KO JE OVAJ ČOVEK: Nikolićev savetnik govori hebrejski!

Marko Đurić (29), diplomirani pravnik, u politiku je ušao pre četiri godine, govori tri svetska jezika i želi da "Srbija bude bolja zemlja"

  • 2

Savetnik za spoljnu politiku predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Marko Đurić (29), jedna od najmlađih ličnosti srpske politike, kako po godinama tako i po "stažu", tečno govori hebrejski i još dva svetska jezika.

Javnost je za ovog diplomiranog pravnika prvi put čula kada mu je kosovska policija, u julu ove godine, zabranila da uđe na Kosovo. On kaže da je u politiku ušao "da bi Srbija bila bolja zemlja", a da pre Srpske napredne stranke nije bio član nijedne partije.

- Učlanio sam se u SNS na jesen 2008, na samom osnivanju. Želja da Srbiju promenimo i učinimo boljom naterala me je da uđem u stranku. Nisam želeo da pristanem na to da odsustvo strategije i loše organizacije budu pravilo, a ne izuzetak - rekao je Đurić u jednom intervjuu za dnevni list "Kurir".

Pre nego što je postao savetnik predsednika za spoljnu politiku, Đurić je radio kao istraživač u Institutu za političke studije. Tečno govori engleski i hebrejski i služi se francuskim jezikom.

Iako iza sebe nema veliko političko iskustvo, on kaže da će u ovaj posao "uložiti maksimalni trud i odgovornost".

- Služiti državi u normalnim okolnostima predstavlja najveću moguću čast. Kod nas se mnogo toga pretvorilo u svoju suprotnost, ali želja mi je da svojim radom doprinesem tome da služenje državi ponovo postane častan poziv. To je visoko postavljen zadatak i to znači da očekujem mnogo od sebe - poručio je Đurić.

Posao koji Đurić trenutno radi podrazumeva velika ovlašćenja.

- Predsednik ima široka ovlašćenja u spoljnoj politici, pa samim tim i moj posao podrazumeva mnogo toga: rešavanje ključnih pitanja međunarodne, ali i unutrašnje politike, osetljivu komunikaciju sa šefovima stranih država i međunarodnih organizacija i raznih drugih struktura moći, odlučivanje o krupnim pitanjima i donošenje velikih odluka svakog dana, kao i koordinisanje između predsednika republike i MSP kako bi spoljnopolitički stavovi naše države bili jednoglasni - objasnio je on.

(M. S. / Izvor: Kurir)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kralj

    24. decembar 2012 | 21:31

    Da hebrejski spada u svetske jezike!

  • sutrajedrugidan

    8. januar 2013 | 20:29

    Najtrazenije su osobe koje govore ove retke jezike! Aktuelno najtrazeniji su Kineski i Arapski jezici... Jevreji su na kljucnim mestima svuda po svetu i medjusobno komuniciraju hebrejskim...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA