ZAVRNUO SLAVINU: Predsednik uštedeo 30 miliona i vratio Tadićeve dugove

- Nakon analize troškova, utvrđeno je da su sredstva neracionalno trošena, naročito u delu reprezentacije, mobilnih telefona, korišćenja službenih automobila i troškova putovanja u inostranstvo - kažu u Predsedništvu Srbije

  • 3

DOMAĆINSKO POSLOVANJE! Predsednik Srbije Tomislav Nikolić od svog dolaska na Andrićev venac uveo je prave mere štednje i nove standarde koji su doveli do toga da Predsedništvo samostalno posluje i da nema potrebe da se zadužuje kod Vlade Srbije.

Podsetimo, po samom dolasku na Andrićev venac, nova uprava zatekla je gotovo praznu kasu. Potrošena su sredstva u mnogo većoj meri nego što je planirano budžetom. Nije zatečen nijedan memorandum na kom se šalju zvanični dopisi iz kabineta predsednika, dok u računarima nije bilo mejling lista, odnosno spiskova adresa na koje se šalju pozivi, obaveštenja i saopštenja.

Prema informacijama iz Predsedništva, slika je sada potpuno drugačija, a sve podatke koje smo dobili prenosimo u celosti.

"Nakon dolaska Tomislava Nikolića, predsednika Republike Srbije, na Andrićev venac, zatečena je gotovo prazna kasa sa potrošenih 80 odsto sredstava, što je više od 194 miliona RSD iz planiranog budžeta.

Nakon analize troškova, utvrđeno je da su sredstva neracionalno trošena, naročito u delu reprezentacije, mobilnih telefona, korišćenja službenih automobila i troškova putovanja u inostranstvo.

Predsednik Tomislav Nikolić je uveo nove standarde i pravila, značajno smanjio troškove, te nije bilo potrebe da se predsedništvo zadužuje kod Vlade Srbije i pokrije manjak u budžetu.

Da bi se na praktičnom primeru pokazalo domaćinsko poslovanje na Andrićevom vencu, u periodu od šest meseci 2011. godine u odnosu na isti period 2012. godine, recimo i to da su troškovi putovanja u inostranstvo gotovo dva i po puta manji, a ukupan broj putovanja u Predsedništvu je ostao nepromenjen.

Zatim, troškovi reprezentacije su smanjeni četiri puta, tako da je u prethodnom periodu budžet premašen za 10 procenata, dok sadašnji korisnici nisu utrošili nijednu trećinu planiranih sredstava (zaposleni sami snose troškove reprezentacije, osim u izuzetnim slučajevima).

U apsolutnom iznosu trošak reprezentacije prethodnog sastava iznosio je 8.251.286 dinara. Što se tiče troškova mobilnih telefona, ukupno je prethodna garnitura potrošila 8.465.255, dok je aktuelna postavka utrošila 2.828.688 dinara, što je gotovo četiri puta manje.

Ukupna ušteda za pomenuti period iznosi 30 miliona dinara, uz pokrivanje troškova koji su zatečeni u prvih šest meseci 2012. godine.

Iz svega navedenog proističe da je racionalno i domaćinsko upravljanje sredstvima moguće i da je to primer kakav bi trebalo da slede i druge državne institucije."

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • andreas

    24. januar 2013 | 15:41

    Sto se predsdnik fali.On bi potrosio i vise ali gde.Ko ga hoce i sa kim moze razgovarati.Ne moze se Tadica nesto previse faliti ,ali mnogi su ga hteli , skolovan je i iskusan pa moze sa svim svetskim elitama biti u drustvu.Sa svojim ponasanjem nikad nije vratio Srbiju ni metar unazad.

  • Ralexic

    24. januar 2013 | 17:38

    Setih se pokojnog Predsednika Slobe za svo svoje predsednikovanje samo je Lukasenko jednim doso kod njega i niko vise.

  • nostradamus

    24. januar 2013 | 17:40

    Andreas potpuno se slazem stobom da ovaj presednik je bruka za Serbiju jel stvarno da ga niko u svetu nece njegovo prisustvo moze samo u rusiju!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA