Srpski političari se zasitili Obamine trpeze

Za razliku od prethodnih godina, kada je prisustvo na Molitvenom doručku kod američkog predsednika bilo stvar prestiža, ove godine u Vašingtonu su samo Dačić, Božović i Vasićeva

  • 1

Na Molitvenom doručku u Vašingtonu, sa predsednikom SAD Barakom Obamom, u četvrtak će iz Srbije biti samo delegacija Vlade koju predvodi Ivica Dačić.

Stolica za čuvenom vašingtonskom trpezom hotela ”Hilton”, donedavno je u Srbiji bila pitanje političkog ili javnog ugleda. Prvog četvrtka u februaru, na šezdesetogodišnjicu održavanja manifestacije, lista srpskih gostiju najkraća je u poslednjih 13 godina.

Uz predsednika Vlade, u SAD su otputovali i pomoćnica ministra spoljnih poslova Ljubica Vasić i državni sekretar u MUP Vladimir Božović.

Iz političkih krugova, na Molitveni doručak pozvani su potpredsednik Skupštine Nenad Popović, Vuk i Danica Drašković i bivši ministar za dijasporu Srđan Srećković, ali se niko od njih nije odlučio za put.

- Nisam bio u mogućnosti da idem na Molitveni doručak zbog privatnih razloga - rekao nam je Srećković.

Poslednjih godina, redovni gosti Molitvenog doručka bili su i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina.

- Zbog složene situacije u Srbiji, prestolonaslednik je odlučio da ove godine ne bude gost na Molitvenom doručku - saopšteno nam je u ”Kraljevskom dvoru”.

I predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvan je na manifestaciju, ali je i on saopštio da usled zgusnutih obaveza neće stići da poseti Vašington.

Ivana Vujačića, bivšeg ambasadora Srbije u Americi, ne čudi što je pomalo splasla euforija oko odlaska na Molitveni doručak.

- Sami političari, ali i mediji, godinama su stvarali lažnu sliku o toj manifestaciji. Predstavljali su kao da ih lično predsednik SAD poziva na doručak, što je neistina. Grupa senatora organizuje taj skup i to je pre svega religiozna manifestacija. Predsednik SAD sedi daleko, u prvom redu, među 3.500 gostiju i naši jedva i da ga vide. Naravno, državnici tu posetu mogu da iskoriste i za bilateralne razgovore na marginama - objašnjava Vujačić.

(M. B. / Izvor: Večernje novosti / Foto:  theobamadiary.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA