FAZ: Vučić najdominantnija politička figura u Srbiji

"Frankfurter algemajne cajtung" ističe da prvi potpredsednik Vlade Srbije prerasta u dominantnu političku figuru u zemlji sa svojim načinom vođenja borbe protiv korupcije

  • 0

"Frankfurter algemajne cajtung" (FAZ) piše da od pre nekoliko meseci u Srbiji "duva drugačiji vetar" kada se radi o borbi protiv korupcije, i ističe da je najvažnija ličnost iza svega toga Aleksandar Vučić,  koji, kako se ocenjuje, prerasta u dominantnu političku figuru u zemlji.

Novo za Srbiju je to da se o borbi protiv korupcije više samo ne govori, već stvarno slede konkretni koraci, konstatuje nemački dnevnik, i dodaje da ranije srpski političari na vlasti nisu ni smeli da poznate oligarhe prozovu po imenu.

- Ukoliko Vučić stvarno iskreno bude vodio borbu protiv velike korupcije, preti mu, međutim, problem u sopstvenoj vlasti - napominje FAZ, ukazujući na to da je premijer Ivica Dačić pod sumnjom da ima kontakte sa mafijom.

Demokratska stranka, nekadašnji partner u Vladi Dačića, iz čijih redova je štampi najverovatnije dostavljena dokumentacija o njegovim kontaktima sa sumnjivim ličnostima, zahteva nove izbore. Vučić je, međutim, i dalje uz premijera, jer im oslabljeni šef Vlade dobro dođe, tvrdi FAZ.

U Beogradu se pretpostavlja da će Dačić ostati premijer sve dok Srbija ne zaključi dijalog sa Prištinom na zadovoljstvo Brisela i za to dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU. To bi, piše list, mogao biti jun.

- Možda će do tada Srbi znati više o tome šta je Dačić razgovarao sa nepoznatim šefom mafije, a ako se i dalje ne bude prisetio, ne bi bilo nikakvo iznenađenje ako bi beogradski listovi objavljivanjem pomogli premijeru da se toga seti - zaključuje FAZ.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA