PANTIĆ: KFOR ne može da ospori legitimitet Civilne zaštite

- Legitimitet ove organizacije je neosporan i niko, uključujući i međunarodne snage bezbednosti, nema pravo niti može osporiti legitimitet i pravni status ili onemogućiti rad pomenute organizacije - kaže komandant štaba Civilne zaštite u Kosovskoj Mitrovici

  • 3

Komandant štaba Civilne zaštite u Kosovskoj Mitrovici Krstimir Pantić oštro je reagovao na optužbe Komandanta KFOR-a Folkera Holbauera o legitimitetu, pravnom statusu, aktivnostima, nošenju oružja pripadnika Civilne zaštite i njegovih pretnji da će KFOR reagovati odlučno u slučaju da pripadnici Civilne zaštite postanu pretnja po slobodu kretanja, sigurno i mirno okruženje.

- Legitimitet ove organizacije je neosporan i niko, uključujući i međunarodne snage bezbednosti, nema pravo niti može osporiti legitimitet i pravni status ili onemogućiti rad pomenute organizacije - navodi se u saopštenju koje potpisuje Pantić.

On podseća da je "funkcionisanje Civilne zaštite moguće obezbediti čak i na okupiranim teritorijama, a okupacione snage moraju omogućiti neometan rad pripadnicima pomenute organizacije, kako bi pravovremeno pružile podršku i pomoć lokalnom stanovništvu".

U razgovoru za Telegraf, Pantić je podsetio da je "Sporazumom Čović - Hakerup predviđena mogućnost formiranja i funkcionisanja Civilne zaštite na Kosovu i Metohiji i da pripadnici Civilne zaštite nisu pretnja po bilo koga jer je njihovo delovanje predviđeno kada je imovina i bezbednost lokalnog stanoništva ugrožena, u skladu sa Ženevskom konvencijom i bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost".

- Očekujemo i radujemo se saradnji sa međunarodnim snagama bezbednosti jer imamo zajednički cilj, a to je stvaranje mirnog i bezbednog okruženja za sve stanovnike na Kosovu i Metohiji - istakao je Pantić.

On je dodao da "nažalost, KFOR do sada nije bio uspešan u tom svom zadatku i pripadnici Civilne zaštite će sa zadovoljstvom asistirati i pomagati pripadnicima KFOR-a, kako se nikada više ne bi ponovilo etničko čišćenje Srba i drugih nealbanaca".

Pantić je za naš portal rekao da "na osnovu Rezolucije SB UN 1244 jedino međunarodne snage bezbednosti imaju pravo da nose oružje i da u skladu sa tim od komandanta KFOR-a očekuje da hitno rasformira i razoruža pripadnike tzv. kosovskih snaga bezbednosti, koji predstavljaju otvorenu pretnju po mir i bezbednost u pokrajini", i najavio još jednu pokaznu vežbu Civilne zaštite.

- Civilna zaštita će prikazati mogućnosti, veštine, osposobljenost i čvrstu nameru pripadnika ove organizacije da budu u službi građana i njihove zaštite - rekao je Pantić.

On je poručio da očekuje "da komandant KFOR - a, nakon više od šest meseci kako je stupio na dužnost, poseti lokalne samouprave na severu pokrajine i prisustvuje vežbi pripadnika Civilne zaštite kako bi se i lično uverio da oni ne predstavljaju pretnju po bilo koga".

(S. S. / Foto: Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dalibor

    2. februar 2013 | 12:50

    Fadil ajde kazi mi sta vi mozete da uradite sami? Pa nista! Imate srece u Amerike inace nebi ni pisnuli. Docicete na redu navikli smo mi da cekamo!

  • Aleksandar

    4. februar 2013 | 00:41

    Ajde fadilj,pa gde ste do sad?

  • fadil

    1. februar 2013 | 23:22

    Panticu mozete da pravite sto hocete jer niste u kninu da bi ste bili u kninu do sad ne vi ostali ali mi albanci nismo ko hrvati ali vi to trazite

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA