SRBIJA PODELILA EU: Neizvesnost oko datuma za pregovore, odluka danas!

Uoči odluke Saveta ministara spoljnih poslova zemalja članica EU, pominjanju bilo kakvog roka protive se Nemačka, Velika Britanija i Holandija, dok Austrija, Italija i Kipar smatraju da Srbija zaslužuje datum za početak pregovora o članstvu

  • 3

Šefovi evropskih diplomatija nisu juče, prvog dana Saveta ministara spoljnih poslova zemalja članica EU, uspeli da se dogovore o tome kada Srbiji treba dodeliti datum za početak pregovora, a konačna odluka će biti doneta danas.

Kako je rečeno Tanjugu u Briselu, ministri nisu uspeli da se slože oko predloga da se Srbiji otvori mogućnost da dobije datum početaka pregovora u junu 2013. godine.

- Odluka će, po svemu sudeći, biti donesena u utorak - rekao je funkcioner Evropske komisije koji je želeo da ostane anoniman.

Premijer Srbije Ivica Dačić istakao je juče da očekuje da u junu započnu pregovori sa Srbijom o članstvu u EU.

Predstavnici 27 članica EU su se sinoć vanredno sastali na nivou ambasadora kako bi razrešili nesuglasice u vezi sa određivanjem datuma početka pregovora za Srbiju i otvaranju puta za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Kosovu.

Po završetku jučerašnjeg sastanka, medijima se obratila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, ali ona nije komentarisala pitanje dodeljivanja datuma, već isključivo dijalog Beograda i Prištine.

Prema saznanjima Tanjuga iz Evropskog saveta, zemlje koje se oštro protive pominjanju bilo kakvog roka, pa i uslovnog, jesu Nemačka, Velika Britanija i Holandija, dok Austrija, Italija i Kipar smatraju da Srbija zaslužuje nagradu zbog ispoljene dobre volje u dijalogu i uspešnog početka sprovođenja sporazuma o integrisanim prelazima (IBM).

Zaključci koje šefovi evropskih diplomatija budu usvojili biće prosleđeni šefovima država EU koji će 13. i 14. decembra prisustvovati Evropskom savetu i verifikovati te zaključke.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • grande

    11. decembar 2012 | 10:37

    Bese na ovim prostorima i vecih sila, imperija koje su sprovodile (vlast) stoljecima. Al se ovo parce zemlje i tada zvalo SRBIJA. Tako osta do danasnjih dana.

  • Ovakva Srbija ne može u EU

    12. decembar 2012 | 14:43

    hahahha, na ovoj slici Kosovo, Sandžak i Vojvodina su dio Srbije, a takva Srbija ne može u EU. Treba da se prvo odrekne teritorija pa tek onda... pomalo .

  • nejasno

    11. decembar 2012 | 10:17

    13 i 14 novebra ili decembra?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA