JEREMIĆ: I dalje sam član DS-a

Sastanak lidera stranke s "neposlušnim poslanikom" u sedištu DS-a prethodio je stranačkom Izvršnom odboru na kome će disciplinska komisija odlučiti o sudbini Vuka Jeremića i Dušana Petrovića

  • 1

U predstavništvu Demokratske stranke u Krunskoj ulici završen je sastanak lidera DS Dragana Đilasa i funkcionera te stranke Vuka Jeremića, nakon kog "neposlušni poslanik" nije želeo da otkriva njegov sadržaj ocenjujući ga kao "unutarstranačko pitanje".

- Sadržaj tih razgovora je unutarstranačko pitanje DS-a i ne bi bilo primereno da ga delim sa javnošću. Uručen mi je poziv za izjašnjavanje pred Izvršnim odborom. Taj ću poziv proučiti i nemam nikakav problem da poštujem proceduru - rekao je Jeremić posle sastanka, prenosi RTS.

Odgovarajući na pitanje da li je još uvek član Demokratske stranke, Jeremić je rekao: "Naravno".

Demokratska stranka će večeras, kako se očekuje, rešiti pitanje dvojice svojih poslanika, Dušana Petrovića i Vuka Jeremića, koji su se oglušili o zahtev lidera stranke Dragana Ðilasa i Glavnog odbora da ministri bivše vlade vrate poslaničke mandate i tako priznaju da dele odgovornost za rezultate demokrata na prošlim izborima.

Na sednici proširenog Izvršnog odbora, odnosno Disciplinske komisije, razmatraće se koja će disciplinska mera biti primenjena prema poslanicima demokrata Dušanu Petroviću i Vuku Jeremiću.

Zahtev za vraćanje mandata bio rezultat sednice Glavnog odbora DS održane krajem decembra prošle godine, a poruke koje je tada Ðilas uputio stranačkim kolegama svedoče da napuštanje poslaničkih klupa nije zatraženo samo zbog simbiličnog svođenja računa, već i da je to poslednja faza u kreiranju novog odnosa snaga i preraspodele političkog uticaja u vrhu stranke.

On je tada pozvao one koji se ne slažu sa politikom DS da sami izađu iz stranke, a u medijima je to upravo protumačeno kao poziv bivšem zameniku predsednika stranke Dušanu Petroviću, koji je bio jedan od najvećih protivnika Ðilasovog dolaska na čelo demokrata.

- Fer i pošteno je da oni koji prave svoje stranke i poslaničke klubove izađu za govornicu i kažu: Ljudi, ja se više ne slažem sa vama. Pravljenje stranaka preko tabloida nije fer. Dok sam ja predsednik, ovo će biti jedna stranka, s jednim predsednikom i jednom politikom - poručio je Ðilas Glavnom odboru.

U međuvremenu, Petrović nije potvrdio da ima ambicije da pravi novu stranku ili poslanički klub, a on i Jeremić su se, odbijajući da vrate poslanički mandat, pozivali na činjenicu da je po zakonu mandat vlasništvo poslanika i da stranka nema pravo da mu ga oduzme ili zatraži ostavku.

Ostali bivši članovi vlade iz redova DS ponudili su ostavke, ali je nekima od njih dopušteno da ostanu u poslaničkim klupama. Tako je nekadašnjem ministru za Kosovo i Metohiju Goranu Bogdanoviću, nakon što je podneo ostavku, rečeno da treba da ostane u parlamentu budući da je poslanik DS sa Kosova, a ostavku je ponudio i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac koji je takođe ostao poslanik, mada bez zvaničnog objašnjenja stranke o tome zašto je izuzet.

Mandate su vratili bivši premijer Mirko Cvetković, Oliver Dulić, Snežana Malović, a Milan Marković je, pošto je vratio mandat, istupio iz stranke. Nekadašnji vicepremijer Božidar Ðelić je ostao u poslaničkim klupama zato što je ostavku na funkcije u vladi podneo pre njene rekonstrukcije.

(Telegraf.rs / Tanjug, RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA