ŠIROKO: Jeremić u kafani spucao 21 milion dinara!

Kontrola Državne revizorske institucije utvrdila je da su bivši šef diplomatije i njegovi ambasadori prošle godine nezakonito potrošli ogromne svote novca na troškove reprezentacije

  • 10

Kontrola Državne revizorske institucije utvrdila je da su bivši šef diplomatije Vuk Jeremić i njegovi ambasadori prošle godine nezakonito potrošli čak 21 miilion dinara na troškove reprezentacije.

Kako su utvrdili državni revizori, Ministarstvo spoljinih poslova je tokom 2011. godine potrošilo na reprezentaciju ukupno 18.356.000 dinara. Od toga, čak 14.092.000 dinara potrošeno je nezakonito, bez zaključenih pisanih ugovora i bez sprovedenog postupka javne nabavke, što je protivno Zakonu o javnim nabavkama i Zakonu o budžetskom sistemu!

Od navedene cifre, na hotelski smeštaj stranih delegacija i "druge nivoe" predstavljanja potrošeno je 8.979.000 dinara, a na usluge reprezentacije, uglavnom hranu i piće, isplaćeno je još 5.113.000 dinara.

Takođe, u našim ambasadama i konzulatima nezakonito je potrošeno još 7.346.000 dinara.

Da Vuk Jeremić i njegovi saradnici nisu štedeli naše pare svedoči i podatak da se na spisku "licenciranih restorana" za doček delegacija nalaze samo najpoznatiji i najskuplji hoteli, poput "Madere", "Sinđelića", "Kalemegdanske terase", odnosno "Kontinentala","Skver najna" i "Hajata", u kojima su ostavljenji silni milioni državnih para.

Revizori su utvrdili i da su pojedini ambasadori državni novac trošili "bez obrazloženja i saglasnosti generalnog sekretara Ministarstva".

Tako se navodi da su diplomatsko-konzularna predstavništva u Moskvi, Ankari, Tokiju, Briselu, Beču, Trstu, Atini, Zagrebu, Šangaju, Pretoriji i Vašingtonu na ovakav način nezakonito potrošila 7.346.000 dinara.

Vuk Jeremić, koji je sad predsedavajući Generalne skupštine UN, nije odgovarao na pozive i poruke, dok komentar povodom nezakonitosti koje je utvrdio državni revizor nije stigao ni iz Ministarstva.

Nemanja Nenadić, direktor Transparentnosti Srbija, ocenjuje da troškovi diplomatskih predstavništava imaju specifičnosti, ali da kontrola mora da postoji.

- Očigledno je da unutrašnja kontrola Ministarstva nije radila svoj posao. Reprezentacija nije izuzeta iz zakona, pogotovo što je mInistarstvo unapred moglo da zna koliki su troškovi potrebni za doček stranih delegacija - naglasio je Nenadić.

Predsednik saveta DRI Radoslav Sretenović, podsetimo, prilikom predstavljanja izveštaja najavio je da će posle praznika, nakon detaljnih analiza, podneti krivične i prekršajne prijave zbog ovih nezakonitosti.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa

    29. decembar 2012 | 13:38

    Hajde i vi novinari na kujte samo zavere, danas nike teško za neki period sakupiti 15000€ računa u gostiteljstvu, sve zavisi koliko je zvanica bilo ko je bio tuj domaćin mora nekad i da plati. Sa druge strane gospodin Jeremić radi dobro svoj poso i nedirajte ga budi te objektivni. Srbija nije u problemima radi tog Bakšiša nego radi se o mnogo većim sumama koje se vrte u krug recimo Milijardama! Ne dinara nego €

  • Novak

    29. decembar 2012 | 16:50

    On radi dobro svoj posao? "lepa brena za 4 osobe..",neće on sa fitju....

  • Mrvica

    29. decembar 2012 | 15:20

    Gospodin Jeremic pored naseg Novaka je jedina 'cista' i svetla tacka ove iznurene i sumorne VELIKE SRBIJE! Bravo za obojicu i neka Vas Bog dragi cuva!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA