SRBIJO, SPASI SRPSKE SVETINJE NA KOSOVU: Evo koje crkve i manastire ekstremisti hoće da SPALE i UNIŠTE! (FOTO) (VIDEO)

- Treba pogoditi Srbe tamo gde ih najviše boli, saopštava Albanska nacionalna armija. Prema podacima SPC, na KiM postoji više od 1.100 srpskih crkava. Takođe, tu je i 534 starih srpskih grobalja, oko stotinu tvrđava i 14 dvoraca srpske vlastele

  • 43

Srpske svetinje širom južne pokrajine mogle bi se, po ko zna koji put, naći na udaru šiptarskih ekstremista, koji kao izgovor koriste uklanjanje spomenika pripadnicima OVPBM u Preševu. Na protestu u centru Ðakovice, Albanci su se okupili na poziv objavljen na Fejsbuku u ime tzv. Albanske nacionalne armije, u kojem se navodi da treba uništiti tamošnju pravoslavnu crkvu.

- Treba pogoditi Srbe tamo gde ih najviše boli - stoji u pozivu ANA, a prenosi Koha Ditore.

Albanci na Kosovu pale i uništavaju srpske svetinje, pretvaraju ih u toalete! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Najugroženiji su oni manastiri i crkve koje, kako je objasnio Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, više ne štiti KFOR.

- Ugroženo je sve što ne čuva KFOR. Srpske svetinje koje su sad pod zaštitom KPS-a mogle bi se naći na udaru, tako da je sad na međunarodnoj zajednici da prepozna destabilizujuće signale i obrate se na pravu adresu. Vetrovi duvaju iz Tirane i Prištine ali Hašim Tači je taj koji može da zaustavi to - objašnjava Drecun dodajući da su čelnici albanske obaveštajne službe nekadašnji pripadnici Albanske nacionalne armije.

Foto-ilustracija: Flickr/matt.luton Foto-ilustracija: Flickr/matt.luton

Ipak, na podsećanje da je KFOR bio dužan da zaštiti srpske svetinje i 17. marta 2004. godine kad je u talasu nasilja srušeno, zapaljeno i oštećeno na desetine verskih objekata, Drecun je podvukao da se od tada do danas, KFOR povukao i prepustio KPS-u na čuvanje veliki broj crkava.

- Međunarodna zajednica ne sme da dozvoli da se stavi znak jednakosti između uklanjanja nelegalno postavljenog spomenika pripadnicima paravojne formacije koja je ubijala srpske civile i policajce, pa i albanske civile koji nisu bili "lojalni", i paljenja svetinja koja su vekovima stare. Bio bi preveliki rizik za KFOR i NATO da dozvole tako nešto - istakao je on.

ALBANCI BRIŠU IMENA SRPSKIH VELIKANA: Umesto cara Lazara, vojvode Mišića i Pašića - Selimi, Naim i Sait!

FOTO TANJUG / TANJA VALIČ FOTO TANJUG / TANJA VALIČ

Albanska nacionalna armija, kako je rekao, nema više tako snažne strukture kao nekad, ali pojedinci uvek mogu pokrenuti takve rušilačke akcije.

Podsetimo, u talasu albanskog nasilja 2004, u "mirno vreme", između ostalih, do temelja su srušeni i manastir Devič kod Srbice, iz 15. veka i konaci manastira Svetih Arhangela kod Prizrena iz 14. veka, gde nije pošteđena ni grobnica Cara Dušana. U Prizrenu su izgorele i crkve Bogorodice Ljeviške iz 14. i Svetog Đorđa iz 16. veka na čijem je svodu ispisana preteća poruka:"Smrt Srbima".

FOTO TANJUG / TANJA VALIČ FOTO TANJUG / TANJA VALIČ

Episkop raško-prizrenski Teodosije zatražio je od međunarodne zajednice da zaštiti srpska groblja i manastire na Kosovu od, kako se navodi, "divljanja" albanskih nacionalista.

- Vladika Teodosije apeluje na međunarodnu zajednicu da ne dozvoli divljanje nacionalista koji ne samo što nanose bol i štetu preostalim Srbima koji žive na KiM već i ogromnu sramotu albanskom narodu - navodi se u saopštenju Eparhije.

Foto: Flickr/archer10 (Dennis) Foto: Flickr/archer10 (Dennis)

Dodaje se da je oskrnavljeno 50 grobova na pravoslavnom groblju u Kosovu Polju, a da su "albanski ekstremisti krenuli u novi pohod protiv grobalja uništavajući na desetine grobova u noći između 20. i 21. januara”.

- Delovi razbijene grobnice od snažne eksplozije razbacani su po okolnim njivama. Pristup groblju još nije siguran jer postoji zabrinutost da su eksplozivne naprave postavljene i na drugim grobovima - navodi se u saopštenju.

Prema informacijama KPS, oskrnavljeno je i 50 srpskih grobnica na pravoslavnom groblju u Prizrenu.

Foto: Twitter/@SavaJanjic Foto: Twitter/@SavaJanjic

Eparhija je ocenila da se za takvo ponašanje "pomajmanje mogu tražiti opravdanja ili povodi u najnovijim tenzijama" u Preševu, jer skrnavljenja srpskih svetinja i grobalja traju već godinama.

Na Kosmetu, pored Visokih Dečana, Pećke Patrijaršije, Gračanice i Bogorodica Ljeviške, koji su pod zaštitom UNESKO-a, postoji oko 1.500 dobara naše duhovne baštine.

Prema podacima SPC, na KiM postoji više od 1.100 crkava i ostataka crkava. Takođe, tu je i 534 starih srpskih grobalja, oko stotinu tvrđava i 14 dvoraca srpske vlastele.

Foto: spc.rs Foto: spc.rs

Nihova zaštita "ide na dušu" međunarodne zajednice jer se, nažalost, svi potezi Beograda u tom pravcu mogu svesti samo na diplomatske pritiske u svetskim centrima, a Hašim Tači je povodom spornog spomenika u Preševu "opomenuo" Srbiju da je dužna da čuva spomenike kulture kao što se oni čuvaju na KIM.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BataRaka

    12. januar 2015 | 08:57

    Kosovo, mesto sa najvise hriscanskih svetinja na svetu.metohija,sto u prevodu znaci, monaski posed.sve svetinje su pravoslavne, srpske I pustene su na nemilost I unistenje.

  • Sergej

    12. januar 2015 | 08:58

    Nema nama spasa od njih.

  • топлистанадреалиста

    12. januar 2015 | 08:19

    Неће то дати пријатељи из еу......ма немогуће да они то дозволе....пријатељи наши највећи!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA