BRISEL: Nastavak dijaloga Dačića i Tačija

Očekuje se da će današnja runda razgovora biti posvećena sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, odnosno pitanju raspodele prihoda sa tih prelaza

  • 1

Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači nastaviće danas u Briselu dijalog u prisustvu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Očekuje se da se raspravlja o Sporazumu o integrisanom upravljanju prelazima i severu Kosova, gde su Srbi većina.

To će biti njihov četvrti sastanak. Prvi je održan 19. oktobra 2012. godine, a poslednji 4. decembra. Na tom sastanku je dogovoren početak sprovođenja integrisanog upravljanja administrativnim prelazima.

Očekuje se da će današnja runda razgovora biti posvećena sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, odnosno pitanju raspodele prihoda sa tih prelaza.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da od današnjeg sastanka u Briselu ne očekuje značajnije odluke vezane za najteža pitanja jer će one, kako je naveo, biti predmet daljih razgovora.

Dačić je rekao da su teža pitanja paralelizam institucija, posebnost Srba na Kosovu i način njihove organizacije u njihovim institucijama.

Srpski premijer izrazio je nadu da će radne grupe u tehničkim razgovorima definisati predloge za sprovođenje već postignutih sporazuma Beograda i Prištine kako bi se izbegli problemi u primeni.

Srbi sa severa Kosova zapretili su protestima ako budu morali da plaćaju dažbine Prištini i naveli da će plaćati sve zakonske obaveze, ali samo Beogradu.

Pitanje plaćanja dažbina prethodnih dana bila je i tema razgovora u Briselu radnih grupa koje sa beogradske strane predvodi Dejan Pavičević, a s prištinske Edita Tahiri.

Posle prvog sastanka radnih grupa prošle nedelje portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić rekla je da su radne grupe ostvarile "izvestan napredak".

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA