VUČIĆ U NEMAČKOJ: Datum zavisi od dijaloga BG-PR

- Sledeći korak, dobijanje datuma, zavisi od ishoda dijaloga u Briselu. Nemačka neće postavljati nove zahteve, ali neće odustati od postavljenih kriterijuma - rekao je ministar spoljnih poslova Nemačke nakon sastanka sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije

  • 7

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele izjavio je nakon sastanka sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem da je Nemačka istinski zainteresovana za napredak Srbije na putu ka EU, ali da dobijanje datuma pregovora o pristupanju zavisi od ishoda dijaloga Beograda i Prištine.

- Sledeći korak, dobijanje datuma, zavisi od ishoda dijaloga u Briselu. Nemačka neće postavljati nove zahteve, ali neće odustati od postavljenih kriterijuma - poručio je Vestervele.

On je podsetio da su u tom smislu razgovori premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, od velikog značaja. Nemačka će nakon toga, prema njegovim rečima, razmotriti svoj stav o datumu.

Vestervele je podsetio i da evropska perspektiva Srbije ima ogromnu podršku u nemačkom Parlamentu, što je od velikog značaja, budući da u toj državi slede izbori.

Vučić je naglasio da Srbija želi najbolje odnose sa Nemačkom i EU "iako to znači i teške odluke i ne mali broj nepopularnih političkih poteza".

- Tražili smo sve što je u interesu građana Srbije, a ne u interesu bilo koje političke partije i stoga očekujemo razumevanje. Želimo da građani Srbije imaju sve što i građani drugih država, ali nećemo činiti kompromise na štetu modernizacije - izjavio je Vučić.

On je rekao da Srbija želi da nastavi put ka EU, ne zato što je to dogma, već zato što je to najbolje za građane Srbije, da EU znači bolju ekonomiju, pravnu državu i garantovanu vladavina prava. Vučić je podsetio da je Vlada Srbije u prethodnih šest meseci donela brojne teške odluke, i to ne u poslednji čas, već na vreme, i da je uveren da Nemačka poštuje ono što je Srbija činila.

U Berlin, kako je rekao, nije došao da kaže kako je Srbija zaslužila datum za početak pregovora o pristupanju EU, jer to zavisi od Nemačke i ostalih članica. Odluka je na njima, a ne na nama, podsetio je Vučić.

- Pred nama su teški razgovori. Nemačka očekuje da Srbija mnogo toga uradi u narednih mesec - mesec i po dana - naveo je Vučić, dodajući da je uveren da će Srbija ispuniti svoje teške obaveze.

Posebno poglavlje razgovora, prema Vučićevim rečima, bilo je posvećeno razvoju ekonomskih odnosa. On je podsetio da je Nemačka naš najveći spoljnotrgovinski partner, da Srbija ima veći izvoz u Nemačku od svih ostalih zemalja bivše Jugoslavije, kao i da u našoj zemlji radi više od 370 nemačkih firmi koje zapošljavaju 20.000 ljudi. Jačanjem ekonomskih odnosa, podseća on, ojačale bi i naše političke veze.

Vučić se prethodno sastao i sa nemačkim ministrom odbrane Tomasom de Mezijerom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    20. februar 2013 | 16:27

    овај педер нам диктира услове а наши политичари " имају трему" пред сусрет ( вучић) ... питам се зашто ?

  • DUSAN

    20. februar 2013 | 16:10

    a ti si kao neki pametan...mi dok ne priznamo kosovo nista od te famozne evrope,gde je normalno da minstar inostranih poslova nemacke ,seta gradom sa svojim deckom!!! ti je evropa i njene vrednosti

  • Vlada

    20. februar 2013 | 17:13

    Vucic zvqlavko i balavko obican

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA