ĐILAS: DS prihvata odgovornost samo za razgovore koje je vodio Stefanović

Demokratska stranka prihvata odgovornost za prethodni period, ali ne i za ono što je kasnije dogovoreno, između ostalog i oficire za vezu, istakao je lider demokrata

  • 1

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Ðilas očekuje da će sutra na sastanku sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem dobiti tekst platforme o Kosovu, istakavši da DS nije učestvovala u izradi platforme i da prihvata odgovornost za period kada je razgovore u Briselu vodio Borislav Stefanović.

- DS prihvata odgovornost za prethodni period, ali ne prihvatamo odgovornost za ono što je kasnije dogovoreno, između ostalog i oficire za vezu. Kosovo je važno državno pitanje i bilo bi dobro da smo kao najveća opoziciona stranka bili uključeni u čitav proces, kako bismo došli do konesezusa o zaštiti nacionalnih i državnih pitanja - rekao je Ðilas.

On je novinarima u sedištu stranke, posle sednice užeg Predsedništva, istakao da razgovori treba da se nastave kako bi se građanima na Kosovu i Metohiji omogućila sigurnost.

Ðilas je, međutim, ukazao da o tekstu platforme ne zna mnogo, sem onoga što je objavljeno u medijima.

- Neko je procenio da prvo ambasadore treba da upozna sa tim dokumentom, pa tek onda građane i stranke. Mislim da je ipak trebalo da građani budu na prvom mestu, pa onda međunarodna zajednica - rekao je lider DS.

Ðilas je naveo da DS nije bila pozvana da učestvuje u izradi platforme, niti je bilo ko od njenih ljudi uključen u sadašnje pregovore sa Prištinom. Predsednik demokrata je ukazao da je pogrešno da najviši predstavnici države Srbije razgovaraju sa kosovskim vlastima, bez usvojene platforme u parlamentu.

Prema njegovim rečima, DS 20 godina nije bežala od odgovornosti od najtežih nacionalnih i državnih pitanja i to nema nameru da čini ni ubuduće.

Navodeći šta je, zahvaljujući toj politici, omogućeno, Ðilas je pored ostalog naveo da je srpski narod ostao na Kosovu, da su zadržane institucije i da je pomognut sistem zdravstva, školstva...

- Ta politika, između ostalog, omogućila je da Srbija bude na korak od EU - istakao je Ðilas.

Predsednik demokrata je najavio da će on i njegovi saradnici uskoro održavati redovne koferencije za novinare i da će se medijima obraćati posle svakog sastanka Predsedništva stranke.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • najprovokator

    20. decembar 2012 | 08:01

    šta ti prihvatas ili ne prihvatas..vaša politika skidanja gaća Amerima je i otela Kosovo..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA