TAČI: Jednaka prava Srbima na jugu i severu Kosova

Na sastanku sa Ivicom Dačićem u januaru predstaviću najafirmativniju ponudu za Srbe građane na severu, kaže kosovski premijer

  • 2

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da će na sledećem sastanku sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem predstaviti, kako je rekao, "najafirmativniju moguću ponudu za Srbe na severu Kosova".

On je, u intervjuu za "Glas Amerike", kazao i da je dijalog jedina mogućnost za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, a za "crvene linije" Prištine u političkim razgovorima sa Beogradom naveo da su to "neugrožavanje Ustava i kosovskih zakona".

Na primedbu "Glasa Amerike" da to isto kaže i Srbija za svoj Ustav, Tači je rekao: "Nezavisnost Kosova jeste i bila je naš kompromis, tako da smo sada dve suverene države i na jednakom smo nivou", i dodao: "Nema kompromisa sa suverenitetom."

On je ocenio da su dosadašnja tri sastanka sa Dačićem u Briselu bili korektni i pozitivni, posebno kada se radilo o sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Upitan da li je moguć prekid dijaloga, on je istakao da je jedina mogućnost dijalog.

- Svako ko preduzme neke jednostrane korake biće veoma skupo za njega. Da, ja sam opredeljen sa najboljom voljom da nastavimo dijalog, da radimo na pitanjima od zajedničkog interesa Kosova, Srbije i naših naroda. Proces koji se vodi od EU ima punu podršku i SAD. Što pre normalizujemo odnose, to će biti bolje i za Kosovo i za Srbiju, biće dobro za sve, za mir i stabilnost u regionu - smatra Tači.

Uz podsećanje da je već ranije rekao da platforma Srbije za Kosovo nije prihvatljiva i uz molbu da objasni šta tu konkretno nije prihvatljivo, Tači kaže da misli da je platforma predstavljena od predsednika Tomislava Nikolića jedna "njegova nova politička avantura, jedna ideja koja šteti normalizaciji odnosa Kosovo-Srbija, koja šteti investicijama EU i SAD za mir i stabilnost u regionu, koja i njemu lično nanosi štetu, iako on misli da dobija u unutrašnjosti Srbije".

Na pitanje šta je ono što Priština najviše može da ponudi severu Kosova i da li je to bila tema nekog od razgovora sa premijerom Srbije, Tači odgovara da će se sa Dačićem sastati i u januaru raspravljati o, kako je rekao, mogućnosti za brzo otklanjanje ilegalnih bezbednosnih struktura sa tog dela Kosova, i da će tom prilikom on "predstaviti najafirmativniju ponudu za Srbe građane na severu".

- Oni će uživati ista prava i na jugu i na severu, neće biti dvostrukih standarda - kaže Tači.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • paja

    28. decembar 2012 | 15:08

    kakav licemer i podlac..srbi juzno od ibra nemaju elementarna ljudska prava,proganjaju ih i ubijaju,pljackaju i pale im kuce, vlada potpuno bezakonje a on isto obecava i za sever kosova..

  • boban

    28. decembar 2012 | 13:33

    E moj Dacicu Ivice,dok ti siptari po presevu i bujanovcu postavljaju spomenike BALISTIMA ovaj "tatko" na balisti (izvinjavam se na gram.gresci) ti jos i deli savete! ATOMSKA CENTRALA u presevu i reseno pitanje terorista na jugu srbije a i ekonomski veoma isplativo za nas(ne brini za grcku pokraini BJRM oni ni sebi vise nisu vazni),a problem kosova:otkupite sve od srba,i odmah prekinite pregovore(za to imate milion razloga) i odmah uvedite embargo i zatvorite granice,za sest meseca siptari ce ili umreti od gladi ili pobeci u voljenu evropu i ameriku! Ps.ili cedini drugari iz trnovca(citajte siptarski narko bosovi) dobru kinticu daju za ovu igricu blablabla...gde svi nesto laprdate a nista ne radite?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA