Đukić Dejanović: Ministarstvo zdravlja obezbedilo novac za edukaciju radiologa za mamografiju!

"Ministarstvo zdravlja izdvojilo 3,6 miliona dinara za edukaciju radiologa i radioloških tehničara za mamografiju, a od 39 zdravstvenih ustanova u kojima je instalirana oprema iz donacije, sedam zdravstvenih ustanova nije počelo sa radom", saopštilo je Ministarstvo zdravlja

  • 0

Ministarka zdravlja u Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović održala je sastanak sa direktorima Kliničkih centara u Srbiji, dekanima medicinskih fakulteta, Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i predsednicima Republičke stručne komisije za onkologiju, RSK za radiologiju i RSK za prevenciju i kontrolu raka dojke, kako bi se sagledala situacija u vezi s edukacijom specijalista radiologije sa ciljem uvođenja programa skrininga raka dojke na nacionalnom nivou.

Na sastanku je dogovorena podrška medicinskih fakulteta u Srbiji ubrzanoj edukaciji radiologa, a koju će formulisati Republička stručna komisija za radiologiju.

Ministarka zdravlja sastala se i sa predstavnicima Japanske agencije za međunarodnu saradnju, čijim posredstvom je Vlada Japana finansirala projekat "Unapređenje skrininga i prevencije raka dojke u Republici Srbiji".

Slavica Đukić Dejanović upoznala je sagovornike s edukacijom kadra koji će koristiti mamografe iz japanske donacije u skrining i dijagnostičke svrhe i naporima da se ta edukacija ubrza.

Đukić Dejanović konstatovala je da su aktivnosti na tom planu od avgusta 2011. do avgusta 2012. bile nedovoljne da otpočne realizacija skrining programa.

Ministarka je obavestila predstavnike Japanske agencije za međunarodnu saradnju o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, na kojima radne grupe Ministarstva rade već tri meseca, a koje će doprineti povećanom obuhvatu stanovništva preventivnim i skrinig programima jer će izmene obezbediti da i neosigurana lica iz ciljnih populacija budu obuhvaćena pregledima.

Posle sprovedene instalacije opreme, Vlada Japana preostali deo sredstava predviđenih Ugovorom iskoristila je za finansiranje konsultantskih usluga japanskih eksperata u oblasti skrininga raka dojke (tehnička obuka za upotrebu aparata, obuka za kontrolu kvaliteta i izrada skrining protokola, obuka za organizaciju skrininga).

Nije postojala projektna aktivnost kojom bi se finansirala obuka radiologa za dijagnostikovanje tumora dojke. Stoga je Ministarstvo zdravlja izdvojilo 3,6 miliona dinara za edukaciju radiologa i radioloških tehničara za mamografiju. Tom prilikom, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije zajedno sa KC Niš, KC Vojvodine i ZC Kraljevo obučilo je 55 specijalista radiologije u periodu od 2011. do 2012. godine, a cilj je da edukaciju prođe 100 radiologa. Do sada je na doniranoj opremi pregledano 73.967 žena.

Od 39 zdravstvenih ustanova u kojima je instalirana oprema iz donacije, sedam zdravstvenih ustanova nije počelo sa radom. To su ZC Knjaževac, ZC Aleksinac, DZ Trstenik, DZ Grocka, DZ Zemun, DZ Novi Beograd i DZ Rakovica.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA