PLATFORMA ZA KIM: Preformulacija prihvatljiva za sve?

"Umesto prvobitnog principa za pregovore pisaće da neće biti parcijalnih rešenja koja bi ugrozila nacionalne i državne interese Srbije, kao i da će ona biti usklađena sa konačnim rešenjem", kaže Milovan Drecun

  • 0

U Skupštini Srbije do Božića, po julijanskom kalendaru, trebalo bi da bude usvojena rezolucija koja će sadržati principe zasnovane na platformi za Kosovo i Metohiju, koju je nedavno predložio predsednik Republike Tomislav Nikolić.

Za sada se ne zna da li će se o predlogu rezolucije parlament odmah izjašnjavati plenarno ili će ovaj dokument prvo ići pred Odbor za KiM Skupštine Srbije.

Što se tiče najspornijih delova Nikolićeve platforme o prekidu tehničkog dijaloga Beograda i Prištine i principu predstojećih političkih pregovora "ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno", koje podržavaju DSS i Srbi sa KiM, ali ne i premijer Ivica Dačić, DS i, kako se priča, Vašington i Brisel, došlo je do preformulacije koja bi, prema oceni Nikolićevog kabineta i predsednika Odbora za KiM Milovana Drecuna trebalo da "zadovolji sve strane".

- Umesto prvobitnog principa za pregovore pisaće da neće biti parcijalnih rešenja koja bi ugrozila nacionalne i državne interese Srbije, kao i da će ona biti usklađena sa konačnim rešenjem. Kada je reč o tehničkom dijalogu, od pregovarača koji u njemu učestvuju tražiće se da se pridržavaju platforme za KiM - objašnjava Milovan Drecun.

Za razliku od DSS, DS neće zvanično slati svoje primedbe na Nikolićevu platformu. Borislav Stefanović, šef poslaničkog kluba demokrata u Skupštini Srbije, kaže da DS "ima plan četiri tačke za KiM bivšeg predsednika Republike Borisa Tadića, koji je realan i u nacionalnom interesu“.

- Suština je da ova vlada i vlast želi da pokaže da je odgovorna i ozbiljna, da ne želi da izađe s dokumentom koji neće biti prihvatljiv i u zemlji i u inostranstvu, nego s dokumentom koji je usaglašen i koji će pomoći da rešavanje pitanja KiM bude zaista efikasno i brže - poručio je Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije, koji nije hteo da "licitira" kada će se rezolucija ili deklaracija o KiM pojaviti pred narodnim poslanicima.

Nikolić za Božić u poseti jednom manastiru na KiM?

Kako Danas nezvanično saznaje, predsednik Tomislav Nikolić trebalo bi da za Božić poseti jedan od manastira SPC na KiM. Izvori ovog lista tvrde da Nikolićev dolazak još nije konačno potvrđen, jer se čeka odobrenje i saglasnost Kancelarije EU u Prištini i nadležnih kosovskih vlasti. Za sada nema zvanične potvrde ove vesti.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA