ĐURIĆ: Parlament se neće izjašnjavati o platformi za Kosovo

Savetnik predsednika Srbije kaže da će se pred poslanicima naći osnovni principi za pregovore

  • 1

Savetnik predsednika Srbije Marko Ðurić izjavio je večeras da će tehnički razgovori Beograda i Prištine biti nastavljeni, a da se srpski parlament neće izjašnjavati o platformi za Kosovo, već o osnovnim principima za razgovore.

- U palamentu će se u ovoj formi naći osnovni principi za pregovore koji su u tesnoj vezi sa tom platformom - rekao je Ðurić u izjavi za večernji Dnevnik RTS-a.

Ðurić je odbacio "medijske spekulacije" da oko platforme postoji sukob između predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića.

On je naglasio da u državnom vrhu ne postoje suštinske nesuglasice o sadržaju platforme za Kosovo i Metohiju, a premijer Ivica Dačić podržava stavove iznete u, kako je rekao, "radnom materijalu" tog dokumenta.

Ðurić je, međutim, potvrdio da su neke od prvobitnih formulacija preformulisane u procesu političkog usaglašavanja teksta.

Prema njegovim rečima, to što je premijer Dačić rekao da platforma nije Sveto pismo ne znači da on misli da je ona nerealna i da se ne slaže s njom, budući da je u njenoj izradi učestvovao četiri meseca.

Istakavši da će se parlament izjašnjavati o principima za razgovore, a ne o platformi, Ðurić je kazao da srpska strana, prvi put posle 13 godina, u razgovore ulazi sa jasno definisanim ciljevima.

- Nastavak pregovora biće vođen kako bi se ostvarili ciljevi koji su proklamovani, između ostalog, i u radnom materijalu o kojem je bilo reči prethodnih dana, i pregovarači koji će učestvovati u nastavku dijaloga biće obavezni da teže ostvarivanju ciljeva koji su predviđeni radnim materijalom - istakao je Ðurić.

Prema njegovim rečima, građani mogu biti veoma zadovoljni činjenicom da je "naša politička elita smogla političke snage da kaže šta mi želimo da ostvarimo ovim političkim procesom".

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    23. decembar 2012 | 23:45

    Platforma je dokument bez potpisa i pecata. To je dokument, plan u kojem su napisani zahtevi i principi koje Srbija trazi. Stranke u opoziciji dobile su na uvid dokument i mogu da predlazu resenja ili promene koje treba izvrsiti . Koja je onda svrha da se zaseda u parlamentu ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA