izvini trojici optuženih i narodu na Kosovu što je uopšte podigla optužnicu protiv njih.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bosnjak

    29. novembar 2012 | 10:50

    Gospodo nemoj te se nervirati zbog toga naravno da je vlada Srbije znala za sve odluke Haga unapred samo sto nam prodaju neku maglu.Ne branim ni Gotovinu ni Haradinaja ali Hag je oslobadjanjem svih osim srba jos jednom pokazao ko je zapoceo prvi i koje najvise okrvavio ruke i tu je kraj.Valjda je i vama u interesu da pojedinci odgovaraju i maknu ljagu sa postenih srba koji nemaju nista sa tim zlocinima.

  • ilex

    29. novembar 2012 | 10:01

    hasko pravilo: ubijati Srbe nije zlocin SRAMOTA!!!

  • anto

    29. novembar 2012 | 11:18

    vi srbi nikako da shvatite,da oni koji se brane od agresora nisu zlocinci..! eto,hag je shvatio i pokusava vam to pojasniti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA