ALBANCI U PREŠEVU: Želimo pripajanje Kosovu! (FOTO)

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa izjavio je da nije novina da Albanci Preševa, Bujanovca i Medveđe žele pripajanje Kosovu

  • 42

Lider Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiju kaže da su albanski lideri zatečeni činom uklanjanja spomenika u Preševu.

Zuljfiju je rekao da će danas u Preševu biti održan sastanak svih lidera albanskih partija iz Preševa i Bujanovca s predstavnikom Misije OEBS, koji je zakazan juče i na kojem je trebalo da se nastave razgovori o sudbini spomenika OVPMB.

- U nekom smislu smo zatečeni rušenjem spomenika, jer smo očekivali da se danas donese konačan stav oko svega, bili smo na putu da se donese konačna odluka, uz dosta mekše stavove - kazao je Zuljfiju.

Na pitanje da li će uklanjanje spomenika izazvati institucionalnu krizu u Preševu, prekid saradnje s republičkim vlastima i ostavke opštinskog rukovodstva, što je najavljeno nakon skupštine svih albanskih odbornika iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, on je rekao da će konačan stav tek biti dogovoren.

- Ostaje da se vidi, obaveza je lokalnih institucija da razmatraju dalju aktivnost - kazao je Zuljfiju.

Prema nezvaničnim saznanjima, uklanjanje spomenika OVPMB u Preševu bilo je jedna od tema razgovora na poslednjem sastanku premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu, zbog čega je i njegovo uklanjanje proteklo bez incidenata.

MUSTAFA: Težnja za pripajanjem Kosovu nije novina

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa izjavio je da nije novina da Albanci Preševa, Bujanovca i Medveđe žele pripajanje Kosovu.

On je podsetio na glasanje 1992. godine o političkoj, teritorijalnoj i kulturnoj autonomiji Preševske doline i na Platformu iz 2006. godine, i rekao da Albanci Preševske doline "stoje i dalje iza ovih dokumenata".

Prema njegovim rečima, u poslednjem pasusu političke platforme kaže se da "ako dođe do cepanja bilo kog dela teritorije Kosova, onda će se Alabanci Preševske doline angažovati da budu deo teritorije Kosova".

Sa Kosovom se graničimo, imamo istu kulturu, govorimo isti jezik, napomenuo je Mustafa.

- Kada postoji težnja Srbije, odnosno premijera Ivice Dačića da se poboljša položaj Srba na severu Kosova i celoj teritoriji Kosova, zašto i mi ne bismo tražili da se ista prava i standardi koji se primenjuju na severu Kosova, primenjuju i u Preševskoj dolini - rekao je Mustafa.

HALIMI: Sutra miniting u Preševu

Poslanik Partije za demokratsko delovanje u Skupštini Srbije Riza Halimi rekao je posle sastanka lidera albanskih partija sa juga Srbije da će sutra u Preševu biti održan miting na kome će biti predloženi dalji koraci.

Halimi je na konferenciji za novinare naveo da će u toku dana odvojeno zasedati najviša stranačka tela albanskih partija kako bi razmotrili novonastalu situaciju.

- Predstavnici tih partija će na mitingu, koji će biti održan sutra u 12 sati na mestu gde je do jutros stajao spomenik, predložiti rešenja građanima Preševa - rekao je Halimi.

- Naše dalje korake ćemo danas formulisati i sutra predložiti građanima na mitingu na centralnom gradskom trgu gde je i do sada stajao spomenik - rekao je poslanik.

On je istakao da je jutrošnom akcijom Srbija "propustila šansu za kompromis i evropski put za sve svoje građane".

- Srbija je propustila veliku šansu da prihvati kompromis, a umesto toga priklonila se nastavku primene vanrednih mera i sile - rekao je Halimi.

(Telegraf.rs / Agencije, Foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tomcek

    20. januar 2013 | 13:03

    GOSPODO ALBANCI;AKO VAM SE NE SVIDJA U SRBIJI IDITE U ALBANIJU! TAMO I PRIPADATE!!!!!!!!!!!!JER STE UZELI DEO SRPSKE DRZAVNE TERITORIJE OCETE JOSß I JOS BI HTELI I VECI DEO SRBIJE;MAKEDONIJE;GRCKE;

  • brza strela

    20. januar 2013 | 13:52

    Ti si mustafa lud pa i za Kosovo će opet biti rata , nema šanse da ostane bez srbije.Bicete Proterani u Albaniju 100 posto samo da još malo prodje vreme

  • Nascimento

    20. januar 2013 | 14:49

    Da smo iole normalna drzava,pohapsili bismo odmah ove odbornike skupstine Preseva i okoline zbog KD ugrozavanja bezbednosti i ustavnosti RS, ili bi na demokratski americki nacin svi bili likvidirani,a novine ne bi ni pisnule ili bi izmislile neku laz. Ali ociglesno,previse smo mi slabi. I zanima me da li ce se pripojiti kosovu pregovorima ili...?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA