REAKCIJA NA SRPSKU PLATFORMU: Priština protiv ideje entiteta za sever KiM

Iz kabineta Atifete Jahjage poručeno da je platforma za rešenje pitanja Kosova nelegalna i nelegitimna i da predstavlja prepreku dijalogu između Beograda i Prištine

  • 1

Reagujući na pisanje beogradskih medija da Srbija u svojoj platformi predlaže neku vrstu entiteta za sever Kosova, portparol predsednice Kosova Atifete Jahjage ocenio je večeras da je "platforma institucija Srbije za rešenje pitanja Kosova nelegalna i nelegitimna" jer se odnosi na "teritoriju nezavisne države".

Arber Vlahiu je u izjavi za elektronsko izdanje prištinskog dnevnika "Ekspres" ocenio da je to prepreka dijalogu između Beograda i Prištine.

Beograd još nije usvojio državnu platformu za Kosovu i Metohiju a, prema saznanjima "Večernjih novosti", u njenom središtu nalazi se status severa južne pokrajine i ideja da sever dobije najširu moguću teritorijalnu, suštinsku autonomiju i da bude neka vrsta entiteta, poput Republike Srpske.

- To bi podstaklo iseljavanje Srba prema severu. Ne želimo da uništimo ono što smo do sada stvarali, uključivanje zajednica i srpske u institucije Republike Kosovo - rekao je on.

Takva rešenja, prema njemu ometaju normalizaciju odnosa i stvaraju dvostruke standarde za srpsku zajednicu na Kosovu. On je rekao da se o unutrašnjim problemima Kosova neće raspravljati ni sa kim, a posebno ne sa Srbijom.

Vlahiu kaže da se rešenja za opštine na severu Kosova nalaze u ustavu Kosova i u procesu decentralizacije koja je omogućila stvaranje novih opština sa srpskom većinom na teritoriji Republike Kosovo.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sutrajedrugidan

    19. decembar 2012 | 05:35

    blablabla Ma vi srvarno verujete, G-djo piun?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA