SEDAM GODINA OD SMRTI: O Slobodanu Miloševiću istorija će tek suditi (FOTO) (VIDEO)

Bivši predsednik Srbije i SRJ preminuo je 2006. godine u pritvoru Haškog tribunala, a sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu. Njegovi najbliži saborci tvrde da je ubijen

  • 8

Danas se navršava sedam godina od smrti bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića koji je preminuo u pritvoru Haškog tribunala, a prema rečima njegovih najbližih saradnika, on je tamo ubijen.

Rođen je 20. avgusta 1941. u Požarevcu, gde je završio gimnaziju, a diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1964. godine.

Maja 1989. izabran je za predsednika Predsedništva tadašnje SR Srbije. Na prvim višestranačkim izborima, decembra 1990, izabran je za predsednika Srbije.

Prethodno, na osnivačkom kongresu Socijalističke partije Srbije, 27. jula iste godine, postao je prvi predsednik te stranke nastale ujedinjenjem dotadašnjeg Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije. Na čelu SPS nalazio se do smrti.

Na prevremenim izborima, decembra 1992, ponovo je izabran za predsednika Srbije, a od 1997. do oktobra 2000. godine bio je predsednik Savezne Republike Jugoslavije.

Milošević je predvodio delegaciju u kojoj su se nalazila po tri člana iz SRJ i Republike Srpske tokom mirovnih pregovora u Dejtonu (SAD), novembra 1995. godine.

Potpisnik je Sporazuma o miru u BiH, poznatog i kao Dejtonski sporazum, decembra 1995. u Parizu.

Period vladavine Slobodana Miloševića okončan je oktobra 2000. pobedom kandidata Demokatske opozicije Srbije na izborima za predsednika SRJ.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu objavio je 27. maja 1999. godine, tokom NATO bombardovanja Srbije (odnosno SRJ), optužnicu protiv Miloševića.

Uhapšen je 01. aprila 2001, a izručen Haškom tribunalu 28. juna iste godine, na Vidovdan.

Milošević je u više navrata tvrdio da je neko u Hagu preduzimao "aktivne i smišljene korake" da uništi njegovo zdravlje i da su, s ciljem da se to prikrije, sudije tog suda odbile da mu dozvole da ode na lečenje na kardiovaskularnu kliniku u Moskvi.

Tadašnji glavni tužilac Tribunala Džefri Najs je tokom suđenja u više navrata tvrdio da Milošević manipuliše svojim zdravljem odbijanjem da sledi propisani lekarski režim.

Miloševićevi posmrtni ostaci dopremljeni su iz Haga u Beograd 15. marta 2006, a narednog dana je njegovo telo izloženo u holu zgrade Muzeja "25. maj" u okviru muzejskog kompleksa na Dedinju.

Sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, 18. marta 2006, uz zvuke Posmrtnog marša i ruske narodne pesme.

VUČELIĆ: ISTORIJA ĆE POKAZATI DA JE SLOBA BIO HEROJ!

Milorad Vučelić, jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića i, kako kaže, njegov večni prijatelj iako se sa njim dva puta razilazio, kaže za Telegraf da će vreme pokazati ko je zaista on bio.

- Vreme će pokazati da je Sloba bio heroj. Sada trenutno ne vlada klima koja odgovara da istina o njemu izađe i ugleda svetlost dana, ali sam ubeđen da će doći u Srbiji dan kada će se o njemu javno reći istina - rekao je on.

On dodaje da se sa Slobodanom Miloševićem dva puta razilazio i da su imali sukobe, ali sada, nakon toliko godina od njegove smrti, shvata da je lider SPS-a bio u pravu.

- Mi smo se dva puta razilazili i to svi znaju. Ja sam mu zamerao na nekim potezima, ali sada, nakon toliko godina, zaključujem da to i nisu bili loši potezi. Trebalo je znati zemlju voditi pod napadima sa Zapada, pod sankcijama, bombama, a on je to radio - objašnjava on.

Vučelić tvrdi da je Slobodan Milošević danas živ, mnoge stvari u Srbiji ne bi izgledale ovako.

- Da je on živ, sigurno ne bi imali ovakav Ustav, lopovska privatizacija se ne bi izvršila jer je njegov zakon iz 1997. godine bio najbolji. Statut Vojvodine na ovaj način nikada ne bi bio donesen, a KiM bi bila u Srbiji, jer se mi i danas grčevito borimo za Rezoluciju 1244, koju je Sloba izdejstvovao - tvrdi Vučelić.

JOVANOVIĆ: SLOBI ODATI PRIZNANJE ZA SVE ŠTO JE URADIO!

Ministar spoljnih poslova SRJ iz vremena Slobodana Miloševića, Živorad Jovanović, kaže za Telegraf da ovom lideru treba odati priznanje za sve što je uradio za svoju zemlju.

- Sloba je voleo Srbiju, ali i Jugoslaviju. Uvek je govorio da je Srbin iz Crne Gore i Jugosloven. Za njegovo vođenje zemlje u periodu strahovitih pritisaka i naleta NATO-a i Zapada na nju treba mu odati priznanje - tvrdi Jovanović.

On dodaje da je Miloševićeva smrt u Hagu jedna velika ljaga za čitavu međunarodnu zajednicu.

- Njegova smrt, možda i ubistvo u ćeliji Haškog tribunala baca jednu veliku ljagu, ali kad-tad će se njegova smrt morati razrešiti i tada će se shvatiti da je Slobodan Milošević bio jedan veliki mučenik i borac za istinu i pravdu - kaže on.

Jovanović kaže da kada god se priseti lidera oseti veliku toplinu, ali i žal što ga više nema.

- Kada se setim Slobe osetim veliku toplinu u srcu, ali i žal što ga više nema, jer da je on danas tu, Srbija nikako ne bi dozvolila da bude u ovom položaju u kom je danas. Moram da naglasim da je on kao neprijatelj bio više cenjen na Zapadu od svih premijera "prijatelja" od 2000. godine pa do danas - tvrdi Jovanović.

DAČIĆ: MILOŠEVIĆ JE VEROVATNO GREŠIO!

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je, povodom godišnjice smrti Slobodana Miloševića, da su i danas prisutni problemi koji su postojali u vreme Miloševića.

- Da li je u nečemu grešio? Verovatno je bilo grešaka. Ali pitanje je kako bi se svaka vlast ponašala u jednom tako teškom periodu - kazao je Dačić.

On je rekao da SPS čuva uspomenu na Miloševića i da svake godine obeležava dan njegove smrti.

- Naša partija se trudi da odgovori na probleme sa kojima se Srbija suočava u 2013. godini i u 21. veku - rekao je Dačić.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gresni pop Milorad

    11. mart 2013 | 09:46

    Stvarno ne vidim nijedan razlog zasto bi istorija "sudila" Slobodanu Milosevicu. Ako bi trebalo da mu sudi zbog toga sto je branio svoj narod onda bi ta "presuda" trebala da bude "oslobadjajuca" Pa vise je i vrapcima na grani jasno zbog cega je Srbija bombardovana-samo zato jer nije htela da se povinuje zeljama zapada!!!

  • Tasko

    11. mart 2013 | 11:14

    Drzava bi morala da premesti posmrtne ostatke slobodana milosevica u aleju velikana.ako smo prava drzava.

  • Aleksandar KM

    11. mart 2013 | 13:04

    Ovi iz Haga ubise nevinog coveka,samo zato sto im nije dao Srpske zemlje,bog ce im suditi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA