Dodik: Srpska nije nastala na genocidu! Jovanović: Napravljena je na Srebrenici

Medijski duel lidera LDP-a i predsednika RS, organizovan povodom Jovanovićeve izjave da je "Republika Srpska nastala na genocidu", doneo je veoma burnu raspravu, salvu međusobnih optužbi i uvreda, ali ne i pomirenje

  • 2

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je danas, u direktnom sučeljavanju sa Čedomirom Jovanovićem, kvalifikaciju lidera LDP-a da je Republika Srpska genocidna tvorevina, ocenjujući da je ta tvrdnja apsolutno neprihvatljiva, netačna i uvreda za RS i srpski narod.

Jovanović je uzvratio rečima da su prvi predsednik i prvi komandant vojske RS u Hagu i istakao da jeste izvučena iz koneksta njegova priča o RS kao genocidnoj tvorevini - ali da je to ne čini manje značajnom.

Medijski duel između Dodika i Jovanovića, pod nazivom "Da li je Srpska genocidna tvorevina ili izraz volje naroda" trajao je skoro sat i po, učesnici su razmenjivali lične uvrede, upadali jedan drugom u reč, da bi na kraju duela ostali pri svojim ranijim stavovima. Duel je održan u pres centru agencije Tanjug, a ekipa portala Telegraf.rs bila je na licu mesta.

Pošto je duel organizovan povodom nedavne Jovanovićeve izjave da je Republika Srpska "nastala na genocidu", on i Dodik su najpre rapravljali o njoj. Dodik je tvrdio da je to netačno, objašnjavajući da Srpska postoji od 1992. godine, a ne od 1995, kada se dogodila Srebrenica. Jovanović je, pak, objasnio da su njegova "meta", pre Dodika, bili neki političari u Srbiji.

Predsednik RS ocenio je da je “propaganda učinila da se kaže da su Srbi zločinici”, a da može da se priča o zločinima “od Dobrovoljačke, tuzlanske kolone”.

- Srebrenica je težak zločin koji nije bio potreban, ali ne može se izvojiti samo jul 1995 - rekao je Dodik, podsećajući da su tri godine pre Srebrenice snage Nasera Orića izlazile iz zaštićene zone i činile zločine nad Srbima: "Ne pravdam zločin, ali ako pričamo - moramo o svemu”.

Jovanović je za Srebrenicu rekao da je to bio “najmasovniji ratni zločin u posleratnoj Evropi”. Ističući da “nisu Karadžić i Mladić Pijemont srpstva”, on je ocenio da je prava tema politika Srbije, zbog koje na tribinu u Novinskoj agenciji Tanjug mora da dolazi sa obezbeđenjem, kao i Dodik.

Rasprava, koja nije proticala u atmosferi uzajamnog poštovanja, počela je da se zahuhtava. Pored ratnih zločina, u prvi plan je izbilo i potpisivanje Dejtonskog sporazuma. Jovanović je tvrdio je "dejtonsku Bosnu" stvorio Slobodan Milošević i da ona danas nije država nego lonac. Od Dodika smo čuli da je tadašnja muslimanska Bosna bila "imaginarna država" i da je Izetbegović kriv za rat. Takođe, Dodik je optužio Jovanovića da podgreva spekulacije o ratnim zločinima.

Dodik je pozvao Jovanovića da dođe u Republiku Srpsku i čuje stavove njenih građana. Nakon što je spomenuo poreklo Jovanovićeve majke, koja je rođena u Bosni, rasprava je kulminirala. Počele su lične uvrede, a Dodik je podrugljivo komentarisao i položaj Jovanovićeve stranke u Srbiji.

- Ja sam dobio većinu na izborima, vi u Srbiji jedva prelazite cenzus - rekao je Dodik.

Na Jovanovićevu tvrdnju da je reakcija na njegovu izjavu naručena iz Beograda "od onih na koje se ta izjava odnosi", odnosno onih koji su otišli da budu "čiviluk za Karadžićevo ordenje", Dodik je odgovorio da to ordenje nije Karadžićevo.

- Ordenje sam ja naručio pre mesec dana. Nemojte to da skrnavite - rekao je Dodik.

Govoreći o Kosovu, Dodik je izjavio i da Bosna i Hercegovina nikad neće priznati Kosovo, a da će on otići na sever Kosova u svojstvu predsednika RS - ako bude pozvan.

- Naravno da cu ići na sever Kosova - rekao je Dodik i dodao da je srpski narod stradalnik u svim prethodnim ratovima, te da se zna kako je srpski narod "prošao na Kosovu ".

Dodik je Jovanovića upitao da li po njegovoj logici Tači može da "uzme Kosovo i da ono bude nazavisno" i zašto onda ako Kosovo može da bude nazavisno RS ne može.

Jovanović je odgovorio da je Srbija sama pravila greške sa Kosovom.

- Sad je vreme da shvati šta se dogodilo i da mora da gradi odnose sa Kosovom. Kosovo je nezavisno i sa vama i bez vas. Kada krenete tamo, morate da pozovete Tačija i pitate ga da li smete - zaključio je Jovanović.

(M. Stojanović)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nyky

    20. februar 2012 | 23:49

    kada bi dodik bio moj idol i predsjednik ja bih izvrsila samoubojstvo.

  • ivan

    19. februar 2012 | 10:22

    Eh Čedo... Mislio sam u jednom trenutku da ću uz mnoge Vračarce da glasam za LDP i preokret. Posle mnogih tvojih trućanja(na čemu si čoveče?), ubeđen sam da nećeš preći cenzus. Ali ti nemađ razloga za brigu...desiće se kao u svim strankama u glupavoj Srbiji. U stranci ćeš i dalje da vladaš bez posledica. Niko te neće pozvati na odgovornost, lepiće zadnjice uza zid kada ti prolaziš, trpećete do rasturanja stranke. Pitaš li se ponekad da li će te deca poštovati i šta si uradio za svoju, odn. njihovu zemlju- a mogao si!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA