VUČIĆ NA JUGU SRBIJE: Srušićemo spomenik teroristima!

Prema rečima generala Simovića, komandanta Četvrte brigade Kopnene vojske, poslednji napadi na vojnu bazu Dobrosin dogodili su se 2003. godine, a pripadnici Žandarmerije su u tom rejonu poslednji put napadnuti 2009. godine

  • 6

Ministar odbrane Aleksandar Vučić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Ljubiša Diković, posetili su danas vojnu bazu Dobrosin kod Bujanovca, gde ih je komandant Četvrte brigade Kopnene vojske, brigadni general Milosav Simović, informisao o bezbednosnoj situaciji u Kopnenoj zoni bezbednosti i aktivnostima pripadnika vojske na tom području.

Prvi potpredsednik Vlade je rekao da će država uskoro reagovati povodom podizanja spomenika poginulim pripadnicima OVPMB u Preševu, poručivši "pojedinim usijanim glavama koje upućuju pretnje Srbiji" da su Vojska Srbije i policija spremne da zaštite ustav i pravni poredak.

Vučić nije želeo da kaže kada će spomenik biti uklonjen ističući da je datum manje važan i da niko ne može da omalovažava Srbiju, da se ponaša protivpravno, a da za to zaštitu pronalazi u pripadnosti drugoj etničkoj zajednici ili internacionalizaciji problema.

- Ne bih govorio o tačnim datumima, ali ako sam rekao da sa državom nema igre i da će se poštovati ustav i zakoni zemlje, onda vam je jasno da ćemo preduzeti određene korake - rekao je Vučić novinarima nakon obilaska baze "Jug" i "Dobrosin" u kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije.

Ministar odbrane je istakao da je Srbija čekala da vidi razumne reakcije Albanaca s juga Srbije, ali da su oni zatražili pomoć Albanije, Kosova i međunarodne zajednice.

- To nisu ni racionalne ni dobre poruke. Mi, za razliku od njih, ne pretimo ni njima niti bilo kome. Samo ponavljam da će se u državi Srbiji poštovati ustav i zakoni ove zemlje i uskoro će uslediti reakcija Srbije - rekao je Vučić.

Situacija stabilna

Simović je, raportirajući ministru i načelniku Generalštaba, istakao da je u zoni odogovornosti četrvrte brigade KOV bezbednosna situacija stabilna, ali osetljiva i da poslednjih godina najveću pretnju bezbednosti uz administrativnu liniju ka Kosovu i Metohiji, pored periodičnih napada na policijske punktove, predstavljaju slučajevi krijumčarenja ljudi i stoke i nelegalne seče šume.

U zoni odgovornosti četvrte brigade, koja obezbeđuje 117 kilometara administrativne linije i 585 kilometara kvadratnih kopnene zone bezbednosti, poslednji oružani napadi na policiju dogodili su se prošle godine, kada je policijski punkt kod sela Dobrosin napadnut u tri navrata, precizirao je general Simović.

Prema njegovim rečima, poslednji napadi na vojnu bazu Dobrosin dogodili su se 2003. godine, a pripadnici Žandarmerije su u tom rejonu poslednji put napadnuti 2009. godine.

General Simović je dodao da četvrta brigada Kopnene vojske ostvaruje dobru saradnju sa bezbednosnim službama, policijom i Žandarmerijom, kao i sa međunarodnim snagama na Kosovu i Metohiji, sa kojima se organizuju jednovremene patrole uz administrativnu liniju.

Pripadnici vojske, prema njegovim rečima, sarađuju i sa lokalnim stanovništvom, pre svega pružajući medicinsku pomoć i dostavljajući lekove, a inženjerijske jedinice doprinele su poboljšanju lokalne infrastrukture tako što su u poslednje dve godine popravile više od 60 kilometara puteva.

U bazi Dobrosin, jednom od 11 punktova četvrte brigade KOV u Kopnenoj zoni bezbednosti, ministru Vučiću i generalu Dikoviću demonstrirano je reagovanje Odeljenja za intervencije u slučaju napada na patrolu vojske.

Ministar Vučić razgovarao je sa komandirima baze i vojnicima koji obezbeđuju taj deo Kopnene zone bezbednosti.

Pored Vučića i Dikovića, Kopnenu zonu bezbednosti danas je obišao i direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Vučić je ranije danas obilazak jedinica Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti započeo posetom bazi "Jug" kod Bujanovca.

Ministru Vučiću i načelniku Generalštaba Vojske Srbije Dikoviću je u bazi "Jug" izveštaj podneo komandant Četvrte brigade, brigadni general Simović.

Baza "Jug", na brdu Cepotina nedaleko od Bujanovca, otvorena je 23. novembra 2009. godine i kompleks na kojem se nalazi zauzima oko 35 hektara zemljišta sa 66 objekata, od kojih su 44 objekta visokogradnje, ukupne površine oko 22.000 kvadratnih metara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rajko

    13. januar 2013 | 23:36

    Moraju da se znaju neka pravila u drzavi, ne moze da se dize spomenik u SRBIJI teroristima koji su ubijali SRBE, i radili protiv drzave SRBIJE, ALOOO BREE ! ! ! Treba ispitati takodje, ko je dozvolio da se taj spomenik postavi, pa da taj odgovara ....

  • digi

    13. januar 2013 | 19:57

    Oće oće samo neznam kad...

  • Mirkaš

    13. januar 2013 | 19:24

    S gde vam onaj drugi preostali helikopter?Na popravci?Ako,ako bezbednost je najvažnija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA