ZBOG PLATFORME O KIM: Nikolić primio ambasadore Rusije, Kine i Velike Britanije

Predsednik Srbije u odvojenim razgovorima s Aleksandrom Čepurinom, Majklom Devenportom i Džang Vansjueom izrazio težnju da problem Kosova i Metohije bude rešen u ovom mandatu

  • 1

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić sastao se u Beogradu sa ambasadorima Ruske Federacije, Velike Britanije i Narodne Republike Kine koje je informisao o postignutom napretku u izradi državne platforme za rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Tomislav Nikolić je u razgovorima sa Aleksandrom Čepurinom, Majklom Devenportom i Džang Vansjueom izrazio težnju da problem Kosova i Metohije bude rešen u ovom mandatu, kako bi se doprinelo stabilizaciji prilika u regionu.

Predsednik Nikolić je zahvalio na podršci koju Ruska Federacija pruža Srbiji u njenoj težnji za očuvanjem teritorijalnog integriteta. On je istakao da će u što skorijem periodu platformu predstaviti predstavnicima parlamentarnih stranaka, ali i predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Ambasador Čepurin izrazio je još jednom podršku Rusije Srbiji i istakao da je Ruska Federacija spremna da u međunarodnim organizacijama pomogne u zastupanju stavova Republike Srbije.

Ambasador Devenport istakao je da Velika Britanija smatra pozitivnom odluku Srbije da se implementiraju ranije postignuti sporazumi, kao i nastavak pregovora sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini.

On je ocenio da je nedavna odluka Evropskog saveta u vezi daljeg napretka Srbije u evropskim integracijama pozitivan znak da Srbija ima novu

perspektivu za evropsku budućnost.

Predsednik Nikolić je istakao da Srbija ceni principijelan stav Narodne Republike Kine povodom težnji naše zemlje za očuvanjem svog teritorijalnog integriteta i mirnim rešenjem problema Kosova i Metohije.

Ambasador Narodne Republike Kine istakao je da njegova zemlja smatra Srbiju bitnim partnerom u regionu jugozapadnog Balkana, sa kojom Kina gaji dugogodišnje međusobno razumevanje, prijateljstvo i saradnju.

- Narodna Republika Kina ceni principijelni stav Srbije po pitanju Tibeta i Tajvana, a po pitanju Kosova i Metohije ima jasan i dosledan stav, u kome se zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije - rekao je Džang Vansjue.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA