KOŠTUNICA: Kosovsko pitanje da se zamrzne

- Srbija je ozbiljno ugrožena jer EU želi da je raskomada - rekao je Vojislav Koštunica, lider DSS-a. On je optužio DS da je inicijator donošenja "protivustavnog Statuta" Vojvodine i stvaranja "države u državi"

  • 9

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da bi ukidanje sadašnjih srpskih državnih institucija na severu pokrajine i pravljenje novih unutar Ustava Kosova, predstavljalo "ubijanje srpske državnosti na Kosovu".

- Jedina šansa da Srbija opstane, jeste zamrzavanje kosovskog pitanja, jer svako rešenje koje sada hoće da nametnu Evropska unija i Amerika vodi stvaranju nezavisnog Kosova - ocenio je Koštunica.

Koštunica je dodao da bi Srbija morala da budućim naraštajima ostavi šansu da se u nekim povoljnijim okolnostima izbore za povratak Kosova u ustavno-pravni poredak Srbije.

Predsednik DSS-a ocenio je da je Srbija ozbiljno ugrožena država, jer EU želi da je raskomada i zbog toga ona ne može biti nepristrasan posrednik u razgovorima Beograda i Prištine.

- Zato je u najdubljem interesu Srbije da lažni pregovori pod pokroviteljstvom EU propadnu, da bi se u budućnosti otvorili pravi pregovori pod mandatom Saveta bezbednosti UN - ocenio je on.

Koštunica je dodao da je "ubijanje srpske državnosti na Kosovu" granica koja se ne sme ni po koju cenu preći i da Srbija treba da se konačno zahvali Briselu i okrene svojim državnim, nacionalnim i privrednim interesima.

- Najbolje rešenje bilo bi da Srbija ne dobije datum i da se onda raspišu izbori. To bi bila prilika da posle izbora uspostavimo normalne odnose sa EU, u kojima ćemo imati ekonomsku saradnju, ali nam EU više neće biti tutor, niti će nam postavljati bilo kakve uslove - rekao je Koštunica.

On je dodao da je od najveće važnosti da se raspišu izbori u Vojvodini i da se s vlasti smeni Demokratska stranka, koju je optužio da je glavni inicijator donošenja "protivustavnog Statuta" Vojvodine i pravljenja "države u državi".

- Za Srbiju je od presudnog značaja da se zaustavi razgradnja države u Vojvodini, a to je moguće samo ako se smeni DS. Pitanje izbora u Beogradu ne zavisi od DSS-a - rekao je Koštunica.

Govoreći o eventualnoj postizbornoj saradnji na republičkom nivou sa Srpskom naprednom strankom, Koštunica je rekao da DSS sa tom partijom ima normalne i primerene odnose, ali će ti odnosi ubuduće zavisiti, pre svega, od toga kojim će putem Srbija nastaviti da ide posle briselskih pregovora.

- Pravi učinak sadašnje vlade znaće se kada se završe pregovori u Briselu i kada se bude videlo da li su opstale srpske institucije i srpska državnost na Kosovu. Jedno je ako se vlast, ipak, posle svega ne odrekne srpske državnosti na Kosovu. Ukoliko, međutim, vlast ubije vlastitu državnost na Kosovu, to će je zauvek obeležiti i staviti na mesto koje još nikome nije pripalo u našoj istoriji - smatra Koštunica.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija Čvorović

    7. mart 2013 | 02:19

    To što čovek priča je sušta istina. Želimo li da ne priznamo Kosovo moraćemo da se okrenemo UN i rezoluciji 1244 i da istrajavamo na tome da ni na kojih od načina ne pravimo ustupke šiptarima. To što svi gledaju na Koštunicu kao na ne obaveštenog to je bila i ostala propaganda DS koja ga je iskoristila kao jedinog i ne ukaljanog političara još iz vremena Broza, a kasnije su ga oblatili i odbacili u javnosti svaljivali drvlje i kamenje na Koštunicu a sa strane rasprčkali državu na paramparčad. E sad prijatelju moj zapitaj sebe kad si rođen i u kom veku živiš pošto sigurno ne znaš da je gospodin Koštunica jedan od retkih koji je odbijao da bude član saveza Komunista u vteme kad je trebalo stegnuti petlju i biti baja znajući kakve će biti konsekvence. Nikada nisam pripadao ni jednoj partiji ali Voju cenim kao nekog ko je iskren i ima iskrene namere dok sam uvek bio naklonjen ideji svi Srbi u jednoj državi i radikalno orijentisan.

  • русија

    7. mart 2013 | 02:09

    ПРОТИВ ЕУ !!! зло велико

  • mihailovic

    7. mart 2013 | 11:37

    G.Kostunica lider DSS je posten covek i patriota i veliki Srpski politicar . Nazalost i on se prevario u proceni Nikolica. Pozvao je SRBIJU da glasa za Nikolica u drugom krugu. Mislio je da je Nikolic od reci i obecanja i manje zlo od Tadica. Ali nije manje nego veliko zlo i to sada svi vidimo,covek protivno vazecem Ustavu Srbije uveo drzavne granice izmedju centralne i juzne Srbije A NA PUTU JE DA OKUPATORU JUZNE SRBIJE I NJIHOVIM MILJENICIMA ALBANSKIM TERORISTIMA PREDA SRPSKO KOSOVO I METOHIJU,PROTIVNO VAZECEM USTAVU SRBIJE . Nikolic ce za EU DATUM prodati Kosovo i Kostunica to dobro zna a i CELA SRBIJA ! Jedina opcija koja je sada moguca za spas Kosova i Metohije I CELE SRBIJE jeste, POTPUNA BLOKADA CELE SRBIJE ! SAMO BLOKADOM CELE SRBIJE ,mozemo spreciti Nikolicev TRGOVINU KOSMETA sa EU DATUMOM... Ako dobijemo EU DATUM onda smo gotovi... EU DATUM JE POCETAK KRAJA SRBIJE NJENOG TERITORIJALNOG I NACIONALNOG OPSTANKA !!! Skoro sam potpuno siguran, da je Nikolic doveden na vlast, kako bi POTPUNO UNISTIO SRBIJU I SRPSKI NAROD. MORAMO DA BLOKIRAMO CELU SRBIJU I DA SRBIJA IZBORI PRAVO ZA REFERENDUM JER NIKOLIC,VUCIC,DACIC NAM NIKADA NECE MIRNIM PUTEM DATI NASE DEMOKRATSKO PRAVO DA SE NA RAFERENDUMU SRBIJA IZJASNI DA LI HOCEMO ILI NECEMO U EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA