TELEGRAF SAZNAJE: Srbija zadovoljna ako dobije 30 odsto onoga što se nalazi u platformi za Kosovo!

- Moramo biti realni i sagledati situaciju. Ako 30 odsto od ove platforme uspemo da dobijemo, možemo da skačemo od sreće - rekao premijer Srbije na sastanku sa svojim najbližim saradnicima iz SPS-a

  • 9

"Moramo biti realni i sagledati situaciju. Ako 30 odsto od platforme za Kosovo uspemo da dobijemo, možemo da skačemo od sreće! SPS je odavno pričao o autonomiji za sever Kosova, a sada ćemo pokušati to i da uradimo."

Ovim rečima premijer Srbije i lider socijalista Ivica Dačić obratio se najbližim saradnicima iz SPS-a, na istom sastanku na kome je bilo reči i o smeni Dragana Đilasa, o čemu je Telegraf. rs juče pisao.

Dačić je potvrdio da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić platformu ove nedelje predstaviti i opoziciji, ali i da će s njom morati da se upoznaju i "svetske sile".

- Predočićemo predloge za pronalaženje održivog rešenja. Ne možete napraviti platformu koja bi vas mogla dovesti u situaciju da posle toga ne možete ni napred ni nazad. Veoma je delikatna situacija u kojoj se Srbija nalazi. Kad se saslušaju sva mišljenja, ići će se dalje na realizaciju onog što je naš pogled za razrešenje kosovskog čvora - rekao je Dačić.

Funkcioner SPS-a Branko Ružić dodao je da narod Srbije treba da shvati realnost kada je u pitanju Kosovo i Metohija i dodao da će u budućoj platformi biti zacrtani isključivo realno ostvarivi ciljevi.

- U platformi će biti reči o statusu srpskih enklava na Kosovu, tražiće se maksimalna autonomija Srba na severu, kao i funkcionalna eksteritorijalnost crkava i manastira - rekao je Ružić i dodao da će ti ciljevi biti teško ostvarivi, ali da je on ubeđen u njihovo ostvarenje.

O platformi je zvanično malo bilo reči u javnosti, a osim šturih informacija da je predstavljena ambasadorima pojedinih zemalja, do sada se niko javno nije izjašnjavao o njoj. Ipak, na pomenutom sastanku socijalista ona je bila detaljno pretresana, a Telegraf vam ekskluzivno prenosi delove s tog sastanka vezane za platformu.

Najpre, u središtu državne platforme za Kosovo i Metohiju nalazi se status severa južne pokrajine, pitanje bezbednosti i rešenja za Srbe u ostalim srpskim enklavama, funkcionalna eksteritorijalnost crkava i manastira SPC-a, kao i da se na prelazima ne sme dozvoliti nikakvo pojavljivanje obeležja nepriznate države Kosova.

"Crvena linija" za Beograd biće Ustav Srbije i deo o njemu koji se tiče južne srpske pokrajine. Osnovna ideja sastanka čelnika SPS-a, koji se održao nakon sastanka državnog vrha u vili "Bokeljka", jeste da sever dobije najširu moguću teritorijalnu, suštinsku autonomiju i da bude neka vrsta entiteta.

Srbija bi trebalo da se bori za što šira statusna i formalna prava sunarodnika na Kosovu i Metohiji. Ići će se na to da sever dobije najširu moguću teritorijalnu, suštinsku autonomiju i da bude neka vrsta entiteta, poput Republike Srpske.

U praksi, tamo više ne bi bile institucije Srbije, već te srpske autonomije, a taj predlog biće tema za raspravu s međunarodnom zajednicom. Platforma će se zbog svega toga pozivati na Ustav Srbije, jer Beograd ni pod kojim uslovima neće priznavati nezavisnost takozvane države Kosovo.

(D. Zlojutro / Grafika: S. Pikula)

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sutrajedrugidan

    19. decembar 2012 | 09:17

    Dacic, dok je ovakva situacija sa Kosovom, Srbija nikad nece biti zadovoljna!!!

  • Goran Paracin

    19. decembar 2012 | 07:49

    zadovoljni sa 30% treba bre da vas sramota

  • sutrajedrugidan

    19. decembar 2012 | 09:20

    Realni?! Zadovoljni?! Bicemo samo kad okupatori odu sa Srpske zemlje!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA